Annons

God munhygien – en angelägenhet för hela kroppen

Hur tänderna mår är nära kopplat till resten av kroppen menar Johanna Bjurström hudterapeut och homeopat. Johanna delar med sig till Kureras läsare om sina bästa tips för god munhygien.

Redaktionen

31 maj, 2018
God munhygien – en angelägenhet för hela kroppen
Dela inlägget

Hur tänderna mår är nära kopplat till resten av kroppen menar Johanna Bjurström hudterapeut och homeopat. Johanna delar med sig till Kureras läsare om sina bästa tips för god munhygien.

Tandhälsan inverkar på hela kroppen på flera olika sätt. Nedsatt munhälsa med infekterat och blödande tandkött ökar exempelvis risken för mer allvarliga sjukdomar som diabetes och hjärt-kärlsjukdom menar Johanna Bjurström.

Munnen är ingen isolerad enhet
Tänderna är i kontakt med resten av kroppen, bland annat genom nervsystemet och står i direktförbindelse med lymfsystem och blodomlopp enligt Johanna. Något hon menar gör att bakterier från munnen kan sprida sig vidare i kroppen.
– Det är till exempel inte ovanligt att reumatisk värk som vandrar i kroppen springer ur nedsatt tandhälsa. Det kan även ge svullnader i händer och fötter, säger Johanna.

Hjälp mot olika besvär
– Tandsten beror på bakterier i munhålan och det gäller gynna den miljön på bästa sätt.
Man har sett att det går att förebygga karies med hjälp av naturligt björksocker även kallat xylitol. Xylitol svälter ut mikroorganismer som annars kan orsaka karies i munnen. Neem som kommer från Nimträdet är bra för att motverka tandsten. Neem innehåller fytokemikalierna azadiraktin och triterpenoid som gör att det har terapeutiska och medicinska egenskaper och är bra för att motverka bakterier i munnen och förebygger även muntorrhet. Blödande tandkött kan bero på C-vitaminbrist och brukar upphöra när man intar C-vitaminrik föda eller kosttillskott menar Johanna sm även tipsar om att salvia och pepparmynta kan hjälpa till.

LÄS OCKSÅ: Så får du fötterna fina inför sommaren

Annons

Borsta och använd tandtråd
Johanna rekommenderar att vi sköter våra tänder väl genom att borsta dem morgon och kväll och använder tandtråd dagligen. Själv undviker hon tandkräm med fluor.
– I dag har många brist på jod. Man har sett att fluor kan påverka sköldkörteln negativt genom att det minskar upptaget av jod. Det kan även belasta utsöndringsorgan som lever och njurar.
Johanna förklarar att det finns två olika sorters fluor, dels ett naturligt och organiskt fluor som finns i råa grönsaker och dels ett oorganiskt som finns i tandkrämer och fluortabletter. Det sistnämnda kommer från Natriumfluorid (NaF) och finns i höga halter i bland annat bordssalt och kolsyrade drycker.

LÄS OCKSÅ: Johanna har koll på både ut- och insidan

Men skyddar inte fluor tänderna mot karies?
– Fluor bidrar absolut till att du får färre hål, men oorganiskt fluor gör också att tandemaljen och skelettet blir hårdare och samtidigt väldigt sprött. Emaljen blir oftast uppluckrad och går till slut sönder.
Det räcker att äta en kost rik på grönsaker för att stärka din emalj menar Johanna.
–Jag rekommenderar en tandkräm utan fluor. Jag baserar mina tandkrämer på örter, så som salvia, neem och myrra.

Välj rätt metod
–När du borstar tänderna är det viktigt att du gör det på rätt sätt.
Johanna tipsar om en metod som heter ”Blotting”. Den går till så att man trycker tandborsten lätt in mot tandköttet och upp i fickan mellan tandköttet och tanden. Detta gör att det plack som sitter både mellan tänderna och i fickorna dras ut.
– När man gjort så här ett tag så stänger kroppen igen fickorna mellan tänderna och problem med dålig andedräkt försvinner och tandhygienen blir mycket bättre.
Anledningen till dålig andedräkt kan vara låg magsyra eller bakterier ifrån munnen. Johanna rekommendera inte munskölj från apoteket då det enligt henne dödar alla bakterier – även de kroppen behöver.

LÄS OCKSÅ: Hudterapeuten Negin har koll på mineralriket

Annons

Gör din egen tandkräm
Blanda kokosolja, pepparmynstolja och gurkmeja. När du borstar med blandningen blir munhålan ren, den tar bort bakterier och dina tänder blir vitare. Skölj sedan med kolloidalt silver eller saltvatten.
Johanna brukar även borsta tänderna med MSM – svavel någon gång i veckan för att hålla bakterier borta. Det är dessutom bra för att förebygga att förkylningar går ner i luftrören menar hon, då bakterier oftast stannar två dygn i munhålan innan de vandrar nedåt vilket de kan göra vid låg magsyra. God tandhälsa kan alltså förebygga att en förkylning bryter ut.

Tänk på vad du äter
Kosten är viktig även för dina tänder och din munhälsa menar Johanna som rekommenderar en basbildande kost.
– Det gynnar hela kroppen. Undvik kost som skapar inflammationer så som vete, mjölk och socker och mat som är hårt uppvärmd.
Johanna rekommenderar istället mycket råa grönsaker.

Johanna Bjurström

Amalgamfri idag
Under många år var det inom tandvården vanligt att använda amalgam vid lagning av tänder. Amalgam består till en viss del av kvicksilver och bly. Dessa tungmetaller ansamlar sig i njurar, hjärna och levern och framförallt i hypofysen enligt Johanna.
–När hypofysen är i obalans kommer också binjurar, njurar, sköldkörtel och bukspottkörtel påverkas negativt.
Johanna fick själv tio amalgamfyllningar insatta på kort tid vid 12 års ålder, något hon menar inverkade negativt på hennes hälsa.
– Det påverkade min matsmältning och resulterade i olika tjocktarmsdiagnoser.
Idag är Johanna fri från sina diagnoser och har även tagit bort sitt amalgam.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons