Annons

Forskare: ”Ät mest av det som är nyttigt”

Vi äter efter olika matmönster och enligt forskare i Lund som studerat dessa är det helheten som räknas. Bra matvanor behöver inte innebära att man helt utesluter vissa livsmedel.

Redaktionen

12 augusti, 2018
Forskare: ”Ät mest av det som är nyttigt”
Dela inlägget

Vi äter efter olika matmönster och enligt forskare i Lund som studerat dessa är det helheten som räknas. Bra matvanor behöver inte innebära att man helt utesluter vissa livsmedel.

Gruppen som åt en kost med bland annat ett högt intag av fibrer, frukt och grönsaker, lite rött kött och charkuterier löpte till mindre risk för hjärtinfarkt och typ 2-diabetes, det gäller både män och kvinnor. Männen som åt enligt detta mönster hade även minskad risk för stroke och övervikt. Högt intag av lågfettprodukter såsom lättmargarin, lättmjölk och lättyoghurt, var däremot kopplad till ökad risk för typ 2-diabetes.

Måste se till helheten

Enligt Ulrika Ericson som lett studien visar fynden att det vi kallar hälsosam mat ligger i linje med de europeiska näringsrekommendationer och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, och särskilt risken för typ 2-diabetes. Men för att kunna ge kostrekommendationer till den allmänna befolkningen måste man titta på matmönster istället för bara enskilda livsmedel säger Ulrika Ericson i en artikel från Lunds universitet publicerad på Forsking.se.

LÄS OCKSÅ: Broccoli värsta supermaten för magen

Kosten är svår att studera

Kostens betydelse anses svår att studera då det ofta bygger på självrapportering och för att vi inte äter enskilda livsmedel utan kombinationer av livsmedel. I denna studie har forskarna därför istället för att titta på enskilda livsmedel och hur de påverkar oss, undersökt hur olika grupper äter efter olika matmönster.

Annons

LÄS OCKSÅ: Fibromyalgi lindras av vegankost

Sträcker sig över 20 år

Genom att studera kostdata från 20 487 friska deltagare och jämföra detta med deras hälsostatus 20 år senare, har forskarna kommit till slutsatsen att vissa matmönster är mer hälsosamma än andra. Följande sex grupper identifierades.

De kostmedvetna

Högt intag av fiberrikt bröd, frukt, grönsaker, frukostflingor, fisk och lättyoghurt och lågt intag av fiberfattigt bröd. För män inkluderade det även mycket grädde och för kvinnor mycket färskost. Lågt intag av rött kött, charkuterier och sötade drycker – dock ej med sötningsmedel –noterades hos båda könen.

Lågfettgruppen

Högt intag av lättmargarin, lättmjölk och lättyoghurt, lågt intag av smör.

Dressing- och grönsaksgruppen

Högt intag av fleromättat fett i form av dressing/olja, grönsaker, kyckling, salta snacks, ris/pasta, stekt potatis och ost, men lågt intag av kokt potatis, sylt och socker.

Annons

Traditionalisterna

Högt intag av ägg, margarin, kokt potatis, fisk, rött kött/charkuterier, grädde och mjölk med hög fetthalt.

Te-frukostgruppen

Högt intag av te, flingor, sylt/socker, yoghurt med hög fetthalt, mjölk med hög fetthalt, men lågt intag av kaffe och rött kött/charkuterier.

Sockergruppen

Högt intag av godis, kakor, glass och sötade drycker.

LÄS OCKÅ: Vegetariskt minskar risken för hjärtsjukdom

”Ät mest av det som är nyttigt”

Slutsatsen, enligt Ulrika Ericson, är att det är helheten som räknas och att bra matvanor inte behöver innebära att man helt utesluter vissa livsmedel. Bara man väljer att äta mest av det som anses hälsosamt, som exempelvis fullkorn, frukt och grönsaker.

Av redaktionen

Källa: Forskning.se

Annons