Vill du bli smartare, mer kreativ, mindre stressad, friskare och nöjdare?
Öva då upp din förmåga att stanna upp och känna förundran.
Färgstarka solnedgångar och glittrande regnbågar kan nämligen ha mer läkande egenskaper än vad vi tidigare anat.
Det började med blommor i motljus.
Synen av en vacker blombukett på bordet och känslorna de framkallade, satte igång ett samtal hos vännerna Katrin Sandberg som är storycoach och Sara Hammarkrantz som är frilansjournalist specialiserad på positiv psykologi och ledarskap. Samtidigt skrev Sara Hammarkrantz en artikel om den senaste forskningen inom förundran som blev flitigt delad och kommenterad i sociala medier, och Katrin Sandberg märkte att hennes klienter som berättade om sina upplevelser av förundran fylldes av en särskild glädje, meningsfullhet och driv.
LÄS OCKSÅ: Så hanterar du dina starka känslor
Sätter igång en kognitiv process
De fascinerades av ett en kort stunds njutning kunde ge så mycket hälsa och välmående i längden och bestämde sig för att djupdyka i ämnet och i ny forskning och har nu skrivit boken ”Förundranseffekten”.
Men vad innebär egentligen förundran?
– Det är en upplevelse av något som är nytt, stort och överväldigande, och en utmaning att greppa och förstå. Hur är det möjligt att det är så vackert? Att någon springer så snabbt? Att någon gör sådana insatser för andra? Förundran sätter igång en kognitiv process i hjärnan att något är lite svårt att ta in i sitt system, säger Sara Hammarkrantz.
LÄS OCKSÅ: ”Känslor är inget flum – de är logiska”
Lyssna på vår favoritlåt
Men även om förundran är en stor och grandios känsla behöver du inte nödvändigtvis besöka Grand Canyon eller bestiga ett berg för att få uppleva den. I snitt upplever vi förundran 2,3 gånger i veckan och känslan kan framkallas av något så enkelt som att lyssna på vår favoritlåt eller när vi ser någon som gör något skickligt eller agerar på ett föredömligt sätt. Olika personer har dock olika lätt för att känna förundran. Frågan är om det går att öva upp sin förmåga att känna förundran.
– En del forskare säger nej. Men vi är övertygade om att det går. Det viktigaste är att ta sig tid att uppleva saker och ting, vara i nuet och att ibland medvetet gå ut utan mål och bara titta sig omkring.
LÄS OCKSÅ: Sänk stressen och behåll fotfästet – så gör du
Stor effekt på stress
Just känslan förundran är lite styvmoderligt behandlad och har av många ansetts vara något av en onödig lyx. Inget kunde vara mer fel. Att känna förundran har en stor påverkan på vårt välmående och gör oss både smartare, mer kreativa, mindre stressade – och till och med friskare, menar Sara Hammarkrantz och Katrin Sandberg.
– Av all den forskning vi har hittat så har vi identifierat nio förundranseffekter, både fysiska och psykiska. Bland annat har förundran en stor effekt på stress, genom att kortisolnivåerna går ner, hjärtat slår långsammare, lugn och ro-systemet aktiveras, och immunförsvaret ges tid att reparera sig själv, som inte är möjligt när vi är rädda eller stressade. Man har också sett i ett fåtal studier att förundran har en antiinflammatorisk effekt, säger dem.
Genom att känna förundran blir vi mer närvarande i stunden och lite mindre fokuserade på oss själva, och tar istället in vår omgivning och känner oss som en del av ett större sammanhang.
– Och när aktiviteten i hjärnans standardaktivitet går ner, uppstår en paus och en förmåga att ta in ny information. Det gör att vi kan ta in informationen på ett nytt sätt, utan att bygga den på vad vi tidigare vet.
LÄS OCKSÅ: Martina Johansson: Dämpa inflammation och lev friskare
Läkande egenskaper
Att uppleva förundran kan ha läkande egenskaper som att det sänker inflammationer och motverkar stress. Men går det att säga att man kan läka exempelvis en utbrändhet genom att gå ut och titta på en solnedgång?
Mja, menar Sara Hammarkrantz.
–Utbrändhet är en otroligt svår problematik och det finns sällan ett enda botemedel. Men det har gjorts en spännande studie med krisgsveteraner som utsatts för svåra trauman, och unga killar i extremt kriminella områden i Los Angeles, som togs ut i naturen och fick åka forsränning. Man mätte bland annat deras saliv och registrerade deras ansiktsuttryck och deras stressnivåer sjönk markant, med 20-30 procent.
I dessa oroliga tider kan dessutom förundran hjälpa oss att hantera vardagen lite bättre, menar Sara Hammarkrantz.
– Förundran har visat sig ha effekt på vår uppfattning av tid, och gör oss mer tålmodiga. Just nu krävs mycket tålamod att hålla oss fysiskt distanserade och stå ut med ovissheten som råder.
Förundrans 9 hälsoeffekter
- Friskare
- Mindre stressade
- Mer närvarande
- Smartare
- Kreativare
- Mindre egoistiska
- Snällare
- Generösare
- Mer miljömedvetna
Av Tina Harr