Omega 3 bidrar till att sänka höga blodfetter

Behandling med omega-3 minskar triglyceriderna med 20-30 procent och har effekt för de flesta som behöver behandling för höga triglyceridhalter, enligt American Heart Association.

Efter att ha gjort en översyn av resultaten av 17 kliniska studier av höga triglyceridnivåer har forskare dragit slutsatsen att behandling med fyra gram dagligen av receptbelagd omega-3 är ett effektivt och säkert sätt att sänka höga kolesterolvärden.

 

Vanligt med förhöjda blodfetter bland amerikaner
Förhöjda triglycerider är relativt vanligt bland den amerikanska befolkningen och ett växande problem på grund av den ökade förekomsten av fetma och diabetes. Båda dessa tillstånd höjer triglyceridnivåerna. Cirka 25 procent av alla vuxna har en triglyceridnivå över 150 mg / dL, vilket ses som ett gränsvärde.

LÄS OCKSÅ: Vad du bör veta om blodfetter

Kan ge förträngning av artärerna
Triglycerider är fetter som cirkulerar i blodet. Vissa studier har visat att förhöjda halter av triglycerider – över 200 mg/dl – kan leda till förträngning av artärerna vilket bidrar till att öka risken för hjärtattack och stroke. Har man väldigt höga nivåer av triglycerider kan det även orsaka pankreatit – inflammation i bukspottkörteln.

LÄS OCKSÅ: Kolesterolvärdet blev normalt utan biverkningar

Varnar för att behandla själv
Dock varnas för att försöka behandla höga triglycerider på egen hand genom att ta receptfritt tillskott med omega-3, då innehållet inte regleras av myndigheter. Tidigare har American Heart Association gått ut med att det saknas vetenskapligt stöd för att rekommendera allmänheten att ta tillskott av omega-3 för att förhindra hjärtsjukdom.

Receptbelagda omega-3 läkemedel
I USA finns två receptbelagda omega-3-fettsyramediciner tillgängliga. Den ena kombinerar två typer av fettsyror, EPA och DHA. Den andra innehåller endast EPA. Den effektiva dosen för receptbelagd omega-3 är fyra gram per dag som ska intas i samband med måltid. Hittills har FDA enbart godkänt behandling med receptbelagda omega-3 vid mycket höga triglyceridnivåer.

 

LÄS OCKSÅ: Diabetiker? Ersätt kött med baljväxter – förbättra dina värden

Behandla med livsstil först
En hälsosam livsstil med regelbunden fysisk aktivitet, viktminsking, att undvika socker och raffinerade kolhydrater samt att begränsa alkohol och välja sunda fetter kan bidra till att minska triglyceriderna. Det är också viktigt att behandla typ 2-diabetes, hypotyreos och fetma som kan bidra till höga triglyceridnivåer innan man tar till medicinering enligt American Heart Association som även rekommenderar att man äter fet fisk som lax, makrill eller sill minst två gånger i veckan

Vid analysen av aktuella vetenskapliga data fann en rådgivande panel
• För de flesta personer med höga triglycerider (200 till 499 mg / dL) kan receptdoser av omega-3-fettsyror med läkemedel med antingen EPA + DHA eller EPA enbart minska triglyceriden med 20 till 30 procent.
• Till skillnad från vanlig uppfattning ökar inte den formel som innehåller både EPA och DHA den "dåliga" formen av kolesterol (LDL-C) bland de flesta med höga triglyceridnivåer (200-499 mg / dL). Men när läkemedlet ges till personer med mycket höga triglyceridnivåer vid 500 mg / dL eller mer, kan LDL-C öka.
• Panelen konstaterade att de receptbelagda omega-3-läkemedlen är effektiva för att minska triglyceridnivåerna även för de som är satta på statinbehandling.
• I en ny stor studie som heter REDUCE-IT fann forskare att endast EPA-läkemedlet kombinerat med statinmedicinering resulterade i en minskning med 25 procent av de hjärtkärlsjukdomar som hjärtattack, stroke och kardiovaskulär död bland personer med hög triglycerider.

Av redaktionen

Källa: Science Daily

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Träningsexperten Alexandra Pizzoni och livsstilsrådgivaren Anja Forsnor Wärn

Så skaffar du nya vänner

Mental hälsa

Att ha vänner som man litar på är bland det bästa som finns! 13 procent av befolkningen har dock ingen nära vän som de kan prata med. Men det är aldrig försent att skaffa nya kompisar – här är några knep.

 

Psykologen Anna Bennich visar vägen bort från ensamheten

Mental hälsa

Ofrivillig ensamhet blir allt vanligare, det är inte bundet till någon särskild ålder eller samhällsgrupp – även om den äldre delen av befolkningen är överrepresenterad. Ensamhet kan drabba alla och kan komma som en följd av en skilsmässa, flytt eller sjukdom. Ensamhetens roll vid olika ohälsotillstånd och förtida död går heller inte längre att vifta bort. Kurera ställde några frågor till psykologen Anna Bennich som skrivit en bok i ämnet.

Kvinna som äter macka

Vilken ät-typ är du?

Kost

Genuint hungrig eller bara stressad och trött? Ibland äter vi av helt fel orsaker. Identifiera vilken typ av ätare du är och ta första steget till att ändra dina vanor.

Self-care : mat, stress, träning, självkänsla, återhämtning

Chia- och yoghurtswirl

Recept

En vardagslyxig frukost som sätter guldkant på morgonen. Förbered chiapudding, frukt och bär kvällen innan och varva i höga glas tillsammans med yoghurt och granola på morgonen. 

 

K2 kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Forskning

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men ny forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det är svårt att få i sig vitaminen i kosten. Det behövs nämligen stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

Här får du gratis blodsockerkoll på världsdiabetsdagen

Hälsa

Diabetes är en av våra stora folksjukdomar. Sjukdomen ökar över hela världen, och om 20 år kommer antalet sjuka uppgå till uppskattningsvis 640 miljoner. I Sverige är över en halv miljon människor drabbade och de flesta har typ 2-diabetes. I dag är det världsdiabetesdagen och det uppmärksammas i Stockholm genom att du får ett gratis blodsockertest.

Susanne vill hjälpa fler upptäcka fördelarna med naturlig hudvård

Eko/miljö

Journalisten Susanne Hovenäs har i många år – bland annat som skönhetsredaktör på tidningen Hälsa – varit en av de drivande krafterna bakom trenden med naturlig skönhet och hudvård. Nu har hon tagit över ledningen inom NOC Sweden efter grundaren Henrik Olteng som gått vidare till andra uppdrag. Kurera växlade några ord Susanne om hur hon ser på utvecklingen för naturlig hudvård och skönhet.

Överträningssyndrom har nått vanliga motionärer

TRÄNING

Att elitidrottare pressar sig för hårt och kan drabbas av överträningssyndrom, OTS, det är vida känt. Men nu har OTS även nått elitmotionärerna. Symtomen är svårupptäckta eftersom de handlar om humörsvängningar, infektioner, dålig aptit och en oförklarlig trötthet.  Det finns bara ett sätt att komma ur situationen.

 

”Ketogen kost hjälpte mig bli fri från depression”

Mental hälsa

En ketogen diet har många fördelar enligt anhängarna, förutom att den underlättar att hålla vikten sägs den bidra till allmänt bättre välmående och större mental klarhet. Hanna Gillving är funktionsmedicinsk terapeut och kom nyligen ut med boken ”Keto-licious”, och för hennes del bidrog en omläggning till det hon kallar ketogen livsstil till att hon äntligen blev fri från mångåriga besvär med psykisk ohälsa.

Movemberutmaningen – inget barn ska behöva säga ”Hej då pappa”

Krönikan

Jag var sju år när vi fick telefonsamtalet från sjukhuset som sa att pappa hade ramlat ihop i hissen. Hans liv gick inte att rädda. Hjärtat hade gett upp. Att förlora en förälder var givetvis tufft, men idag har jag valt att se det som min största motivation. För jag har en dröm, jag har en vision: Inget barn ska behöva säga ”Hejdå pappa”, det skriver  Pierre Mörck i denna krönika där han vill inspirera till mer rörelse och uppmärksamma ohälsan bland män.

 

Hästar kan läsa av våra känslolägen – och lägger dem på minnet

Husdjur

Det finns fog för uttrycket att ha minne som en häst. Du som ägt eller tillbringat mycket tid med en häst har kanske upplevt att ni har en speciell kontakt. Kanske har du känt något som liknar vänskap eller att hästen är en del av familjen. Nu visar forskning att känslan troligen är ömsesidig. Hästar kan nämligen inte bara läsa av våra känslolägen – de lägger dem även på minnet.

Djagacida – ris och bönor från Kap verde

Recept

Detta recept på en enkel och väldigt god risrätt från Kap Verde kommer från boken vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av den omtyckta matprofilen Zeina Mourtada som driver bloggen Zeinas kitchen..

Doftöverkänslighet – ett dolt handikapp

Allmänt

Trots att tre miljoner svenskar kan besväras av dofter är osäkerheten om behandling och vad omgivningen kan göra stor, det visar en ny undersökning. Missförstånden är många och var tredje person tror att det kan vara ett psykiskt sjukdomstillstånd. Med Parfymfria veckan hoppas initiativtagarna kunna slå hål på myterna kring sjukdomen och öka kunskapsnivån.

Nya rön inom svensk cancerforskning kan ge effektivare behandling

Forskning

Cirka 60 000 svenskar får varje år ett cancerbesked där tumören är av elakartad karaktär. Trots det går dödligheten i cancer ner, men sjukdomen skördar ändå tusentals liv varje år. Det forskas brett och på olika typer av mediciner för att bromsa och bota cancer. Vid Lunds universitet har man tittat på hur tumörceller kommunicerar med andra ställen i kroppen för att förstå hur spridningen går till. Det ger hopp om nya behandlingsformer.

 

Är mjölk hälsosamt eller helt onödigt?

Allmänt

Mat väcker alltid starka känslor. Om mjölk är nyttigt eller inte, det diskuteras ofta. En del går i starkt försvarsläge, medan andra ifrågasätter om mjölk är viktigt att dricka. När Kureras kostrådgivare, Cathrine Schück, gjorde ett inlägg på Facebook om varför hon rekommenderar en mjölkfri månad möttes hon av en storm av kritik, och frågade sig varför mjölk blivit ”en helig ko”.