Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Guide: Så väljer du rätt salt

Visste du att ditt val av matsalt kan ha stor påverkan på din hälsa? Många slentrianköper samma plastburk med raffinerat bordssalt men med ett aktivt val av salt kan din hälsa förbättras. Här får du veta mer.

Saltlarmen har varit många och vi har fått lära oss att salt i maten är någonting vi ska undvika eftersom det är skadligt för hälsan. Men stämmer det verkligen och gäller det alla sorters salt?

Kan skapa obalanser
Det vanliga, raffinerade bordssaltet processas vid tillverkningen vilket gör att slutprodukten innehåller nästintill hundra procent natriumklorid. Natriumklorid är den ingrediensen i salt som påverkar vår hälsa negativt och bland annat bidrar till att höja blodtrycket. Ett högt intag av en enda isolerad mineral som natriumklorid, bidrar till att skapa obalans i kroppens andra mineraler. Därför får vi negativa effekter på hälsan. Dessutom innehåller de flesta bordssalt tillsatser som klumpförebyggande medel.

 

Oraffinerat havssalt eller bergssalt innehåller tvärtom ett helt spektra av olika mineraler i olika mängder. Mineralinnehållet i ett oraffinerat salt är snarlikt med kroppens egen saltbalans och det skapar därför inte samma obalans i kroppen.

Intag av oraffinerade salter anses, tvärtemot intag av bordssalt, kunna bidra till positiva effekter för hälsan. Bland annat kan det bidra till att stabilisera och reglera hjärtslagen, bibehålla korrekt muskelfunktion, minska försurning på cellnivå och bibehålla normal sköldkörtelförmåga. Industritillverkat salt med tillsatt jod har även det en positiv effekt för sköldkörtelns funktion men det naturliga jod man får från havssalt eller Kelp anses vara mer lättupptagligt för kroppen.

Läs också: "För lite salt ger dig högt blodtryck"

Några bättre val av salt

Vilka salter ska man välja då och vad skiljer dem åt? Här listar vi några alternativ.

Oraffinerat havssalt
Innehåller ca 80-90 procent natriumklorid och övriga procent är andra mineraler. De procent som inte är natriumklorid består av 92 olika mineraler där vi bland annat hittar magnesium, kalium, kisel och fosfor. Ett oraffinerat havssalt har en saltbalans som är snarlik med kroppens egen och har dessutom en godare sälta. Havssalt innehåller naturlig jod som är lättupptaglig för kroppen.

Var uppmärksam i butiken och luras inte av produkternas namn då det finns flertalet havssalt som raffinerats sönder precis som bordssalt. Fråga i butiken och köp bara ett salt som du vet är opåverkat.

Läs också: Ny forskning: Socker farligare för blodtrycket än salt

 

Himalayasalt
Himalayasaltet är vackert rosa och bryts i gruvor högt uppe i bergen i Himalaya. Saltet bildades när urhaven torkade ut och har lagrats i bergen i över 200 miljoner år. Den rosa färgen kommer av saltets naturliga innehåll av mineraler. Himalayasalt sägs innehålla 84 olika mineraler och spårämnen som kroppen behöver för att upprätthålla god hälsa. Himalayasalt är dock fattigt på jod så det kan vara en bra idé att variera mellan havssalt, himalayasalt och örtsalt i maten.

Bland de mineraler och spårämnen som finns i himalayasalt hittar man bland annat magnesium, zink, bor, litium, kalium, järn och kalcium.

Örtsalt
Örtsaltsblandningar som Herbamare och Trocomare kan vara ett mycket bra val för den som vill eller behöver minska på sin saltkonsumtion. Produkterna innehåller 90-95 procent havssalt och är smakrikare än rent salt eftersom örter och kryddor ha blandats i havssaltet. Den starkare smaken i kombination med ett lägre saltinnehåll gör att saltintaget minskar. Produkterna innehåller även Kelp, en havslevande brunalg som är naturligt rik på jod vilket gör att intaget av jod säkras även om saltanvändningen minskar.

Den goda, aromatiska smaken framstår genom att man lägger örter, kryddor och grönsaker i havssalt och låter saltet dra ut växternas smaker under flera månader. Blandningen vid tillverkningen är två delar salt en en del grönsaker, kryddor och örter.

Av Therese Hagberg

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.