Kureras nya bloggare Caroline Norbelie

Kureras nya bloggare Caroline Norbelie

Från sönderstressad – till stresscoach

Caroline Norbelie

Ålder: 43
Bor: Bromma
Gör: Stresscoach och anordnar yoga- och vandringsresor till Deia, Mallorca. Driver Prestationspodden, och nu också bloggare på Kurera, här kan du läsa bloggen.
Familj: Min man Martin, Lucas 10 år, Mathilda 6 år och Frallan (min katt).
Så mår jag bra: Jag älskar mötet med människor. Det är det som gör mig lycklig. Jag mår bra när jag hinner med min träning. Och när jag har rutiner och hinner med både jobb och fritid. Samtidigt så finns det inget bättre än att resa. Speciellt till Deia Mallorca. Där älskar jag att vandra och bada.

När utmattningen var ett faktum växlade Caroline Norbelie spår - från stress i reklambranschen till att bli stresscoach.
Nu strävar hon att vara det bollplank hon själv behövde.

Hon visste egentligen långt tidigare att reklambranschen inte var för henne. Men det var när Caroline Norbelie fick en ansiktsförlamning och andra utmattningssymtpom som hon insåg att hon inte levde det liv hon ville leva.
– Jag vantrivdes på jobbet och i samma veva fick jag mitt första barn som knappt sov någonting – det här mattade ut mig, något jag kände en skam över.

LÄS OCKSÅ: Återhämta dig från utmattning med hjärngympa

Behöver ett bollplank
Caroline sökte efter ett nytt jobb och gick tillslut till en coach för att få rådgivning. Snart kom hon fram till att hon själv ville jobba som coach och hjälpa andra människor.
– Ofta är det svårt att se något utifrån när man själv är mitt inne i det, då behöver man ett bollplank.
Caroline gick en kurs och är nu sedan tre år tillbaka holistisk coach - för ett helhetsperspektiv är viktigt för henne. Utan det ena fungerar inte det andra. Och genom att träna på något sätt varje dag, genom yoga, meditation eller styrketräning, håller hon sina egna stressnivåer i schack.
– Välmående för mig består av flera delar såsom relationer, kost, karriär och träning. Alla delar måste fungera om man ska må bra.
Som coach stöter Caroline på många som är i samma situation som hon själv var i för något år sedan - de vill skapa en förändring och göra något annat i sitt liv. Det kan handla om en förändring i relationen eller att de vill byta jobb.
– Idag driver självförverkligandet på oss, på gott och på ont. Så det handlar inte alltid bara om förändring. Många gånger kan det vara att få någon att uppskatta och gilla det man faktiskt har.

 

LÄS OCKSÅ: 9 tecken på att du är på väg in i väggen

Läskigt med prestation
Caroline driver också Prestationspodden, som handlar om stress, prestation och personlig utveckling. Och just prestation är något hon har jobbat med. Förut kändes det läskigt men idag vet hon att när hon presterar utifrån sig själv så kommer det gå bra.
– Det är när man står på fel arena och försöker prestera som det ofta blir jobbigt och känns som ett tvång.
Caroline är också ny bloggare på Kurera. Här kommer hon skriva om stress, stresshantering och ge tips och råd om hur du kan leva med mindre stress och må bra.
– Några saker som minskar stressen markant är när man slutar jämföra sig och riktar sitt fokus mer mot sitt eget liv, att man gör det man själv tycker om och inte följer andras viljor.

LÄS OCKSÅ: Bob Hansson: Största hotet mot vår hälsa är vår egen vanliga vardag

Tid att blicka inåt
Det finns risk för att stressrelaterade sjukdomar och utbrändhet kommer skjuta i höjden på grund av corona i takt med att den finansiella krisen slår till, tror Caroline. Samtidigt finns nu också tid att blicka inåt.
– Här har arbetsplatser en unik möjlighet att lyfta upp frågan högre upp på agendan och jobba mer preventivt med stressrelaterade frågor, genom att väva in stresshantering och personlig utveckling som en del av verksamheten.

Av Tina Harr


Caroline Norbelie

Ålder: 43
Bor: Bromma
Gör: Stresscoach och anordnar yoga- och vandringsresor till Deia, Mallorca. Driver Prestationspodden, och nu också bloggare på Kurera, här kan du läsa bloggen.
Familj: Min man Martin, Lucas 10 år, Mathilda 6 år och Frallan (min katt).
Så mår jag bra: Jag älskar mötet med människor. Det är det som gör mig lycklig. Jag mår bra när jag hinner med min träning. Och när jag har rutiner och hinner med både jobb och fritid. Samtidigt så finns det inget bättre än att resa. Speciellt till Deia Mallorca. Där älskar jag att vandra och bada.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

sjukvårdspersonal tar feber på patient i örat

Du kan ha feber innan 38 grader

Hälsa

Känner du till vilken din normala temperatur är? Visste du att äldre personer kan ha en så låg normaltemperatur som 35 grader? Det betyder att du kan ha feber långt innan 38 grader, som i dag är gränsen för vad som anses som feber. Ewa Grodzinsky är biomedicinska analytiker och har skrivit en lärobok om feber. Hon tycker att vi behöver omvärdera begreppet feber.

kvinna sitter på huk

Sitta sig frisk – går det?

Hälsa

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

Ung kvinnlig karaktär fångad i en pillerburk. Kapslar. Medicin. Missbruk.

”Psykiatrin behöver gå från piller till samtal”

Kurera debatt

Idag äter var sjätte svensk psykofarmaka av något slag och drygt var tionde svensk äter någon antidepressiv medicin – många av dem är unga. Samtidigt ökar självmorden kraftigt bland unga vuxna. Psykiatern och psykoterapeuten Johan Stiernstedt frågar sig om det här är en rimlig utveckling och menar att samtal har blivit psykiatrins stora bristvara.

Håll dig frisk med honungens Rolls Royce 

Naturlig hälsa

Det är inte bara Bamse som gillar honung, det gör även vi människor – under första kvartalet 2020 ökade svenskarnas efterfrågan på manukahonung, "honungens Roll Royce", med hela 700 procent jämfört med i fjol. Den exklusiva honungen är effektiv för att förebygga och motverka förkylning, influensa och halsinfektioner.

 

Förälder – så lär du ditt barn goda digitala vanor

Mental hälsa

Föräldrar har en avgörande roll för sina barns välbefinnande - och ett ansvar att skydda dem från faror och säkerställa att de inte utsätter andra för trakasserier eller mobbning. Här följer några tips och råd för hur du kan stötta ditt barn till ett positivt och hälsofrämjande användande av digitala medier.

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Hud

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt? Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

 

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

 

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.