kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

Pyroluri, som är en genetiskt ärftlig metabolisk störning, är en ganska okänd företeelse trots att det enligt vissa beräkningar är en kvinna på tio och en man på hundra som är drabbad. Störningen leder till allvarlig brist på B6 och zink och mycket nedsatt avgiftningsförmåga.

Vid pyroluri uppstår brist på flera avgiftningsenzymer, framförallt på glutation som är det viktigaste ämnet för vår avgiftning, skriver psykiatern Harald Blomberg i den enda skriften om pyroluri som finns på svenska: Pyroluri –en störning med försvårad avgiftning och ökad sjuklighet som kom ut 2018. Harald Blomberg som nyligen avled, 77 år gammal, behandlade i många år psykiska besvär med diet och kost.

Eftersom pyroluri är mycket vanligare bland kvinnor än män, drabbas kvinnor mer än män när miljöbelastningen ökar, speciellt mikrovågor från trådlös kommunikation. Detta är en trolig orsak till att sjukfallen med psykiska diagnoser bland kvinnor nu är mer än dubbelt så många som bland män och samtidigt ökar snabbare än bland män, skriver Harald Blomberg i den 34-sidiga skriften där han också framhåller att också barn med pyroluri nu får symtom allt oftare på grund av ökad miljöbelastning.

–m detta vittnar det stigande antal barn som får symtom på autism och ADHD och ungdomar som får psykiska besvär eller kroniskt utmattningssymtom.

 

LÄS OCKSÅ: Fettlever ökar risken att bli sjukare i covid-19

Varierande symtom
Den tyske läkaren Joachim Mutter, som särskilt intresserat sig för avgiftning, har uttalat att det enbart är framgångsrika ”avgiftare” som överlever med god hälsa idag.

De övriga, som har brist på avgiftningsenzymer, är förlorare – och det är trots allt 30-40 procent av människorna.

Liksom vad gäller covid-19 är symtomen på pyroluri mycket varierande.

Vissa patienter som jag har testat har känt sig så gott som helt friska medan andra haft svåra symtom. Till de vanligaste hör kronisk utmattning och trötthet, depression, ångest och känslighet för stress och sinnesuttryck, skriver Harald Blomberg.

Men även exempelvis högt blodtryck och stroke.

Inflammation är något som är gemensamt för både pyroluri och covid-19.

Vid covid-19 ses kraftig hyperinflammation främst i lungorna…och det finns nu allt fler rapporter om hyperinflammationer även i andra organ, skriver Björn Engelbrekt Wahlin, docent och överläkare m fl i Läkartidningen (2020-05-20).

LÄS OCKSÅ: C-vitamin ska testas mot coronavirus

Kronisk inflammation beror på olämplig kost
Harald Blomberg:

– För människor med pyroluri är det grundläggande att minska den kroniska inflammationen, som bildar en mängd toxiska produkter som blir kvar i kroppen på grund av den nedsatta avgiftningen och som med tiden leder till förvärrade symtom.

Harald Blomberg menar att kronisk inflammation i hög grad beror på olämplig kost med gluten, mjölkprodukter, soja och en hög andel socker och kolhydrater.

Vid pyroluri är tarmfunktionen påverkad, något som förvärras av att äta gluten. Gliadin, som finns i gluten, orsakar läckande tarm så att toxiner och skadliga ämnen passerar in i blodomloppet. Gliadin påverkar immunförsvaret som reagerar med att producera cytokiner som ger inflammation i hjärnan.

I en artikel i Helsingborgs Dagblad (2020-07-11) förvånas neuropatologen Elisabet Englund på patologen i Lund över diffusa förändringar i hjärnan hos en covidsjuk som avlidit efter lång tid i koma.

 

Kanske kan cytokiner ha bidragit till den diffusa svullnaden? Cytokinerna kan ha påverkat blodkärlen så att de börjat läcka. Kanske var det därför den här patienten hamnade i coma. Men det enda vi ser nu är en svullnad. Här och var ses tecken på att nervcellerna har ”lagt av” – de har skrumpnat en aning men ligger kvar. Inga virustecken, säger Elisabet Englund.

Många covidpatienter har avlidit av svåra andningsbesvär, något som också kan uppstå vid överkänslighet mot gluten.

Enligt Harald Blomberg förvärras pyroluri av miljöbelastning som tungmetaller, elektromagnetiska fält och vaccinationer.

Typiskt för människor med pyroluri är deras oförmåga att avgifta sig från tungmetaller efter att ha sanerat tänderna från amalgam, guld och andra metaller, skriver Harald Blomberg som haft patienter som varit kvicksilverbelastade trots att de sanerat tänderna många år tidigare.

Även människor som inte har eller har haft amalgam i tänderna kan ändå vara belastade av kvicksilver.

I regel hjälper fostret modern att avgifta sig från tungmetaller. Det finns studier som visar att nivån av kvicksilver kan vara 70 procent högre hos fostret än hos modern. Barn nuförtiden, som aldrig haft amalgam och ändå är belastade av silver och kvicksilver, har fått dessa tungmetaller under graviditeten från sin mor. Ibland visar det sig att dessa mödrar inte heller haft amalgam. Men det har däremot mormodern…

Covid-19:s riskfaktorer är bland annat hög ålder, övervikt, högt blodtryck och diabetes.

Hos våra fall med annan allvarlig sjukdom förefaller det som om covid-19 var det som gjorde att det ”tippade över”, säger Elisabeth Englund.

LÄS OCKSÅ: Patienter med högt selenintag tillfrisknade snabbare från covid-19

Lider av fosfatbrist
Är det försvårad avgiftning som gör att det som för vissa covidsjuka bara yttrat sig i en lättare förkylning medan det ”tippat över” helt för andra?

Kanske kan enkla kostregler och vitaminterapi ge lindring för alla dem som inte blivit helt friska efter att ha varit sjuka i covid-19? Ett sätt att se samband kan vara att föra matdagbok. Och det är inte alltid som överkänslighet för exempelvis gluten och mjölkprodukter ger utslag direkt. Det kan ta någon dag.

 

Harald Blomberg menar att alla som har pyroluri behöver ta B6 och zink i högre doser än vad som vanligen rekommenderas. Han rekommenderar också fosfattillskott.

Patienter med pyroluri lider nästan alltid av fosfatbrist vilket kan förklaras av att de är försurade.

Han rekommenderar bland annat även magnesium, zink, gammalinolensyra, B 2, B 12 och svavel samt att i så stor utsträckning som möjligt äta en ekologisk kost för att minska belastningen av gifter och bekämpningsmedel.

Ibland har behandling med höga doser zink och B6 inneburit en snabb lindring av symtomen men i många fall är vägen att återvinna sin hälsa en lång och mödosam process.

Av Gia Fors, författare, senior reporter och friskvårds- och massageterapeut, kostrådgivare, stresshanterare samt i EFT (Emotional Freedom Techniques). Debuterade 1986 med Det blev tvillingar! (Natur och Kultur). Verksam som journalist från början av 70-talet till mitten av 2000-talet på Nordvästra Skånes Tidningar/Helsingborgs Dagblad, med några avbrott för frilansverksamhet på nyhetsbyrå med inriktning hälsa/friskvård. Har därefter frilansat men är även verksam som terapeut.

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. 
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Grön smoothie i skål med nötter på

Skönt grön detox-smoothie

Recept

Boosta ditt immunförsvar med en gudomlig mix av superfoods och gröna godsaker i en och samma smoothie: ingefära, avokado, vetegräs, mango, chlorella, grönkål, ananas, broccoli, selleri... Mixa och njut med valfri topping!

folk sitter i trädgården och äter mat

Så många av oss har magproblem under semestern

Hälsa

Förändrade matvanor under semestern kan ge problem med magen. Under några veckors ledighet äter en majoritet av oss mat som ger magproblem. Sex av tio svenskar uppger att magen blir extra orolig på semestern. Några veckors avsteg från rutinerna är lätt att åtgärda. Probiotika kan enkelt lugna svullnad och kurrande magar.

bönor i skål

Fem skäl att äta mer bönor

Kost

Bönor är billiga, goda och du kan tillaga dom på många olika sätt.  Och skälen till att äta bönor och linser är många. Här följer en lista på baljväxter att tillaga som kan gynna din hälsa.Tecknad jordglob på en tallrik och bestick

Missförstånden som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

Tror du inte att din hantering av matrester och ditt sätt att planera och göra inköp av mat gör någon skillnad för miljön och klimatet på vår planet – eller för din egen plånbok för den delen? Dags att tänka om och minska ditt matsvinn!

 

kvinna håller i ett knä

Artros? Så får du hjälp!

Leder

Stela och värkande leder kan bero på artros. I Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade av ledsjukdomen. Inget botemedel finns men med rätt träning, hjälpmedel och naturpreparat kan smärtan lindras, rörligheten förbättras och livskvaliteten öka.

olika kålsorter

Håll dig frisk med kål

Kost

Svenska naturen är full av nyttig mat. Ta en extra titt i grönsaksdisken efter kålsorter du inte känner till. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten plånbok. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden.

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

 

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

 

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

 

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

Hälsa

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Ny upptäckt: Ägg kan välja spermier

Gravid/barn

Spännande forskning visar att ägg faktiskt kan välja spermier, vilket är en ny upptäckt inom fertilitetsforskningen. Denna interaktion mellan ägg och spermier kan förhoppningsvis hjälpa till att förstå de fall där det inte tydligt går att se varför ett visst par är infertilt.

två barn och mat

10 sätt att hindra att barn blir överviktiga som vuxna

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

hjärta med grönsaker

Oxidativ stress – en kropp i obalans

Forskning

Oxidativ stress, fria radikaler och antioxidanter. En del av termerna mer välbekanta än andra. Gemensam nämnare är att de alla påverkar vår hälsa. Magnus Nylander, medicine doktor och tandläkaren säger att en bil utan rostskydd rostar snart sönder, på grund av syrets angrepp. Vårt antioxidativa försvar motsvarar en bils rostskydd. Det antioxidativa försvaret kan sägas utgöra vårt inre ”rostskydd” som kan hejda syrets oxidativa skadeverkningar.

 

hund i hängmatta

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Husdjur

Åtta av tio hundägare tar med sig sin hund på semestern, något både hund och människa har glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för vårt älskade husdjur. Här kommer några goda på hur du gör din semester mer hundvänlig.

boosta-immunforsvaret-naturens-apotek

Boosta immunförsvaret – naturens apotek

Eko/miljö

En sund livsstil är grunden för ett starkt och friskt immunförsvar - där spelar en god tarmflora och ett nervsystem i schack viktiga roller. Men det går också att hjälpa kroppen på traven genom olika läkeörter. Här tipsar örtspecialisten Lisen Sundgren om 12 av dem.