Q10 är ett ämne som kroppen kan tillverka själv, men med ökad ålder minskar produktionen. Q10 är bra för hjärthälsan och minskar inflammationer i kroppen. Molekylen som också kallas ubiqinon utvecklades från början av förhistoriska bakterier för att hjälpa dessa att överleva. Utan Q10 hade det livet på jorden troligen sett annorlunda ut.
Q10 är en riktigt överlevare. Molekylen har funnits i 2,5 miljarder år. Och då, för 2,5 miljarder år sedan hände något alldeles speciellt. En knappt märkbar förändring skedde, vilket gjorde ett bakterierna överlevde. Vi kan tacka den avgörande förändring att vi lever idag.
Q10 var då den enda livskällan och en intressant vetenskaplig teori säger att vid denna tidpunkt sammanfogades två bakterier och blev en. När vi tänker på bakterier är det oftast inte förknippat med något positivt.
Men att vara den enda livskällan för så länge sedan gjorde att bakterierna utvecklade den molekyl som vetenskapen idag anser vara ett av de viktigaste elementen i mitokondrierna, som är de energiproducerande kraftverken i våra celler.
Q10-molekylen bildar kroppen själv och produktionen är som högst i 20-års åldern för att sedan sakta börja minska.
LÄS OCKSÅ: Q10 stärker hjärtat och minskar risken för hjärtsvikt
Saker skedde snabbt
Så här tror man att det kan ha gått till: Bakterien som fanns inuti den andra bakterien utvecklades till det vi känner till idag som mitokondrier, cellens eget kraftverk. Och det här var kanske den första cellen som någonsin skapades. Från den händelsen utvecklades saker snabbt. Växter, djur och människor följde med i kölvattnet av denna evolutionära händelse, och resten känner vi till.
Q10-molekylen kallas ubiqinon och tidigare använd de uråldriga bakterier ämnet naftokinon för att producera energi, men på grund av en plötslig ökning av syrekoncentration i atmosfären var bakterierna i desperat behov av en annan typ av ubiqinon, som samtidigt kunde skydda dem mot syre. Ubiqinon kan behålla syret, medan naftokinon tenderar att frigöra syrejoner som sedan bildar de skadliga syreradikalerna.
LÄS OCKSÅ: Q10 ger bättre munhälsa
Använde nytt ämne
Det var en fördel för bakterierna att flytta från en typ av kinon till en annan. En upptäckt som forskare gjorde när de studerade E. coli-bakterier. Dessa bakterier kan använda både naftokinon och ubiqinon beroende på syremättnaden i omgivningen.
När forskare återställde bakterierna genetiskt lyckades de skapa olika versioner av de förhistoriska bakterierna. Då kunde de se hur E. coli-bakterier, som använder naftokinon, växte 30 procent långsammare än de bakterier som använder ubiqinon. Bakterierna fick en evolutionär fördel genom att de ersätta naftokinon med ubiqinon.
Exakt samma förening som utvecklades av bakterier för 2,5 miljarder år sedan finns inuti våra mitokondrier. Idag framställa ubiqinon syntetisk. När amerikanska och japanska forskare började intressera sig för ubiqinon under 60- och 70-talet hade allmänheten inte hört talas om ämnet.
Efter att den uppmärksammade KiSel-10-studien gjordes i Sverige har Q10s positiva effekter på hjärt-kärlsjukdomar spridit sig över hela världen. Q10 är också bra för munhälsan eftersom de dämpar inflammation i tandköttet. Sätter man sedan ihop Q10 med selen – ja, då få tas Q10 ännu bättre upp i din kropp.
Av Inger Palm