Annons
Annons

Flexitarianism – spås bli hetaste kosttrenden 2017

Kämpar du med att försöka leva som en heltidsvegetarian/vegan? Bli flexitarian! Jaha, så vad är det då? Jo, en vegetarian som äter kött... Eller en deltidsvegan. Låter motsägelsefullt men ses som en hälsosam men samtidigt uppnåelig kosthållning och spås bli en av 2017 års största mattrender.

Redaktionen

6 januari, 2017
Flexitarianism – spås bli hetaste kosttrenden 2017
Dela inlägget

Kämpar du med att försöka leva som en heltidsvegetarian/vegan? Bli flexitarian!
Jaha, så vad är det då? Jo, en vegetarian som äter kött… Eller en deltidsvegan.
Låter motsägelsefullt men ses som en hälsosam men samtidigt uppnåelig kosthållning och spås bli en av 2017 års största mattrender.

Flexitarianer – aka flexibla vegetarianer eller deltidsvegetarianer – är människor som äter en växtbaserad kost med enstaka tillägg av kött. Den amerikanska stormarknadskedjan Whole Foods spår att flexitarianism blir en av de största kosttrenderna 2017.
I jämförelse med renodlad vegetarianism, veganism eller den senaste årens stora kosttrender ”raw food” och ”clean eating”, upplevs flexitarianism som en både hälsosam och genomförbar kosthållning.

Läs också: Ny trenden: Nu blir allt fler ”flexitarianer”

Många kändisar
Många kändisar har redan hoppat på flexitariantåget, däribland ”den nakne kocken” Jamie Oliver, Gwyneth Paltrow och Joanna Lumley (från Helt hysteriskt). Stella och Paul McCartney hoppade på redan 2009, rapporterar Daily Mail.

Inga strikta regler
Om du väljer att äta kött på helgerna, efter klockan 18:00 eller på bara på en viss dag i veckan är upp till dig. Hur man väljer att leva som flexitarian går nämligen helt i linje med namnet, det vill säga är flexibelt.
Så här skriver till exempel Australiens kändisdietist Dr Libby Weaver på sin hemsida:
”Begreppet `flexitarian´kan användas av vem som helst och betyder helt enkelt att du inte har strikta regler. Jag brukar lyssna på vad min kropp vill och jag säger inte att det är rätt för alla men det fungerar för mig.”

Läs också: Vegetarian eller vegan? Här är näringen du behöver mer av

Minskar risken för diabetes, cancer och hjärtproblem
En av de stora fördelarna med flexitarianism är att den har en många hälsofördelar, menar experter. Att äta mindre kött har visat sig minska risken att utveckla diabetes, cancer och hjärtsjukdom, och säkrar inte minst upp att människor får i sig mer grönsaker.

Läs också: Lista: Olika sätt att vara ”vego”

Andra trender: Kokoschips och lila grönsaker
Andra saker stormarknadskedjan Whole Foods förutspår bli superhett under 2017 är kokossocker, kokoschips, lila grönsaker och svart vitlökpuré.

Av Isabelle G Hedander

Källor: Daily Mail och Dr Libby – Being a ’flexitarian’ when it comes to your health

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons