Örebro universitet ska delta i ett stort forskningsprojekt där sju stora sjukdomar ska kartläggas. Målet är att hitta behandlingar som ska passa den enskilda patienten. Fokus riktas mot immunsjukdomar.
Ett omfattande EU-projekt, där forskare och företag i 15 länder får ett anslag på 900 miljoner kronor, drar igång inom kort. Under sju år ska sju stora sjukdomar kartläggas. Forskarna ska leta efter orsaken till dessa sjukdomar i cellernas molekyler och målet är individanpassade behandlingar. Jonas Halvfarson, som är professor i mag-tarmsjukdomar vid Örebro universitet säger i ett pressmeddelande:
– Den kunskapen skulle innebära att patienterna redan från början kan få en behandling som är anpassad efter deras förutsättningar. I dag finns många olika behandlingar, men vi vet inte från början vilken som har bäst effekt på den enskilde patienten, säger Jonas Halvfarson.
LÄS OCKSÅ: Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit
50 000 patienters data
Inom Jonas Halfvarsons forskningsområde är över 60 000 drabbade i Sverige. Han undersöker inflammatoriska tarmsjukdomar där Crohns och ulcerös kolit ingår. Det är sjukdomar som kan innebära mycket lidande för patienten och de har blivit vanligare hos äldre och unga människor.
Projektet får namnet 3TR och de övriga sjukdomarna som ska undersökas är astma, multipel skleros och KOL samt SLE och reumatoid artrit. Sjukdomar som orsakas av kroppens immunsystem, inflammationer eller allergier.
– Kroppen påverkas olika av sjukdomarna, men nyligen gjorda studier visar att det finns likheter på molekylär nivå. Den likheten kan innebära att det också finns likheter i hur sjukdomarna utvecklas och hur de ska behandlas. Förhoppningsvis får vi en ökad förståelse för nya mediciner som kanske inte passar alla patienter med IBD, men som vissa undergrupper av patienter kan ha nytta av, säger Jonas Halfvarson.
Forskarna kommer att kunna använda data får cirka 50 000 patienter.
Av Inger Palm
Källa: Örebro universitet