Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa omega-3-tillskott.
Målsättningen är att skapa transparenta, hållbara och helt naturliga produkter, som samtidigt behåller sin färskhet, en hög kvalitet och ett högt näringsinnehåll. Med ett hållbart tänk genom hela kedjan vill de bidra till en bättre miljö och till att världens vilda fiskbestånd överlever.
– Det är viktigt att odlingen inte förorenar miljön och att det sker under socialt ansvarsfulla förhållanden och att endast hållbara foderkällor används. Vi odlar ASC-certifierad dansk regnbågsöring som har vuxit upp i danska grundvatten, utan dioxiner och tungmetaller. Vattnet renas och återanvänds, och fiskens avföring omvandlas till biogas för produktion av el och värme, säger Henrik Uth som arbetar med innovation och produktutveckling.
Han fortsätter:
– Dessutom ligger alla fiskodlingar högst en timme från produktionslinjen, så hela processen, från fisk till fiskolja, ger minimal koldioxidbelastning. Dessutom påverkar det inte världens bestånd av vildfisk.
Högt innehåll av omega-3-fettsyror
Fisken odlas i ASC-certifierade odlingsanläggningar, i vatten som är fritt från tungmetaller, PCB, dioxiner och andra föroreningar. Den säljs i såväl Danmark som i flera andra europeiska länder, men tyvärr inte i Sverige än. ASC står för Aquaculture Stewardship Council och är en global hållbarhetsmärkning för odlad fisk och skaldjur. Genom att välja certifierade fiskar och skaldjur bidrar du till att stoppa utarmningen av haven och minska utsläppen från odlingar. Men hållbar fiskodling innehåller självklart utmaningar.
– Den viktigast är att säkerställa en hållbar produkt som inte påverkar den omgivande naturen. Samtidigt är det viktigt att vara kvalitetsmedveten när det kommer till foderkompositionen. Fisken måste få optimalt med näring och bilda ett bra innehåll av omega-3-fettsyrorna EPA och DHA, säger Henrik Uth.
LÄS OCKSÅ: Fet fisk utan miljögifter skyddar mot diabetes typ 2
Skillnad mellan fisk och fisk
Han bemöter påståendet att odlad fisk skulle innehålla lägre halter av omega-3, och menar att det finns en stor skillnad mellan att odla till exempel lax i Norge och öring i Danmark. På hans företag har de kontroll över hela värdekedjan och kan därför sätta ihop fodret själva som fisken får.
– Därför kan vi säkerställa tillräckligt med omega-3-innehåll och att fisken som används för produktion av våra kosttillskott innehåller en optimal fettsyrasammansättning med hög omega-3-halt. Det motsvarar den nivå som finns i en vilt fångad öring och annan fet fisk som till exempel makrill och sill.
Restprodukter blir till högkvalitativa kosttillskott
Som ett led i deras hållbarhetstänk tillverkar de högkvalitativa kosttillskott från fiskproduktionens restprodukter. De delar av fisken som normalt sett inte används för konsumtion, som huvud och stjärtfena, används istället till utvinning av naturlig fiskolja. Dessa säljs i Sverige under varumärket Nordbo. För att möta efterfrågan arbetar de ständigt med produktutveckling, och hoppas kunna presentera flera spännande hållbara produkter framöver.
LÄS OCKSÅ: “Är hälsofördelarna med fisk fler än riskerna – eller är det tvärtom?”
Odling minskar trycket på naturligt bestånd
Enligt FN:s organ för jordbruk och mat, FAO, har 24 procent av världens fiskbestånd fiskats för hårt och 52 procent är på gränsen till utrotning. Odling av fisk är inte bara ett sätt att öka tillgången på fisk, utan också ett sätt att minska trycket på hotade bestånd och samtidigt värna ekosystemen i havet.
LÄS OCKSÅ: Omega-3 mot inflammation
Svårt val för konsumenten
Som konsument är det inte lätt att veta vilken fisk som är bäst att äta. Hur vet jag om fisken innehåller miljögifter? Eller om fisken på bordet är hållbart fiskad? Hur är det med näringsinnehållet?
– Det är viktigt att leta efter hållbart certifierade produkter, men även produkter som har en transparent historia så att du som konsument kan se dess ursprung och hur den har tillverkats. Jag förstår att det kan vara svårt som konsument, och även om det kanske låter fel, finns det vanligtvis en koppling mellan pris och kvalitet, säger Henrik Uth.
Han menar att det är tydligt märks att det finns en växande trend mot hållbar mat.
– Fisk är en betydligt mer miljövänlig källa till protein och fettsyror än till exempel grisar och kor. Och eftersom oceanerna ständigt överfiskas måste vi använda oss av en hållbar odling. Det handlar om att säkerställa tillgång till mat i framtiden och samtidigt ta hand om planeten vi lever på, säger Henrik Uth.
Av Anette Norling
Källa: ASC Aqua
Fakta
Namn: Henrik Uth
Ålder: 41
Bor: Hus i Vejle, Danmark
Gör: Jobbar med livsmedelsingredienser, innovation och produktutveckling
Familj: fru och 3 barn
Så mår jag bra: Skidor, löpning och aktiviteter med familjen