Tarmfloran inverkar på hur cellerna i kroppen svarar på insulin, och kan på så sätt bidra till utvecklingen av diabetes typ 2. Det visar en ny studie från Sahlgrenska akademin, fynden visar på en orsak till diabetes som tidigare inte varit klarlagd.
På senare år har kunskapen om tarmflorans koppling till olika sjukdomar och andra hälsoaspekter ökat något enormt. Trots det har bara ett fåtal studier undersökt huruvida en förändrad tarmflora kan vara direkt sjukdomsframkallande.
Nu har forskare vid Sahlgrenska akademin funnit att tarmfloran hos personer med diabetes typ 2 kan länkas till en annorlunda omsättning av aminosyran histidin, som man får i sig genom kosten. Detta leder i sin tur till bildandet av imidasolpropionat, ett ämne som försämrar cellernas förmåga att svara på insulin. Att minska mängden bakterieproducerat imidasolpropionat kan därför vara ett nytt sätt att behandla patienter med diabetes typ 2.
Gynnas av förändrad kost
Det betyder inte att all typ 2-diabetes orsakas av detta ämne, men forskarna utgick ifrån att vissa patientgrupper eventuellt skulle gynnas av att förändra sin kost eller sin tarmflora. I studien ingick fem patienter med diabetes typ 2, och tio diabetesfria kontrollpersoner. Fynden bekräftades också i en större studie som omfattade 649 personer.
LÄS OCKSÅ: Svensk forskning: “Bakterier kan ligga bakom diabetes typ 1”
Studerade blodkärlet till levern
I den aktuella studien analyserades ämnen som finns i det blodkärl som går från tarmen till levern och man upptäckte att imidasolpropionat förekom i större mängd hos patienter med typ 2-diabetes. Med hjälp av avföringsprover kunde forskarna även visa att tarmbakterier hos personer med diabetes typ 2 producerade imidasolpropionat när histidin tillsattes. En mekanism som inte fanns hos de diabetesfria kontrollpersonerna. Hisitidin finns främst i olika sorters kött och i mejeriprodukter.
LÄS OCKSÅ: Många har diabetes utan att veta det
Påverkade sockeromsättningen
Göteborgsforskarna fortsatte sedan att undersöka imidasolpropionats effekt på sockeromsättningen, och fann att molekylen påverkade en signalväg som tidigare kopplats till ämnesomsättningsrelaterade sjukdomar genom att direkt aktivera ett visst protein. Dessa fynd ger svar på frågor som enligt Fredrik Bäckhed professor i molekylärmedicin ofta förblir obesvarade i studier av tarmbakteriers kopplingar till exempelvis fetma, diabetes och hjärt-kärlsjukdom, som hur de bakomliggande mekanismerna faktiskt ser ut.
LÄS OCKSÅ: Nya rön: Sötningsmedel en större bov än man tidigare trott?
Visar på kostens betydelse
Fredrik Bäckhed är föreståndare för Wallenberglaboratoriet för kardiovaskulär- och metabolforskning vid Sahlgrenska akademin menar att fynden tydligt visar på hur viktigt samspelet mellan tarmfloran och dieten är för att förstå vår ämnesomsättning i hälsa och sjukdom. Resultatet visar också att tarmbakterier från olika individer kan leda till produktion av helt olika ämnen som kan ha vitt skilda funktioner i kroppen.
Av redaktionen
Källa: Göteborgs universitet och Näringsguiden
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!