Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kureras nya bloggare Caroline Norbelie

Kureras nya bloggare Caroline Norbelie

Från sönderstressad – till stresscoach

Caroline Norbelie

Ålder: 43
Bor: Bromma
Gör: Stresscoach och anordnar yoga- och vandringsresor till Deia, Mallorca. Driver Prestationspodden, och nu också bloggare på Kurera, här kan du läsa bloggen.
Familj: Min man Martin, Lucas 10 år, Mathilda 6 år och Frallan (min katt).
Så mår jag bra: Jag älskar mötet med människor. Det är det som gör mig lycklig. Jag mår bra när jag hinner med min träning. Och när jag har rutiner och hinner med både jobb och fritid. Samtidigt så finns det inget bättre än att resa. Speciellt till Deia Mallorca. Där älskar jag att vandra och bada.

När utmattningen var ett faktum växlade Caroline Norbelie spår - från stress i reklambranschen till att bli stresscoach.
Nu strävar hon att vara det bollplank hon själv behövde.

Hon visste egentligen långt tidigare att reklambranschen inte var för henne. Men det var när Caroline Norbelie fick en ansiktsförlamning och andra utmattningssymtpom som hon insåg att hon inte levde det liv hon ville leva.
– Jag vantrivdes på jobbet och i samma veva fick jag mitt första barn som knappt sov någonting – det här mattade ut mig, något jag kände en skam över.

LÄS OCKSÅ: Återhämta dig från utmattning med hjärngympa

Behöver ett bollplank
Caroline sökte efter ett nytt jobb och gick tillslut till en coach för att få rådgivning. Snart kom hon fram till att hon själv ville jobba som coach och hjälpa andra människor.
– Ofta är det svårt att se något utifrån när man själv är mitt inne i det, då behöver man ett bollplank.
Caroline gick en kurs och är nu sedan tre år tillbaka holistisk coach - för ett helhetsperspektiv är viktigt för henne. Utan det ena fungerar inte det andra. Och genom att träna på något sätt varje dag, genom yoga, meditation eller styrketräning, håller hon sina egna stressnivåer i schack.
– Välmående för mig består av flera delar såsom relationer, kost, karriär och träning. Alla delar måste fungera om man ska må bra.
Som coach stöter Caroline på många som är i samma situation som hon själv var i för något år sedan - de vill skapa en förändring och göra något annat i sitt liv. Det kan handla om en förändring i relationen eller att de vill byta jobb.
– Idag driver självförverkligandet på oss, på gott och på ont. Så det handlar inte alltid bara om förändring. Många gånger kan det vara att få någon att uppskatta och gilla det man faktiskt har.

 

LÄS OCKSÅ: 9 tecken på att du är på väg in i väggen

Läskigt med prestation
Caroline driver också Prestationspodden, som handlar om stress, prestation och personlig utveckling. Och just prestation är något hon har jobbat med. Förut kändes det läskigt men idag vet hon att när hon presterar utifrån sig själv så kommer det gå bra.
– Det är när man står på fel arena och försöker prestera som det ofta blir jobbigt och känns som ett tvång.
Caroline är också ny bloggare på Kurera. Här kommer hon skriva om stress, stresshantering och ge tips och råd om hur du kan leva med mindre stress och må bra.
– Några saker som minskar stressen markant är när man slutar jämföra sig och riktar sitt fokus mer mot sitt eget liv, att man gör det man själv tycker om och inte följer andras viljor.

LÄS OCKSÅ: Bob Hansson: Största hotet mot vår hälsa är vår egen vanliga vardag

Tid att blicka inåt
Det finns risk för att stressrelaterade sjukdomar och utbrändhet kommer skjuta i höjden på grund av corona i takt med att den finansiella krisen slår till, tror Caroline. Samtidigt finns nu också tid att blicka inåt.
– Här har arbetsplatser en unik möjlighet att lyfta upp frågan högre upp på agendan och jobba mer preventivt med stressrelaterade frågor, genom att väva in stresshantering och personlig utveckling som en del av verksamheten.

Av Tina Harr


Caroline Norbelie

Ålder: 43
Bor: Bromma
Gör: Stresscoach och anordnar yoga- och vandringsresor till Deia, Mallorca. Driver Prestationspodden, och nu också bloggare på Kurera, här kan du läsa bloggen.
Familj: Min man Martin, Lucas 10 år, Mathilda 6 år och Frallan (min katt).
Så mår jag bra: Jag älskar mötet med människor. Det är det som gör mig lycklig. Jag mår bra när jag hinner med min träning. Och när jag har rutiner och hinner med både jobb och fritid. Samtidigt så finns det inget bättre än att resa. Speciellt till Deia Mallorca. Där älskar jag att vandra och bada.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Doktor känner på patients hals

Så kan du påverka din sköldkörtel

Hälsa

En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Det ser symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

 

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

 

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

 

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!