Omega 3 bidrar till att sänka höga blodfetter

Behandling med omega-3 minskar triglyceriderna med 20-30 procent och har effekt för de flesta som behöver behandling för höga triglyceridhalter, enligt American Heart Association.

Efter att ha gjort en översyn av resultaten av 17 kliniska studier av höga triglyceridnivåer har forskare dragit slutsatsen att behandling med fyra gram dagligen av receptbelagd omega-3 är ett effektivt och säkert sätt att sänka höga kolesterolvärden.

 

Vanligt med förhöjda blodfetter bland amerikaner
Förhöjda triglycerider är relativt vanligt bland den amerikanska befolkningen och ett växande problem på grund av den ökade förekomsten av fetma och diabetes. Båda dessa tillstånd höjer triglyceridnivåerna. Cirka 25 procent av alla vuxna har en triglyceridnivå över 150 mg / dL, vilket ses som ett gränsvärde.

LÄS OCKSÅ: Vad du bör veta om blodfetter

Kan ge förträngning av artärerna
Triglycerider är fetter som cirkulerar i blodet. Vissa studier har visat att förhöjda halter av triglycerider – över 200 mg/dl – kan leda till förträngning av artärerna vilket bidrar till att öka risken för hjärtattack och stroke. Har man väldigt höga nivåer av triglycerider kan det även orsaka pankreatit – inflammation i bukspottkörteln.

LÄS OCKSÅ: Kolesterolvärdet blev normalt utan biverkningar

Varnar för att behandla själv
Dock varnas för att försöka behandla höga triglycerider på egen hand genom att ta receptfritt tillskott med omega-3, då innehållet inte regleras av myndigheter. Tidigare har American Heart Association gått ut med att det saknas vetenskapligt stöd för att rekommendera allmänheten att ta tillskott av omega-3 för att förhindra hjärtsjukdom.

Receptbelagda omega-3 läkemedel
I USA finns två receptbelagda omega-3-fettsyramediciner tillgängliga. Den ena kombinerar två typer av fettsyror, EPA och DHA. Den andra innehåller endast EPA. Den effektiva dosen för receptbelagd omega-3 är fyra gram per dag som ska intas i samband med måltid. Hittills har FDA enbart godkänt behandling med receptbelagda omega-3 vid mycket höga triglyceridnivåer.

 

LÄS OCKSÅ: Diabetiker? Ersätt kött med baljväxter – förbättra dina värden

Behandla med livsstil först
En hälsosam livsstil med regelbunden fysisk aktivitet, viktminsking, att undvika socker och raffinerade kolhydrater samt att begränsa alkohol och välja sunda fetter kan bidra till att minska triglyceriderna. Det är också viktigt att behandla typ 2-diabetes, hypotyreos och fetma som kan bidra till höga triglyceridnivåer innan man tar till medicinering enligt American Heart Association som även rekommenderar att man äter fet fisk som lax, makrill eller sill minst två gånger i veckan

Vid analysen av aktuella vetenskapliga data fann en rådgivande panel
• För de flesta personer med höga triglycerider (200 till 499 mg / dL) kan receptdoser av omega-3-fettsyror med läkemedel med antingen EPA + DHA eller EPA enbart minska triglyceriden med 20 till 30 procent.
• Till skillnad från vanlig uppfattning ökar inte den formel som innehåller både EPA och DHA den "dåliga" formen av kolesterol (LDL-C) bland de flesta med höga triglyceridnivåer (200-499 mg / dL). Men när läkemedlet ges till personer med mycket höga triglyceridnivåer vid 500 mg / dL eller mer, kan LDL-C öka.
• Panelen konstaterade att de receptbelagda omega-3-läkemedlen är effektiva för att minska triglyceridnivåerna även för de som är satta på statinbehandling.
• I en ny stor studie som heter REDUCE-IT fann forskare att endast EPA-läkemedlet kombinerat med statinmedicinering resulterade i en minskning med 25 procent av de hjärtkärlsjukdomar som hjärtattack, stroke och kardiovaskulär död bland personer med hög triglycerider.

Av redaktionen

Källa: Science Daily

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp! Vad ska jag äta om jag är förstoppad?

Mage

Trög mage kan vi alla drabbas av då och då. Vid problem med förstoppning är kosten A och O. Brist på fibrer är ofta en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan bidra. Här kommer tips på några livsmedel som är särskilt bra att lägga till kosten för den som har problem att gå på toaletten.

Var med och fira nationella Fredagsfysdagen

Gravid/barn

Är du lärare eller förälder och vill hjälpa barnen till hälsosammare vanor och bättre förutsättningar i skolan? Då ska du uppmärksamma den här dagen lite extra. 20 september i år instiftas nämligen nationella Fredagsfysdagen av Susanna Almström – kvinnan bakom ”Skolmatslyftet en sockersmart skola” och ”Fredagsfys Sverige”.

 

Blomkålspizza med zucchini och fetaost

Recept

Potatispizza är knaprig och mättande utan alltför många konstigheter, något som uppskattas av de flesta barn. Dessutom är den enkel att göra. Detta recept från kokboken "Little green kitchen stories" är på en så kallad pizza bianca – utan tomatsås – med blomkålsbotten, ett smart sätt att få in mer grönsaker i pizzan.

 

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

 

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.