Annons

”Genom rätt design kan vi aktivera hjärnans inre apotek”

Förkorta vårdtider, öka produktiviteten på jobbet och minska stillasittandet – tack vare rätt design? Japp, enligt neurodesignern Isabelle Sjövall kan vi öka vårt välbefinnande drastiskt genom att inreda vårdcentraler, arbetsplatser och våra hem på rätt sätt.

Redaktionen

2 november, 2020
”Genom rätt design kan vi aktivera hjärnans inre apotek”
Dela inlägget

Förkorta vårdtider, öka produktiviteten på jobbet och minska stillasittandet – tack vare rätt design?
Japp, enligt neurodesignern Isabelle Sjövall kan vi öka vårt välbefinnande drastiskt genom att inreda vårdcentraler, arbetsplatser och våra hem på rätt sätt.

Genom att designa vår omgivning med medvetenhet och intention skulle vi kunna förbättra vår hälsa på en rad olika sätt. Det menar Isabelle Sjövall, neurodesigner som brinner för hälsofrämjande design och som är aktuell med boken ”Designfulness– så revolutionerar hjärnforskningen hur vi bor, arbetar och lever”.
– Även om vi lever i en modern värld har vår hjärna inte förändrats nämnvärt på många tusentals år. Därför behöver vi öka kunskapen om hur den faktiskt fungerar. Genom rätt design kan vi aktivera hjärnans inre apotek, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Örterna som skärper hjärnan

Setts som något mjukt och fluffigt
Att kost och motion är intimt sammanflätade med vår hälsa är ingen nyhet, men att även vår miljö runtomkring oss påverkar hälsan i allra högsta grad tar vi inte hänsyn till i samma utsträckning, tycker Isabelle Sjövall.
– Inredning har historiskt setts som något mjukt och fluffigt. Men på senare år när man har börjat forska mer intensivt har man också fått bevis för hur hjärnan reagerar av olika miljöer, vilket är banbrytande.
Bland annat kan färger öka eller minska vår benägenhet till fysisk aktivitet. Signalfärger som röd och orange kan ha en stressande påverkan på nervsystemet och passar därför inte särskilt bra i ett sovrum – men desto bättre i en trappa på en arbetsplats där man vill att medarbetarna ska röra på sig mer, eller i ett utrymme där elever ska prestera på ett prov.Bokomslag Designfulness av Isabelle Sjövall

LÄS OCKSÅ: Ny forskning – skogsbad kan bli behandlingsmetod mot stress

Annons

Nära till natur och grönområden
Alla element som påminner om naturen fungerar istället välgörande. Till och med bilder som visar naturmotiv har en positiv effekt på vårt välmående, visar forskning.
– I stadsmiljöer är hjärnans primitiva känslostruktur amygdala (fight-or-flight) mer aktiv. Däremot har studier visat att de med bäst hälsa faktiskt är de som bor i storstäder men som har nära till natur och grönområden, vilket delvis hänger ihop med medvetenhet och utbildningsnivå.
Hälsofrämjande design skulle till och med kunna förkorta vårdtider på vårdcentraler och sjukhus, enligt Isabelle Sjövall.
– Man har sett i forskning att sjukhuspatienter med rum som har utsikt mot grönska verkar få en snabbare läkningsprocess. De vistas kortare tid på sjukhuset, behöver mindre smärtlindring och har färre negativa kommentarer i sina journaler.
Dessutom är det viktigt att de som jobbar inom vården, ofta under stor press, får tillräckligt med återhämtning för att kunna ta bra beslut och då kan så kallad biofilisk design och inslag av naturen göra stor skillnad, menar hon.
– En studie visade att läkarstudenter som fick gå och titta på konst blev bättre på att ställa kliniska diagnoser.

LÄS OCKSÅ: Må bättre på jobbet genom att se årstiderna utanför fönstret

Dagsljus kan påverka prestation
I takt med att allt fler nu jobbar hemifrån finns det också en hel del att tänka på kring vår nya arbetsmiljö. Akustiken i våra moderna hem med öppna planlösningar och stora fönster är långt ifrån optimal.
– Försök dämpa ljudet genom att ta in mer textilier, i form av exempelvis mattor och gardiner.
Ha ordning och reda kring din arbetsyta, eftersom för mycket prylar kan driva upp kortisolet. Även ljuset är en viktig faktor för hälsan. Dagsljus kan påverka både prestation, humör och sinnesstämning.
– Genom att efterlikna naturens ljus under dagtid, eller sitta nära ett fönster kan du bli mer fokuserad och produktiv, säger Isabelle Sjövall.

Källor: Pubmed, Researchgate, Ncbi, Pubmed

 

Annons

Av Tina Harr

Annons