Annons

Frukt och bär med extra antiinflammatorisk effekt

Några bär och frukter är värda att uppmärksamma lite extra för sina sjukdomsskyddande  egenskaper. Här listar vi sex antiinflammatoriska frukter och bär – och skälen att äta mer av dessa.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
26 maj, 2024
Frukt och bär

Naturligt söta bär och frukter är perfekta val att äta till både frukost och dessert. De är nämligen fulla av antiinflammatoriska ämnen, som har visat sig vara viktiga för att skydda kroppen mot såväl hjärtsjukdomar, diabetes, vissa cancerformer och tarmsjukdomar. Innehåll som antocyaniner, resveratrol och andra skyddande fykokemikalier samt fibrer och C-vitamin gör att det är väl värt att äta mer av blåbär och björnbär, vindruvor och äpplen. För att nämna några.

LÄS OCKSÅ: Vet du skillnaden mellan adaptogener och antioxidanter?

6 antiinflammatoriska hjältar att äta mer av!

Genom att äta cirka 3,5 till 5 dl av olika frukter och bär varje dag får du en antioxidant effekt. Ät gärna i säsong, som stenfrukter, hallon och jordgubbar på sommaren och äpplen på hösten .

  1. Bär, som blåbär och björnbär

    Är särskilt potenta vad gäller antioxidant och antiinflammatorisk effekt, och det gäller såväl jordgubbar som björnbär, tranbär och blåbär. Dessa innehåller både fibrer, C-vitamin och fytokemikalier, såsom antocyaniner och ellaginsyra, som är del av deras hälsobringande egenskaper. Studier har gjort kopplingar mellan ökad bärkonsumtion och lägre risk för diabetes, hjärtsjukdomar och Alzheimers.

  2. Äpplen

    Ett äpple om dagen brukar man ju säga…Och kanske är det dags att verkligen tro på det ordspråket. En studie av nästan 35 000 kvinnor visade att de som åt denna frukt – ihop med släktingen päron – hade en lägre risk för dödsfall i hjärtsjukdom. Äpplen innehåller såväl fibrer och C-vitamin som pektin och polyfenoler och har, främst i djurstudier, sammankopplats med antiinflammatoriska effekter och fler nyttiga mikrober i tarmen.

  3. Stenfrukter

    Detta är samlingsnamnet för persikor, körsbär, aprikoser och plommon. De innehåller allihop fibrer, C-vitamin, kalium och många olika fytokemikalier, beroende på vilken färg de har. Körsbär har exempelvis kopplats till både minskat genomsnittligt blodsocker och förbättrat kolesterol och blodtryck. Vissa studier tyder till och med på minskad smärta och ömhet efter träning och minskad risk för giktattacker av att äta körsbär. En orsak kan vara de höga nivåerna av fenolföreningar i körsbär, som har visat sig minska inflammation.

LÄS OCKSÅ: Anna Ottosson: “Här är maten som skyddar och stärker kroppen efter cancer”

  1. Vindruvor

    Är sprängfyllda med fibrer, vitaminer C och K och kraftfulla fytokemikalier, särskilt resveratrol som finns i röda druvor. Resultat från en studie av 3 300 medelålders kvinnor under sju års tid, visade att en måttlig konsumtion av vin kan kopplas till signifikant lägre nivåer av inflammation, jämfört med de kvinnor som drack inget eller mindre vin. Andra, nyare studier har dock ifrågasatt vissa av dessa fördelar. Och det är samtidigt viktigt att poängtera att det går att koppla även måttlig konsumtion av alkohol (inklusive vin) till högre cancerrisk. Det bästa rådet är därför: om du redan gillar vin, drick det med måtta, men börja inte dricka för att uppnå de påstådda hälsofördelarna.

  2. Citrusfrukter

    Såväl apelsiner och citroner som grapefrukt och lime är alla rika på C-vitamin. Och de innehåller också kalium, fibrer, kalcium, B-vitaminer och antiinflammatoriska fytokemikalier som flavonoider och karotenoider. Även om det inte finns så mycket forskning på människor vad gäller citrus, så har näringsämnena i dem visat sig ha hjärtskyddande effekter, som förbättrat blodsocker, blodkolesterol och blodkärlsfunktion.

LÄS OCKSÅ: Bären som främjar god hälsa

Annons

  1. Granatäpplen

De små granatäpplefröna innehåller stora mängder C-vitamin, K-vitamin, kalium, fibrer och fytokemikalier, som antocyanin och resveratrol. Dessa näringsämnen kan, enligt en granskning av forskning om granatäpplen från 2020, ligga bakom fruktens hälsofördelar, som att bidra till både blodtryck, blodsocker och kolesterol i schack.

Källa: Harvard Medical School

Annons