Annons
Annons

Därför är det mindre näring i ekologisk mjölk och alternativ till mjölk

"Ekomjölk och alternativa mjölkprodukter saknar viktiga näringsämnen som kalcium och D-vitamin", basunerar olika media ut efter att olika sorters mjölkalternativ jämförts av företaget Testfakta. Risken är att människor som bara läser rubriken väljer bort ekologiskt i tron att detta är sämre. Så är fallet inte. Kortfattat är det så enkelt att det i ekoprodukter än är förbjudet att tillsätta ämnena och att växt- och nötalternativ sällan berikas på samma sätt som "vanlig" mjölk. Men förändring är på gång, rapporterar mjölkföretagen.

Redaktionen

10 januari, 2017
Därför är det mindre näring i ekologisk mjölk och alternativ till mjölk
Dela inlägget

”Ekomjölk och alternativa mjölkprodukter saknar viktiga näringsämnen som kalcium och D-vitamin”, basunerar olika media ut efter att olika sorters mjölkalternativ jämförts av företaget Testfakta.
Risken är att människor som bara läser rubriken väljer bort ekologiskt i tron att detta är sämre. Så är fallet inte.
Kortfattat är det så enkelt att det i ekoprodukter än är förbjudet att tillsätta ämnena och att växt- och nötalternativ sällan berikas på samma sätt som ”vanlig” mjölk. Men förändring är på gång, rapporterar mjölkföretagen.

Detta är inte en artikel för att avskräcka någon från att välja ekologiskt – för eko är fritt från GMO och antibiotika (ja, så mycket det går i alla fall), har inte överösts av giftiga besprutningsalternativ och är ett bättre hälsoval av många anledningar, menar experter – utan en artikel till för att upplysa personer om något många inte känner till idag: Att ekomjölk och alternativ mjölk inte berikas på samma sätt som traditionell komjölk. Ingen fara å färde. Näringen kan man nämligen få i sig på många andra sätt. Det gäller dock att vara medveten om hur det ligger till och se till att komplettera sin kost med till exempel kalcium och D-vitamin.

Läs också: Mycket mjölk kan korta livet

Mjölkens nytta omdiskuterad – och allt fler väljer bort komjölk
Huruvida vanlig mjölk är bra för hälsan eller inte är omdiskuterat, skriver Testfakta som också konstaterar att det är tydligt att vår befolkning dricker allt mindre komjölk. Växtbaserade mjölkalternativ fortsätter å andra sidan att öka kraftigt. Försäljningen av alternativa mjölkprodukter som till exempel havre-, soja-, och mandelmjölk har ökat med nästan 60 procent sedan början av 2014, rapporterar företaget Testfakta, som ägnat sig åt oberoende laboratorietester sedan 2001, och som nu jämfört näringsinnehållet hos olika mjölkalternativ.

Stora skillnader i innehåll
Jämförelsen visar att skillnaderna kan vara stora för den som väljer ett växtbaserat alternativ eller en ekologisk mjölk jämfört med den som väljer en traditionell komjölkssort.
Så här skriver testföretaget:
”En vanlig mellanmjölk innehåller bland annat kalcium, riboflavin (vitamin B2), vitamin B12 och tillsatt D-vitamin. Många av de växtbaserade mjölkalternativen är berikade med dessa ämnen och efterliknar ungefär mjölken. Det gäller till exempel originalprodukterna från Oatly, Alpro, Ica och Coop. Men köper du någon av de ekologiska varianterna från samma företag är ingredienslistan mycket kortare. Till skillnad från ekologisk mjölk är det nämligen förbjudet att berika ekologiska produkter med vitaminer och mineraler.”

Läs också: Därför ska du handla svensk mjölk – och så vet du att den är svensk

Livsmedelsverket avråder från ekologiskt
Livsmedelsverkets nutritionist, Åsa Brugård Konde, råder därför konsumenter att inte välja ekologiskt om man vill ersätta mjölken helt och hållet med växtbaserade alternativ.
– Det är viktigt att man väljer de drycker som är berikade med kalcium och D vitamin, gärna riboflavin. I dagsläget bör man alltså inte i första hand välja de som är ekologiska, säger hon till Testfakta.

Många anledningar till att köpa eko
På organisationen KRAV har man inga synpunkter på Livsmedelsverkets rekommendation, men påpekar att det finns många andra anledningar till att köpa ekologiskt.
– Havren är inte odlad med konstgödsel, som är en riktig klimatvärsting. Och den odlas utan kemiska bekämpningsmedel. Dessa kan läcka ut i våra vattendrag och minskar den biologiska mångfalden, säger Kristin Karlsson, presschef på organisationen KRAV, till Testfakta.

Läs också: 9 alternativ till komjölksprodukter

Även ekologiska alternativ ska D-vitaminberikas
I nuläget råder ett förbud mot att berika ekologiska växtbaserade mjölkalternativ. Detta kan dock snart komma att ändras. Livsmedelsverket vill göra D-vitaminberikning obligatorisk för ekologiska drycker och hoppas att det kommer träda i kraft senare i år. Berikning med andra vitaminer eller kalcium kommer däremot inte tillåtas i framtiden.Just kalcium-innehållet går dock att lösa ändå. Bland andra Coops och ICAs ekologiska sojadrycker innehåller sjögräs vilket ger samma kalcium-tillskott som mjölk.

Läs också: Livsmedelsverket: ”Berika fler livsmedel – och höj nivåerna!”

Även växtbaserade alternativ kan berikas i framtiden
Testfaktas granskning visar också att det inte bara är de ekologiska alternativen som saknar vissa vitaminer. Exempelvis Garants Sojadryck och GoGreens havredryck är båda konventionellt framställda men innehåller inget D-vitamin eller andra vitaminer.
– Eftersom det idag inte är obligatoriskt enligt lag att berika vegetabiliska drycker med D-vitamin så har vi inte sett något behov av det. På senare tid har vi dock fått mer förfrågningar från konsumenter, som vill att dryckerna ska vara berikade. Vi kommer därför ändra detta framöver, säger Tora Zeijlon, kommunikationschef hos Lantmännen Cerealia om det egna märket GoGreen.

Inte fullständig jämförelse
I jämförelsen har Testfakta enbart med havre- och sojadrycker men de uppger att liknande skillnader i näringsinnehåll hittas även bland andra växtbaserade drycker, till exempel från mandel, kokos och ris.

Du hittar hela testet här.

Mer mjölkrelaterad läsning?
Varsågod, här finner du ett axplock:
Hälsoprofilen Bertil Wosk: ”Dagens mjölk är inte nyttig”
10 fakta om mjölkproteinallergi respektive laktosintolerans
Därför ska du dricka guldmjölk
Nu kommer kolsyrad mjölk
Recept på antiinflammatorisk guldmjölk
Stärkt samband mellan mejeriprodukter och prostatacancer

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta om lagstiftningen

• Ekolagstiftningen förbjuder de flesta tillsatser i ekologiska livsmedel och det omfattar också berikning med vitaminer och mineraler. Detta gäller dock endast så länge det inte finns krav på obligatorisk berikning.

• Sedan länge finns ett sådant obligatoriskt krav på berikning för mellanmjölk och lättmjölk där alltså även de ekologiska alternativen är berikade.

• Livsmedelsverket vill nu utöka denna lagstiftning och göra det obligatoriskt med berikning med D-vitamin även i fil, yoghurt, fetare mjölksorter samt drycker som är avsedda att användas på samma sätt som mjölk. Växtbaserade och laktosfria alternativ kommer också att omfattas av de nya kraven. Den nya föreskriften förväntas träda i kraft senare i år.
Källa: Livsmedelsverket

Annons
Annons