Annons
Annons

Fet fisk utan miljögifter skyddar mot diabetes typ 2

Fet fisk utan miljögifter skyddar mot typ 2-diabetes – medan miljöpåverkad fisk däremot verkar kunna öka risken. Det visar en ny rapport från Chalmers.

Redaktionen

20 juni, 2019
Fet fisk utan miljögifter skyddar mot diabetes typ 2
Dela inlägget

Fet fisk utan miljögifter skyddar mot typ 2-diabetes – medan miljöpåverkad fisk däremot verkar kunna öka risken.
Det visar en ny rapport från Chalmers.

Om den feta fisken vi äter i Sverige vore fri från miljögifter skulle den minska vår risk att utveckla typ 2-diabetes.
Men – tyvärr får vi inte ta del av fiskens potentiellt väldigt gynnsamma effekter. Detta eftersom de mängder miljögifter fisken innehåller istället ger motsatt effekt och tvärtom helt suddar ut skyddseffekten.

Resultatet har forskare från bland annat Chalmers visat, med hjälp med nyskapande metoder som kan räta ut många frågetecken kring mat och hälsa framöver.

LÄS OCKSÅ: Fett från fisk dämpar inflammationer i kroppen

Motstridiga resultat gällande diabetesrisken
Forskning om effekten av fiskkonsumtion på diabetesrisk har gett motstridiga resultat under senare år. Enligt vissa studier minskar risken för att få typ 2-diabetes om man äter mycket fisk, men enligt andra har det ingen effekt, och enligt vissa studier ökar till och med risken.

Chalmersforskarna har lett en studie med en helt ny design – och har nu fått fram en möjlig förklaring till gåtan.
– Vi har lyckats separera den effekt som fisk i sig har på diabetesrisken från effekten av olika miljögifter som är vanliga i fisk, säger Lin Shi, doktor i livsmedelsvetenskap, i ett uttalande på högskolans hemsida.

Hon fortsätter:
– Vår studie visade att fiskkonsumtion som helhet inte har någon effekt på diabetesrisken. Vi sållade sedan bort miljögifternas effekt, med hjälp av en ny data-analysmetod som är baserad på maskininlärning. Då kunde vi se att fisken i sig ger ett tydligt skydd mot typ 2-diabetes.

Lin Shi berättar att skyddet framför allt kommer från konsumtion av fet fisk.
– Men samtidigt såg vi en koppling mellan hög konsumtion av fet fisk och höga halter av miljögifter i blodet.

LÄS OCKSÅ: Fiskolja ger smarta barn

Dioxiner, DDT och PCB
Miljögifterna är så kallade långlivade organiska föroreningar, till exempel dioxiner, DDT och PCB. Tidigare forskning har visat att de kan kopplas till en ökad risk för typ 2-diabetes. Den varierande effekten hos fisk på diabetesrisken i olika studier skulle alltså kunna bero på varierande konsumtionsnivåer av fisk från förorenade områden i de olika studierna.

Enligt Livsmedelsverket får vi människor i oss mest dioxiner och PCB via maten. Ämnena är fettlösliga och finns främst i feta animaliska livsmedel som fisk, kött och mejeriprodukter. Särskilt höga halter finns i fet fisk som strömming och vildfångad lax från förorenade områden, till exempel Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern.

Nya sätt att analysera data
Chalmersforskarna har också använt en ny metod för att ta reda på vad studiens deltagare hade ätit, som ett komplement till frågeformulär om matvanor. Inom tidigare forskning har man ofta förlitat sig helt på frågeformulär. Det ger felkällor som också kan ha bidragit till de motstridiga resultaten om fisk och typ 2-diabetes.
– Med hjälp av så kallad metabolomik och masspektrometri har vi identifierat ett 30-tal biomarkörer i blodprov, alltså specifika molekyler, som kunde användas för att få ett objektivt mått på hur mycket fisk deltagarna i studien hade ätit, säger Lin Shi.

LÄS OCKSÅ: Förpackningar för livsmedel innehåller förbjudna miljögifter

Sammantaget ger den nya metodiken betydligt bättre verktyg till forskningsfältet. De kan användas för att urskilja vilka kostfaktorer som är de verkliga orsakerna till olika typer av hälsoeffekter.

Rikard Landberg är professor i livsmedelsvetenskap på Chalmers:
– Metabolomik och det nya sättet att analysera data ger oss nya möjligheter att särskilja effekter från olika exponeringar som är korrelerade till varandra. Detta är mycket viktigt, eftersom det annars är svårt att avgöra om det är kosten, miljögifterna eller båda som påverkar risker för sjukdom, säger han i ett uttalande.

LÄS OCKSÅ: Ämnen från tarmfloran kan bidra till diabetes

Flerfaldiga orsaker till de höga halterna miljögifter
Enligt Naturvårdsverket har flera av nämnda miljögifter minskat under de senaste årtiondena. Men inte överallt. I vissa områden som Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern uppmätts fortsatt mycket höga halter.

Orsakerna till de av miljögifter förorenade vattendragen är flerfaldiga. Bland annat gamla trä- och pappersindustrier, hormonrubbande båtfärger, plast, skräp och avfallsutsläpp bidrar alla till de höga halterna av miljögifter.

Läsa mer?
Om dioxin och PCB (extern länk)
Råd om fisk med höga halter dioxin och PCB (extern länk)

Källor: Chalmers tekniska högskola och Naturvårdsverket

Av Isabelle G Hedander

Annons
Annons