Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Omega 3 bidrar till att sänka höga blodfetter

Behandling med omega-3 minskar triglyceriderna med 20-30 procent och har effekt för de flesta som behöver behandling för höga triglyceridhalter, enligt American Heart Association.

Efter att ha gjort en översyn av resultaten av 17 kliniska studier av höga triglyceridnivåer har forskare dragit slutsatsen att behandling med fyra gram dagligen av receptbelagd omega-3 är ett effektivt och säkert sätt att sänka höga kolesterolvärden.

 

Vanligt med förhöjda blodfetter bland amerikaner
Förhöjda triglycerider är relativt vanligt bland den amerikanska befolkningen och ett växande problem på grund av den ökade förekomsten av fetma och diabetes. Båda dessa tillstånd höjer triglyceridnivåerna. Cirka 25 procent av alla vuxna har en triglyceridnivå över 150 mg / dL, vilket ses som ett gränsvärde.

LÄS OCKSÅ: Vad du bör veta om blodfetter

Kan ge förträngning av artärerna
Triglycerider är fetter som cirkulerar i blodet. Vissa studier har visat att förhöjda halter av triglycerider – över 200 mg/dl – kan leda till förträngning av artärerna vilket bidrar till att öka risken för hjärtattack och stroke. Har man väldigt höga nivåer av triglycerider kan det även orsaka pankreatit – inflammation i bukspottkörteln.

LÄS OCKSÅ: Kolesterolvärdet blev normalt utan biverkningar

Varnar för att behandla själv
Dock varnas för att försöka behandla höga triglycerider på egen hand genom att ta receptfritt tillskott med omega-3, då innehållet inte regleras av myndigheter. Tidigare har American Heart Association gått ut med att det saknas vetenskapligt stöd för att rekommendera allmänheten att ta tillskott av omega-3 för att förhindra hjärtsjukdom.

Receptbelagda omega-3 läkemedel
I USA finns två receptbelagda omega-3-fettsyramediciner tillgängliga. Den ena kombinerar två typer av fettsyror, EPA och DHA. Den andra innehåller endast EPA. Den effektiva dosen för receptbelagd omega-3 är fyra gram per dag som ska intas i samband med måltid. Hittills har FDA enbart godkänt behandling med receptbelagda omega-3 vid mycket höga triglyceridnivåer.

 

LÄS OCKSÅ: Diabetiker? Ersätt kött med baljväxter – förbättra dina värden

Behandla med livsstil först
En hälsosam livsstil med regelbunden fysisk aktivitet, viktminsking, att undvika socker och raffinerade kolhydrater samt att begränsa alkohol och välja sunda fetter kan bidra till att minska triglyceriderna. Det är också viktigt att behandla typ 2-diabetes, hypotyreos och fetma som kan bidra till höga triglyceridnivåer innan man tar till medicinering enligt American Heart Association som även rekommenderar att man äter fet fisk som lax, makrill eller sill minst två gånger i veckan

Vid analysen av aktuella vetenskapliga data fann en rådgivande panel
• För de flesta personer med höga triglycerider (200 till 499 mg / dL) kan receptdoser av omega-3-fettsyror med läkemedel med antingen EPA + DHA eller EPA enbart minska triglyceriden med 20 till 30 procent.
• Till skillnad från vanlig uppfattning ökar inte den formel som innehåller både EPA och DHA den "dåliga" formen av kolesterol (LDL-C) bland de flesta med höga triglyceridnivåer (200-499 mg / dL). Men när läkemedlet ges till personer med mycket höga triglyceridnivåer vid 500 mg / dL eller mer, kan LDL-C öka.
• Panelen konstaterade att de receptbelagda omega-3-läkemedlen är effektiva för att minska triglyceridnivåerna även för de som är satta på statinbehandling.
• I en ny stor studie som heter REDUCE-IT fann forskare att endast EPA-läkemedlet kombinerat med statinmedicinering resulterade i en minskning med 25 procent av de hjärtkärlsjukdomar som hjärtattack, stroke och kardiovaskulär död bland personer med hög triglycerider.

Av redaktionen

Källa: Science Daily

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Lucka 5: Tävla och vinn ett julpaket från Organics by Sara som är ekologisk hudvård. Christmas Gift Set är ett kit med ekologisk ansiktsvård som innehåller rengöring, ansiktsvatten och ansiktsolja. Huden får en näringsboost med nyttiga vitaminer och oljor. 

Glasburkar med rawbollar med pepparkakssmak

Raw pepparkaksbollar med apelsin

Recept

Tid för adventsmys, tända ljus och julgodis! Men allt godis behöver inte innehålla vitt socker och mjöl utan kan istället innehålla många vitaminer och mineraler – samtidigt som de är söta och goda. Rulla ihop och bjud på dessa raw pepparkaksbollar och njut!

Doktor känner på patients hals

Så kan du påverka din sköldkörtel

Hälsa

En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Det ser symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

 

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

 

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.