Annons
Annons

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att tillskott av omega-3 kan minska inflammation. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert som varje vecka träffar klienter med besvärliga magar.

Redaktionen

3 augusti, 2022
Fiskolja lindrar inflammerad tarm
Dela inlägget

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att tillskott av omega-3 kan minska inflammation.
– Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert som varje vecka träffar klienter med besvärliga magar.

När en inflammation uppkommit i tarmen och kanske funnits där ett tag finns det flera varningssignaler som berättar att något är fel. Förstoppning, diarré och ont i magen är ofta de första tecknen på att tarmen är i obalans.
Ständig trötthet och en känsla av att tankarna befinner sig i en dimma är andra symtom.
– Det är vanligt med hudreaktioner på kinderna och runt näsan när tarmen inte mår bra. Eksem och svullen buk hör ihop med obalanser i kroppen som kan vara en inflammation, säger Fredrik Ölander.

LÄS OCKSÅ: Probiotika och prebiotika för en glad och balanserad mage

Bakomliggande orsaker till ohälsa

Om man är uppmärksam på kroppens signaler så märker man ganska snabbt att något är fel.
– I dag är det vanligt att man inte orkar eller hinner känna efter, men så fort man tar tag i problemet och tarmen fungerar bättre brukar symtomen lindras och ibland upphör de helt, säger kureras expert, Fredrik Ölander.

Fredrik är funktionsmedicinsk terapeut och hans jobb är att ta reda på de bakomliggande orsakerna till ohälsa och sjukdom. Det kan vara allt från en icke fungerande mage, ett trauma eller stress, brist på sömn och motion eller näring till en analys av vad i en persons livsstil som gett upphov till ohälsan, där det ingår att ställa frågor om hur arbetet och ens nära relationer fungerar, allt för att få en tydlig bild om bakgrunden till problemen.

LÄS OCKSÅ: Sju frågor om fett, fisk och fiskolja

Antiinflammatoriska fettsyror

Fredrik Ölander

– Kroppen är stark och ung fram tills vi kommer i 40-årsåldern, sedan börjar vi producera mindre av vissa ämnen och då kan vi inte slarva på samma sätt som när vi var yngre, säger Fredrik Ölander.

Då är det extra viktigt att äta en näringsrik kost för att bibehålla hälsan. Vi bär alla på olika sjukdomsalstrande gener, men genom en hälsosam livsstil kan vi undvika att aktivera dem. Vi föds med olika förutsättningar, och har olika svagheter och styrkor. Vissa av oss bär på flera sämre gener som förutom brist på näring kan aktiveras av faktorer som långvarig stress och miljögifter.

– Jag tror att om vi har en sund livsstil, lagar närproducerad och ekologisk mat från grunden som innehåller tillräckligt med antioxidanter och som verkar antiinflammatoriskt i kroppen så håller vi oss också friskare, fortsätter han.

Men idag räcker oftast inte maten till för att tillgodose alla våra näringsbehov och då kan olika tillskott behövas i perioder för att stötta, framförallt om vi inte mår bra, menar Fredrik Ölander.

– Min ambition är att hjälpa människor att leva klokt så att de förblir friska fram till den dagen då de somnar in.

Kroppen och hjärnan byggs delvis upp av omega-3-fettsyror. Den fettsyran kan kroppen inte bilda själv och är därför livsnödvändig att få i sig via maten vi äter. Västerländsk mat innehåller dock allt mindre omega-3, bland annat därför att vi äter mindre fisk och att den odlade fisken inte har lika stora mängder omega-3 som den vildfångade.

– Naturlig fiskolja är en av byggstenarna till våra cellmembran och bidrar till att ge dem rätt egenskaper. Omega-3-fetter påverkar nivån av inflammationer i kroppen och det finns flera studier som visar att fettsyrorna är bra vid inflammatoriska tillstånd i tarmen.

LÄS OCKSÅ: Omega-3 effektivt vid problem med hjärta och kärl

Härsknar inte i kroppen

– Att ta ett tillskott av omega-3 kan göra dig friskare – men det är viktigt att välja en omega-3-produkt av hög kvalitet, säger Fredrik Ölander som delar mottagning med läkare. Om hans klienter kommer med problem som feber, blod i avföringen och diarré som inte vill gå över, så skickar han dem till en av sina läkarkollegor. Då kan nämligen finnas en bakomliggande sjukdom som förutom kostbehandling och vissa tillskott behöver läkemedelsbehandling.

I dag vet man att många sjukdomar har sitt ursprung i inflammationer. Naturlig fiskolja i form av omega-3 (EPA och DHA), bildar ämnen som dämpar inflammationer och om man kan få i sig tillräckligt av denna fettsyra kan man också förebygga sjukdomar. De så kallade tysta, låggradiga inflammationerna, som inte gör så mycket väsen av sig och som till en början bara ger sig till känna i magen som knip, uppkördhet och trög eller lös mage har förstås riktigt bra förutsättningar att helt upphöra med hjälp av ett omega-3-tillskott i kombination med mat som magen mår bra av.

LÄS OCKSÅ: Fredrik Paulún: “Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Stabil fiskolja

Fet fisk som sardiner och makrill innehåller över 50 olika fettsyror som var och en har betydelse för kroppens organ. Exakt hur de fungerar vet man ännu inte, trots 70 års forskning. Men vad man vet är att om fiskoljor härsknar och fiskens naturliga antioxidanter går förlorade, så blir resultatet en olja med sämre effekt.

Skillnaderna mellan olika omega-3-tillskott kan därför variera stort, bland annat beroende på vilken fisk som används, hur oljan framställs och hur sammansättningen av den är. Fiskoljans kvalitet och stabilitet har alltså stor betydelse för den långsiktiga hälsan.

Av Inger Palm

Länkar till studier:
Host- and Microbe-Dependent Dietary Lipid Metabolism in the Control of Allergy, Inflammation, and Immunity

Impact of Omega-3 Fatty Acids on the Gut Microbiota

Emerging roles of metabolites of ω3 and ω6 essential fatty acids in the control of intestinal inflammation

 

Annons
Fakta

Omega-3

Moderfettsyran i omega-3-familjen heter alfa-linolensyra. Moderfettsyra är medellånga fettsyror som till viss del kan omvandlas till längre fettsyror i kroppen. De vanligaste långa omega-3-fettsyrorna är eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra(DHA).
Omega-3-fett finns i:
Fet fisk som lax, makrill, sill och
sardiner (innehåller EPA och DHA)
Vissa alger (innehåller EPA och DHA)
Rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja
Valnötter

Annons
Annons