Vilka ämnen är egentligen hormonstörande och hur kan vi undvika dem? Här är en liten sammanfattning.
Man försöka undvika de hormonstörande ämnen som vi känner till finns omkring oss. De hormonstörande ämnen man oftast pratar om tillhör grupperna bromerade flamskyddsmedel, ftalater, nonylfenol och parabener, samt ämnet bisfenol A, De förekommer i våra vardagsprodukter, vilket flera undersökningar visar. Här får du veta mer.
► Läs också: Hormonstörande ämnen kostar EU 157 miljarder euro om året
Liten guide till hormonstörande ämnen:
1. Bisfenoler
Bisfenol A är den mest kända bisfenolen och finns bland annat i plasttallrikar och plastglas gjorda av polykarbonat, på insidan av metallförpackningar för livsmedel, i tandfyllningsmaterial och i kvitton. Undvik polykarbonatplast i kontakt med livsmedel, laga tänderna med glasjonomer om du är barn eller gravid samt försöka undvika direkt hudkontakt med kvitton.
2. Bromerade flamskyddsmedel
Flamskyddsmedel används för att minska föremålets förmåga att övertändas om den utsätts för en gnista. Det är framförallt stoppade möbler och elektroniska produkter som är flamskyddade. Bromerade flamskyddsmedel var mycket vanligt förr, men börjar nu ersättas av kväve- eller fosforbaserade flamskyddsmedel. Undvik i första hand bromerade flamskyddsmedel och i andra hand så kallat halogenerade flamskyddsmedel. Ofta kan alternativa material, så som tyg av ull istället för bomull eller polyester, göra produkten lika säker.
► Läs också: 15 sätt att skydda sig mot kemikalier
3. Nonylfenol och nonylfenoletoxilat
Nonylfenoletoxilat används bland annat i rengöringsmedel och färg. Ämnet är förbjudet inom EU och kommer till oss genom import av kläder och textilier. Nonylfenoletoxilat bryts ner till nonylfenol som är svårnedbrytbart, giftigt för vattenlevande organismer och misstänkt hormonstörande. För att undvika nonylfenoletoxilat kan man köpa textil tillverkad inom EU, eller som är märkt med GOTS, EU-blomman eller Oeko-Tex 100.
4. Ftalater
Ftalater används dels som mjukgörare i plast, framförallt i PVC, men även i färg för sin vidhäftningsförmåga. Det finns många ftalater och alla anses idag inte vara lika problematiska. De farligaste ftalaterna kan man undvika genom att fråga i butik om varan man tänkt köpa innehåller något ämne på Kandidatlistan, då de farligaste ftalaterna nu är med på Kandidatlistan. Mer info hittar du här. De farliga ftalaterna kan förekomma ibland annat mjukgjord PVC som finns i till exempel plastgolv, tapeter, färg, konstläder/fuskskinn, elkablar/elsladdar och äldre mjuka plastleksaker.
► Läs också: Fakta om ftalater
5. Parabener
Parabener används som konserveringsmedel i bland annat kosmetika och hygienprodukter för att förhindra bakterie- och mögeltillväxt och därmed förlänga hållbarhetstiden hos produkten. Varianterna propylparaben och butylparaben har visat sig vara hormonstörande och bör undvikas. Välj i första hand produkter märkta med Bra Miljöval eller Svanen, då dessa är fria från dem och även uppfyller en rad andra hårda hälso- och miljökrav. I andra hand, läs på innehållsförteckningen och undvik produkter innehållande propyl- och butylparaben.
► Läs också: Kemikalier i plast kan minska kvinnors sexlust
Av Redaktionen
Källa: Naturskyddsföreningen
Fakta
Ett hormonstörande ämne kallasett ämne som stör de hormonella systemen i kroppen. Dessa system reglerar allt från hunger och sömn till fertiliteten. Det har hittats kopplingar mellan hormonstörande ämnen och bland annat diabetes typ 2, fetma, hormonrelaterad cancer, svårighet att få barn, hjärnans utveckling, astma och allergi.
Hormonstörande ämnen fungerar annorlunda än många andra miljögifter. Hos mer klassiska miljögifter är det möjligt att fastställa ett gränsvärde med relativt stor tillförlitlighet, det vill säga vilken halt som det anses vara säkert att utsättas för, eftersom giftigheten ökar ju mer man får i sig. Men forskare blir allt mer eniga om att detta är mycket svårare för hormonstörande ämnen. Dessa ämnen uppvisar en dos-responskurva där låga halter kan sätta igång fysiologiska processer i kroppen, medan högre halter inte gör det.
Att som foster och barn konstant ha hormonstörande ämnen i kroppen kan äventyra utvecklingen av hjärnan och andra viktiga organ, inklusive könsorganen.
Läs mer i WHOs rapport om hormonstörande ämnen. Till skillnad från cancerogena ämnena, där många av de farligaste är förbjudna och de näst farligaste är reglerade så vi inte ska utsätta oss för dem, är hormonstörande ämnen inte reglerade alls. Ännu. Men det jobbas på. Lär mer här.
Läs mer här: Jytte Guteland sätter press på EU – vill förbjuda skadliga kemikalier