Ingen fredag utan tacos!
Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.
Fakta
Receptet är skapat av gastronomen Maya Dilek.
Vill du göra din egen tacokrydda?
Då slipper du mängder av socker, salt och smakförstärkare – och det är enkelt. Maya berättar hur här.
Ingredienser
Bönchili
En mustig bönchili. Servera gärna med nacho-chips eller använd i tortillabröd istället för köttfärs. Cirka fyra portioner.
olivolja att steka i
1 lök
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
1 burk krossade tomater (cirka 390 g)
1 burk svarta bönor (cirka 380 g)
1 msk tomatpuré
2 krm sambal oelek
3 tsk tacokrydda (se grundrecept)
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk lönnsirap (kan uteslutas)
salt
1 knippe färsk koriander
► Läs också: Tomater minskar risken för prostatacancer med 20 procent
Rostad majs
Superenkelt att göra men förhöjer verkligen tacokvällen.
Majsen får en fylligare och sötare smak efter den rostas.
2 burkar majskorn
1 msk olja
1 nypa salt
Guacamole
Ingen tacos utan guacamole. Den här guacamolen är kryddig med smak av koriander och hetta från chili. Perfekt som dipp till nacho-chips eller att ha i tacobröd.
2 avokado
saften från 1 lime
1 vitlöksklyfta
1/2 tomat
1/2 röd chili (eller efter smak)
salt
1 msk finhackad koriander
► Läs också: Därför ska du äta avokado
Granatäppelsalsa
En lite annorlunda salsa som bryter av mot de andra tillbehören med en härlig friskhet. Kombinationen koriander, rödlök och lime är så bra till denna typ av mat!
1 granatäpple
1 röd lök
saften från 1 lime
salt
peppar
1 knippe färsk koriander
1/2 chili, eller lite mindre beroende på hetta
Gör så här
Bönchili
Finhacka lök, vitlök och paprika. Fräs mjukt i lite olivolja i en het kastrull. Tillsätt de torra kryddorna, sambal oelek, lönnsirap och tomatpuré. Skölj de svarta bönorna. Tillsätt bönorna samt de krossade tomaterna och koka upp. Låt puttra på plattan i ca 10 min, så att lite av vätskan kokar bort. Smaka av med salt. Grovhacka den färska koriandern och tillsätt innan servering.
► Läs också: Ny svensk studie: Bönor kan motverka övervikt
Rostad majs
Hetta upp en stekpanna med olja. Tillsätt majs och salt.
Rosta majsen på hög värme under omrörning tills majskornen har fått en gyllenbrun färg och vätskan har osat bort. Det är lätt att bränna majsen så var noga med omrörningen.
Guacamole
Dela avokadon och ta bort kärnan, Gröp ur köttet och tillsätt limesaften. Mosa ihop men en gaffel så att guacamolen blir tjock och lite ”chunky”. Det går såklart att mixa guacamolen
om du vill ha den helt slät och lite lösare. Finhacka tomat, chili och koriander. Pressa ner vitlöken och smaksätt med salt. Blanda alla ingredienser väl.
Granatäppelsalsa
Dela granatäpplet och slå ut kärnorna. Finhacka övriga ingredienser och pressa limen. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Tips! Slå ut kärnorna från yttersidan av granatäpplet med en sked. Det kan vara lite pilligt. Håll granatäppelhalvan ovanför en skål så skvätter det inte överallt.
Mer inspiration till god och nyttig fredagsmysmat?
På Kurera finns mängder. Här är ett axplock:
• Mexgryta med svarta bönor
• Falafelwraps med wasabimajjo
• Solskenswrap med rödbetsaioli
• Raw pesto i två sköna varianter
• Rostad tomatsoppa med röda linser
• Morotsbiffar med ingefära
• Våriga zucchiniplättar
• Indisk gryta med hemgjord paneer
• Quinoaplättar med gröna pommes
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!