Annons

Förkorta förkylningen med C-vitamin

Hösten närmar sig med stormsteg och med den följer ofta förkylningar som byter av varandra samt en lång rad med sjukdagar. Det finns en mängd, mer eller mindre beprövade, huskurer att ta till för att lindra symptom som följer med sjukdomen. En av dessa som nu får stöd genom ny forskning är att inta höga doser av C-vitamin.

Redaktionen

8 september, 2018
Förkorta förkylningen med C-vitamin
Dela inlägget

Hösten närmar sig med stormsteg och med den följer ofta förkylningar som byter av varandra samt en lång rad med sjukdagar. Det finns en mängd, mer eller mindre beprövade, huskurer att ta till för att lindra symptom som följer med sjukdomen. En av dessa som nu får stöd genom ny forskning är att inta höga doser av C-vitamin.

Förkylning är en vanlig och mycket smittsam form av luftvägsinfektion orsakad av ett virus. Viruset som smittar via luft eller direktkontakt har mycket kort inkubationstid på ett till fem dygn och ger välkända symptom som kli i halsen, hosta, nästäppa och trötthet. Oftast försvinner problemet av sig själv efter cirka en-till tre veckor, men då sjukdom alltid har en förmåga att smyga sig på när det passar som minst är huskurer mot förkylning ett hett ämne om hösten.

Ett vitamin med många egenskaper
C-vitamin, även kallat för askorbinsyra, är kanske mest känt för att vid brist orsaka skörbjugg men har många fler positiva egenskaper. Bland annat så fungerar det vattenlösliga vitaminet som en antioxidant och behövs för att bygga upp kroppens brosk-och benvävnad samt anses ha en stärkande effekt på immunförsvaret.

1970 gav den dubbla nobelprisvinnaren, Linus Pauling, ut boken Vitamin C and the Common Cold. Bokens innehåll kretsar runt C-vitamin, dess interaktioner med förkylning och hur intag av stora doser av vitamin C kan påverka människors hälsa. Kemisten och aktivisten Pauling främjade idén att en stor dos av C-vitamin både kunde minska längden på en förkylning och dämpa dess symptom. Många forskare har därefter menat på att det finns ytterst få bevis för de påstådda hälsoeffekter som Pauling tillskrev intaget av höga doser C-vitamin. Metoden har däremot etsat sig fast i människors minnen och blivit en av de mest omtalade huskurerna vid förkylning. Myt eller inte, vem har inte hört om att dricka mycket citronvatten och äta apelsiner när snuvan och hostan gör entré?

LÄS OCKSÅ: Vad alla borde veta om C-vitamin

Annons

Motstridiga resultat lockade forskare
Det finns enligt många läkare egentligen inga mediciner mot förkylning. Huskurer som C-vitamin har använts i stor utsträckning såväl förebyggande som behandlande men studierna inom området har visat motstridiga resultat. Tvetydigheten lockade ett antal forskare från Kina och USA att försöka ta reda på om C-vitamin skulle kunna användas för att lindra symtom, förkorta varaktigheten eller minska förekomsten av förkylningar. Studien utfördes som en metaanalys och efter systematisk sökning i flertalet databaser däribland PubMed inkluderades nio randomiserade placebokontrollerade studier publicerade mellan 1950–2001. Nyligen presenterades resultatet i BioMed Research International.

LÄS OCKSÅ: ”Hjärt- och kärlsjukdom orsakas av C-vitaminbrist”

Huskuren mer än en myt
Resultatet av studien visade på att man genom att komplettera dagligt tillskott av C-vitamin med terapeutiska doser vid de första tecknen på förkylning kan förkorta sjukdomstiden, samt minska symptom som bröstsmärta, feber och frossa. För att behandling med C-vitamin ska vara effektivt krävs liksom för många andra näringsämnen att råvaran är korrekt och i rätt form samt att tillräckligt hög dos ges vid rätt tidpunkter.

LÄS OCKSÅ: Näringsterapeutens tips för ett starkt immunförsvar

Rekommenderade doser
Utöver denna nya studie så finns flera tusen studier att läsa om C- vitamin. Enligt många bör en bra förebyggande dos ligga på 2000–6000 mg per dag. När symptom på förkylning kommer smygande kan 2–3 ram intas varje timme tills avföringen blir lös. RDI för vitaminet är enligt Näringsmedicinska uppslagsboken 60–100 mg och TDI 2000–120 000 mg vid oralt intag.* Överlag gäller att använda C-vitamin som innehåller bioflavonoider och med ett neutralt ph-värde. C-vitamin är ett av de näringsämnen som medför minimal risk för att utveckla toxiska symptom och det kan vara en god idé att se till att vara rustad för höstens förkylningar med att handla hem några burkar av det virushämmande och stärkande vitaminet.

Annons

Av Linda Fång
Gästskribent på Kurera, studerar till kost- och näringsrådgivare

* Råden i artikeln är generella och individuell anpassning kan krävas. Försiktighet med intag bör ske vid njurproblematik eller lakto-ovo vegetarisk kost.

Källor: Extra Dose of Vitamin C Based on a Daily Supplementation Shortens the Common Cold: A Meta-Analysis of 9 Randomized Controlled Trials, Folkhälsomyndigheten samt Näringsmedicinska uppslagsboken av Peter Wilhelmsson, Örtagårdens bokförlag, andra upplagan, 2011

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons