Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

Pyroluri, som är en genetiskt ärftlig metabolisk störning, är en ganska okänd företeelse trots att det enligt vissa beräkningar är en kvinna på tio och en man på hundra som är drabbad. Störningen leder till allvarlig brist på B6 och zink och mycket nedsatt avgiftningsförmåga.

Vid pyroluri uppstår brist på flera avgiftningsenzymer, framförallt på glutation som är det viktigaste ämnet för vår avgiftning, skriver psykiatern Harald Blomberg i den enda skriften om pyroluri som finns på svenska: Pyroluri –en störning med försvårad avgiftning och ökad sjuklighet som kom ut 2018. Harald Blomberg som nyligen avled, 77 år gammal, behandlade i många år psykiska besvär med diet och kost.

Eftersom pyroluri är mycket vanligare bland kvinnor än män, drabbas kvinnor mer än män när miljöbelastningen ökar, speciellt mikrovågor från trådlös kommunikation. Detta är en trolig orsak till att sjukfallen med psykiska diagnoser bland kvinnor nu är mer än dubbelt så många som bland män och samtidigt ökar snabbare än bland män, skriver Harald Blomberg i den 34-sidiga skriften där han också framhåller att också barn med pyroluri nu får symtom allt oftare på grund av ökad miljöbelastning.

–m detta vittnar det stigande antal barn som får symtom på autism och ADHD och ungdomar som får psykiska besvär eller kroniskt utmattningssymtom.

 

LÄS OCKSÅ: Fettlever ökar risken att bli sjukare i covid-19

Varierande symtom
Den tyske läkaren Joachim Mutter, som särskilt intresserat sig för avgiftning, har uttalat att det enbart är framgångsrika ”avgiftare” som överlever med god hälsa idag.

De övriga, som har brist på avgiftningsenzymer, är förlorare – och det är trots allt 30-40 procent av människorna.

Liksom vad gäller covid-19 är symtomen på pyroluri mycket varierande.

Vissa patienter som jag har testat har känt sig så gott som helt friska medan andra haft svåra symtom. Till de vanligaste hör kronisk utmattning och trötthet, depression, ångest och känslighet för stress och sinnesuttryck, skriver Harald Blomberg.

Men även exempelvis högt blodtryck och stroke.

Inflammation är något som är gemensamt för både pyroluri och covid-19.

Vid covid-19 ses kraftig hyperinflammation främst i lungorna…och det finns nu allt fler rapporter om hyperinflammationer även i andra organ, skriver Björn Engelbrekt Wahlin, docent och överläkare m fl i Läkartidningen (2020-05-20).

LÄS OCKSÅ: C-vitamin ska testas mot coronavirus

Kronisk inflammation beror på olämplig kost
Harald Blomberg:

– För människor med pyroluri är det grundläggande att minska den kroniska inflammationen, som bildar en mängd toxiska produkter som blir kvar i kroppen på grund av den nedsatta avgiftningen och som med tiden leder till förvärrade symtom.

Harald Blomberg menar att kronisk inflammation i hög grad beror på olämplig kost med gluten, mjölkprodukter, soja och en hög andel socker och kolhydrater.

Vid pyroluri är tarmfunktionen påverkad, något som förvärras av att äta gluten. Gliadin, som finns i gluten, orsakar läckande tarm så att toxiner och skadliga ämnen passerar in i blodomloppet. Gliadin påverkar immunförsvaret som reagerar med att producera cytokiner som ger inflammation i hjärnan.

I en artikel i Helsingborgs Dagblad (2020-07-11) förvånas neuropatologen Elisabet Englund på patologen i Lund över diffusa förändringar i hjärnan hos en covidsjuk som avlidit efter lång tid i koma.

 

Kanske kan cytokiner ha bidragit till den diffusa svullnaden? Cytokinerna kan ha påverkat blodkärlen så att de börjat läcka. Kanske var det därför den här patienten hamnade i coma. Men det enda vi ser nu är en svullnad. Här och var ses tecken på att nervcellerna har ”lagt av” – de har skrumpnat en aning men ligger kvar. Inga virustecken, säger Elisabet Englund.

Många covidpatienter har avlidit av svåra andningsbesvär, något som också kan uppstå vid överkänslighet mot gluten.

Enligt Harald Blomberg förvärras pyroluri av miljöbelastning som tungmetaller, elektromagnetiska fält och vaccinationer.

Typiskt för människor med pyroluri är deras oförmåga att avgifta sig från tungmetaller efter att ha sanerat tänderna från amalgam, guld och andra metaller, skriver Harald Blomberg som haft patienter som varit kvicksilverbelastade trots att de sanerat tänderna många år tidigare.

Även människor som inte har eller har haft amalgam i tänderna kan ändå vara belastade av kvicksilver.

I regel hjälper fostret modern att avgifta sig från tungmetaller. Det finns studier som visar att nivån av kvicksilver kan vara 70 procent högre hos fostret än hos modern. Barn nuförtiden, som aldrig haft amalgam och ändå är belastade av silver och kvicksilver, har fått dessa tungmetaller under graviditeten från sin mor. Ibland visar det sig att dessa mödrar inte heller haft amalgam. Men det har däremot mormodern…

Covid-19:s riskfaktorer är bland annat hög ålder, övervikt, högt blodtryck och diabetes.

Hos våra fall med annan allvarlig sjukdom förefaller det som om covid-19 var det som gjorde att det ”tippade över”, säger Elisabeth Englund.

LÄS OCKSÅ: Patienter med högt selenintag tillfrisknade snabbare från covid-19

Lider av fosfatbrist
Är det försvårad avgiftning som gör att det som för vissa covidsjuka bara yttrat sig i en lättare förkylning medan det ”tippat över” helt för andra?

Kanske kan enkla kostregler och vitaminterapi ge lindring för alla dem som inte blivit helt friska efter att ha varit sjuka i covid-19? Ett sätt att se samband kan vara att föra matdagbok. Och det är inte alltid som överkänslighet för exempelvis gluten och mjölkprodukter ger utslag direkt. Det kan ta någon dag.

 

Harald Blomberg menar att alla som har pyroluri behöver ta B6 och zink i högre doser än vad som vanligen rekommenderas. Han rekommenderar också fosfattillskott.

Patienter med pyroluri lider nästan alltid av fosfatbrist vilket kan förklaras av att de är försurade.

Han rekommenderar bland annat även magnesium, zink, gammalinolensyra, B 2, B 12 och svavel samt att i så stor utsträckning som möjligt äta en ekologisk kost för att minska belastningen av gifter och bekämpningsmedel.

Ibland har behandling med höga doser zink och B6 inneburit en snabb lindring av symtomen men i många fall är vägen att återvinna sin hälsa en lång och mödosam process.

Av Gia Fors, författare, senior reporter och friskvårds- och massageterapeut, kostrådgivare, stresshanterare samt i EFT (Emotional Freedom Techniques). Debuterade 1986 med Det blev tvillingar! (Natur och Kultur). Verksam som journalist från början av 70-talet till mitten av 2000-talet på Nordvästra Skånes Tidningar/Helsingborgs Dagblad, med några avbrott för frilansverksamhet på nyhetsbyrå med inriktning hälsa/friskvård. Har därefter frilansat men är även verksam som terapeut.

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. 
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Lucka 5: Tävla och vinn ett julpaket från Organics by Sara som är ekologisk hudvård. Christmas Gift Set är ett kit med ekologisk ansiktsvård som innehåller rengöring, ansiktsvatten och ansiktsolja. Huden får en näringsboost med nyttiga vitaminer och oljor. 

Glasburkar med rawbollar med pepparkakssmak

Raw pepparkaksbollar med apelsin

Recept

Tid för adventsmys, tända ljus och julgodis! Men allt godis behöver inte innehålla vitt socker och mjöl utan kan istället innehålla många vitaminer och mineraler – samtidigt som de är söta och goda. Rulla ihop och bjud på dessa raw pepparkaksbollar och njut!

Doktor känner på patients hals

Så kan du påverka din sköldkörtel

Hälsa

En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Det ser symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

 

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

 

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.