En studie gjord vid Karolinska Institutet och universitet i Oxford visade att aminosyran glutamin kan reducera fettvävnad men också minska inflammation i fettväven. Överviktiga personer hade i genomsnitt lägre nivåer av glutamin i fettväven än normalviktiga personer. Mer forskning krävs innan glutamin kan rekommenderas som ett kosttillskott vid fetma.
Glutamin är en aminosyra som har många viktiga funktioner i kroppen, till exempel som att ge energi och hålla igång tarmfloran. Det är också den vanligast förekommande aminosyran. En ny studie gjord vid Karolinska Institutet och universitet i Oxford visade att glutamin kan hjälpa överviktiga personer att gå ner i vikt samtidigt som den minskar inflammation i fettväven.
Mikael Rydén, professor, överläkare och fettvävsforskare vid institutionen för medicin i Huddinge vid Karolinska Institutet är studiens huvudförfattare. Han menar att deras resultat tyder på att glutamin kan vara av värde mot fetma men även vid insulinresistens.
– Vi vet dock att glutamin även är viktigt för celldelning inklusive cancerceller, och därför behöver man undersöka potentiella långtidsbiverkningar innan glutamin eventuellt kan rekommenderas som allmänt kosttillskott för att motverka fetma och dess komplikationer, säger Mikael Rydén i ett pressmeddelande.
LÄS OCKSÅ: Bättre mental hälsa med aminosyror
Minskad inflammation
Glutamin har även inflammationshämmande effekter på exempelvis T-celler och vita blodceller som är viktiga för immunförsvaret. Forskaren kunde även visa hur nivåerna av glutamin påverkar hur våra gener uttrycks i olika celltyper.
Låga glutaminnivåer kunde trigga förekomsten av inflammationsframkallande genkopior, så kallade mRNA, i fettväven. När forskarna injicerade möss med glutamin under två veckor hade de färre inflammationsmarkörer i cellerna än möss som inte fick glutamin. Mössen fick en minskad fettmassa och lägre glukosnivåer i blodet av glutamin. När forskarna tittade på mänskliga fettceller sjönk även där de inflammationsdrivande genkopiorna och fettansamlingen minskade efter injektion med glutamin.
LÄS OCKSÅ: Vad vet du om kroppens byggstenar?
Viktigt vid celldelning
Forskarna undersökte även hur nedbrytningen av olika ämnen i fettvävnaden i magen skiljde sig mellan 29 normalviktiga och 52 feta kvinnor. De kunde dra slutsatsen att glutamin var den aminosyra som vars nivåer varierade mest i fettväven. De överviktiga kvinnorna hade lägre nivåer av glutamin än de normalviktig. Forskarna fann också att låga glutaminnivåer kunde kopplas till högre fettprocent och högre fettvolym oavsett vilket BMI försökspersonerna hade.
När nivåerna av glutamin förändrades i fettcellerna upptäckte forskarna att en mekanism som styr epigenetiska förändringar, det vill säga när miljö och livsstilsfaktorer rubbar generna kunde man se att de med högre nivåer av denna mekanism (O-GlcNAcylering) var fetare än de som fått glutamin som hade läger nivåer i cellkärnan.
– Vår studie visar att glutamin är anti-inflammatoriskt i fettväven genom att det förändrar genuttrycket i flera olika celltyper. Det innebär att brist på glutamin, som kan uppstå vid långvarig fetma, kan leda till genförändringar som driver på inflammation i kroppen, säger Mikael Rydén.
Studien är publicerad i tidskriften Cell Metabolism.
Av Inger Palm
Källa: Karolinska Institutet