Annons
Annons

Forskare har hittat sätt att lindra smärta utan biverkningar

Att leva med smärta är svårt, och traditionella läkemedel mot smärta ger inte bara oönskade biverkningar, det kan ge ett beroende. Men nu har svenska forskare arbetat fram en stimuleringsmetod somna blockera svår smärta. En metod som också kan individanpassas, och hjälpa smärtpatienter, men också de med Parkinsons sjukdom.

Inger Palm

15 november, 2021
Forskare har hittat sätt att lindra smärta utan biverkningar
Dela inlägget

Att leva med smärta är svårt, och traditionella läkemedel mot smärta ger inte bara oönskade biverkningar, det kan ge ett beroende. Men nu har svenska forskare arbetat fram en stimuleringsmetod som kan blockera svår smärta. En metod som också kan individanpassas, och hjälpa smärtpatienter, men också de med Parkinsons sjukdom.

Att känna smärta är vanligt, och när smärtan blir kroniskt orsakar den stort lidande. Balansgången mellan smärtdämpande medicin och dess starka biverkningar, och valet att stå emot med daglig värk är svår.

Siffror visar att en av fem amerikaner lider av kronisk smärta. På grund av detta har användningen av så kallade opiader ökat, och användningen av dessa beroendeframkallande läkemedel har skapat en epidemi i landet.

LÄS OCKSÅ: Artrosappen erbjuder hjälp mot smärta i lederna

Blockerar smärta utan att ge biverkningar

Forskare vid Lunds universitet har i studier på råttor lyckats förbättra och utveckla en stimuleringsmetod mot svår smärta. Försöken har gått så bra att man kunnat anpassa smärtlindring från individ till individ och till och med blockera smärtan helt – utan att motoriken eller känseln påverkats.

Det är professor i neurofysiologi, Jens Schouenborg, som utvecklat metoden och lett forskningen. Han har använt sig av tunna, vävnadsvänliga mikroelektroder som de kunnat plantera in med precision för att blockera smärta.

– Elektroderna är mjuka som sjögräs och ytterst skonsamma mot hjärnan. De används för att specifikt aktivera hjärnans smärtkontrollcentra utan att samtidigt aktivera de nervcellskretsar som ger biverkningar. Metoden går till så att vi implanterar ett kluster av de ultratunna elektroderna och väljer sedan ut en undergrupp av elektroderna som ger ren smärtlindring, men inga biverkningar. Detta förfarande möjliggör en ytterst precis och individanpassad stimuleringsbehandling som visade sig fungera i varje individ, säger Jens Schouenborg.

LÄS OCKSÅ: Bertil slipper smärtan i sitt löparknä

Hjälp vid olika hjärnsjukdomar

Forskarna jämförde också metoden med morfin, och det visade sig att morfin hade betydligt sämre smärtlindring. Och man hoppas nu att det inom fem till åtta år ska bli möjligt att använda metoden på människor. Den traditionella smärtbehandlingen som finns idag ger inte särskilt goda resultat. Patienternas smärta kvarstår oftast så pass mycket att de har svårt att fungera i sin vardag. Lägg sedan till risken att hamna i ett läkemedelsberoende, oönskade biverkningar som påverkar både kropp och psyket, sjukskrivingar och samhällets vårdkostnader.

Jens Schouenborg tror att behandlingen ska kunna skräddarsys till alla delar av hjärnan och därmed hjälpa patienter med Parkinsons sjukdom men även de som drabbats av stroke, depression och har epilepsi.

Av Inger Palm

Källa: Lunds universitet

Annons
Annons