Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

Pyroluri, som är en genetiskt ärftlig metabolisk störning, är en ganska okänd företeelse trots att det enligt vissa beräkningar är en kvinna på tio och en man på hundra som är drabbad. Störningen leder till allvarlig brist på B6 och zink och mycket nedsatt avgiftningsförmåga.

Vid pyroluri uppstår brist på flera avgiftningsenzymer, framförallt på glutation som är det viktigaste ämnet för vår avgiftning, skriver psykiatern Harald Blomberg i den enda skriften om pyroluri som finns på svenska: Pyroluri –en störning med försvårad avgiftning och ökad sjuklighet som kom ut 2018. Harald Blomberg som nyligen avled, 77 år gammal, behandlade i många år psykiska besvär med diet och kost.

Eftersom pyroluri är mycket vanligare bland kvinnor än män, drabbas kvinnor mer än män när miljöbelastningen ökar, speciellt mikrovågor från trådlös kommunikation. Detta är en trolig orsak till att sjukfallen med psykiska diagnoser bland kvinnor nu är mer än dubbelt så många som bland män och samtidigt ökar snabbare än bland män, skriver Harald Blomberg i den 34-sidiga skriften där han också framhåller att också barn med pyroluri nu får symtom allt oftare på grund av ökad miljöbelastning.

–m detta vittnar det stigande antal barn som får symtom på autism och ADHD och ungdomar som får psykiska besvär eller kroniskt utmattningssymtom.

 

LÄS OCKSÅ: Fettlever ökar risken att bli sjukare i covid-19

Varierande symtom
Den tyske läkaren Joachim Mutter, som särskilt intresserat sig för avgiftning, har uttalat att det enbart är framgångsrika ”avgiftare” som överlever med god hälsa idag.

De övriga, som har brist på avgiftningsenzymer, är förlorare – och det är trots allt 30-40 procent av människorna.

Liksom vad gäller covid-19 är symtomen på pyroluri mycket varierande.

Vissa patienter som jag har testat har känt sig så gott som helt friska medan andra haft svåra symtom. Till de vanligaste hör kronisk utmattning och trötthet, depression, ångest och känslighet för stress och sinnesuttryck, skriver Harald Blomberg.

Men även exempelvis högt blodtryck och stroke.

Inflammation är något som är gemensamt för både pyroluri och covid-19.

Vid covid-19 ses kraftig hyperinflammation främst i lungorna…och det finns nu allt fler rapporter om hyperinflammationer även i andra organ, skriver Björn Engelbrekt Wahlin, docent och överläkare m fl i Läkartidningen (2020-05-20).

LÄS OCKSÅ: C-vitamin ska testas mot coronavirus

Kronisk inflammation beror på olämplig kost
Harald Blomberg:

– För människor med pyroluri är det grundläggande att minska den kroniska inflammationen, som bildar en mängd toxiska produkter som blir kvar i kroppen på grund av den nedsatta avgiftningen och som med tiden leder till förvärrade symtom.

Harald Blomberg menar att kronisk inflammation i hög grad beror på olämplig kost med gluten, mjölkprodukter, soja och en hög andel socker och kolhydrater.

Vid pyroluri är tarmfunktionen påverkad, något som förvärras av att äta gluten. Gliadin, som finns i gluten, orsakar läckande tarm så att toxiner och skadliga ämnen passerar in i blodomloppet. Gliadin påverkar immunförsvaret som reagerar med att producera cytokiner som ger inflammation i hjärnan.

I en artikel i Helsingborgs Dagblad (2020-07-11) förvånas neuropatologen Elisabet Englund på patologen i Lund över diffusa förändringar i hjärnan hos en covidsjuk som avlidit efter lång tid i koma.

 

Kanske kan cytokiner ha bidragit till den diffusa svullnaden? Cytokinerna kan ha påverkat blodkärlen så att de börjat läcka. Kanske var det därför den här patienten hamnade i coma. Men det enda vi ser nu är en svullnad. Här och var ses tecken på att nervcellerna har ”lagt av” – de har skrumpnat en aning men ligger kvar. Inga virustecken, säger Elisabet Englund.

Många covidpatienter har avlidit av svåra andningsbesvär, något som också kan uppstå vid överkänslighet mot gluten.

Enligt Harald Blomberg förvärras pyroluri av miljöbelastning som tungmetaller, elektromagnetiska fält och vaccinationer.

Typiskt för människor med pyroluri är deras oförmåga att avgifta sig från tungmetaller efter att ha sanerat tänderna från amalgam, guld och andra metaller, skriver Harald Blomberg som haft patienter som varit kvicksilverbelastade trots att de sanerat tänderna många år tidigare.

Även människor som inte har eller har haft amalgam i tänderna kan ändå vara belastade av kvicksilver.

I regel hjälper fostret modern att avgifta sig från tungmetaller. Det finns studier som visar att nivån av kvicksilver kan vara 70 procent högre hos fostret än hos modern. Barn nuförtiden, som aldrig haft amalgam och ändå är belastade av silver och kvicksilver, har fått dessa tungmetaller under graviditeten från sin mor. Ibland visar det sig att dessa mödrar inte heller haft amalgam. Men det har däremot mormodern…

Covid-19:s riskfaktorer är bland annat hög ålder, övervikt, högt blodtryck och diabetes.

Hos våra fall med annan allvarlig sjukdom förefaller det som om covid-19 var det som gjorde att det ”tippade över”, säger Elisabeth Englund.

LÄS OCKSÅ: Patienter med högt selenintag tillfrisknade snabbare från covid-19

Lider av fosfatbrist
Är det försvårad avgiftning som gör att det som för vissa covidsjuka bara yttrat sig i en lättare förkylning medan det ”tippat över” helt för andra?

Kanske kan enkla kostregler och vitaminterapi ge lindring för alla dem som inte blivit helt friska efter att ha varit sjuka i covid-19? Ett sätt att se samband kan vara att föra matdagbok. Och det är inte alltid som överkänslighet för exempelvis gluten och mjölkprodukter ger utslag direkt. Det kan ta någon dag.

 

Harald Blomberg menar att alla som har pyroluri behöver ta B6 och zink i högre doser än vad som vanligen rekommenderas. Han rekommenderar också fosfattillskott.

Patienter med pyroluri lider nästan alltid av fosfatbrist vilket kan förklaras av att de är försurade.

Han rekommenderar bland annat även magnesium, zink, gammalinolensyra, B 2, B 12 och svavel samt att i så stor utsträckning som möjligt äta en ekologisk kost för att minska belastningen av gifter och bekämpningsmedel.

Ibland har behandling med höga doser zink och B6 inneburit en snabb lindring av symtomen men i många fall är vägen att återvinna sin hälsa en lång och mödosam process.

Av Gia Fors, författare, senior reporter och friskvårds- och massageterapeut, kostrådgivare, stresshanterare samt i EFT (Emotional Freedom Techniques). Debuterade 1986 med Det blev tvillingar! (Natur och Kultur). Verksam som journalist från början av 70-talet till mitten av 2000-talet på Nordvästra Skånes Tidningar/Helsingborgs Dagblad, med några avbrott för frilansverksamhet på nyhetsbyrå med inriktning hälsa/friskvård. Har därefter frilansat men är även verksam som terapeut.

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. 
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.