Den klassiska tallriksmodellen har under många år hjälpt till att pedagogiskt visa hur maten kan fördelas för att öka mängden grönsaker och ge en bra balans till måltiden.
Nu lanseras tallriksmodellen i ny tappning – som anpassas utifrån individuellt behov.
Så här kan det se ut.
Med hjälp av nya illustrationer visar den moderna tallriksmodellen hur en bra, näringsrik, måltid kan se ut, både med tecknade bilder och med ord. Du hittar illustrationerna längre ner.
► Läs också: Mindre näring i dagens grönsaker
Anpassad modell i två versioner – för olika behov
Den moderna tallriksmodellen kommer i två olika versioner. En anpassad för den som rör på sig enligt rekommendationerna (minst 30 minuter per dag) och en annan för den som inte rör på sig så mycket, och därmed har ett mindre behov av energi.
– Alla är vi olika. Genom att visa enkla sätt att anpassa måltiden med tallriksmodellen som utgångspunkt hoppas vi inspirera fler att hitta sitt sätt att äta bra, berättar Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
► Läs också : Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer
Tallriksmodellen och miljön
Att äta enligt tallriksmodellen är även miljösmart. Det är ett sätt att öka mängden mat från växtriket och minska på animalierna. Men i varje del av tallriksmodellen går det att genom kloka val bli ännu miljösmartare, skriver Livsmedelsverket vidare i sitt pressmeddelande.
Detta sker genom att:
• välja grova, fiberrika grönsaker och rotfrukter som kål av olika slag, bönor och lök framför salladsgrönsaker som tomat och gurka.
• välja kött och fisk med omsorg om miljön, eller byta ut det mot bönor, ärter och linser.
• välja potatis, pasta och gryn, som mathavre, mathavre, couscous eller bulgur, framför ris.
► Läs också: Guide: Så bör du äta grönsaker för att maxa näringen
”Välj kött med omsorg – eller byt ut det mot linser”
Att äta enligt denna modell är miljösmart eftersom det är ett sätt att öka mängden mat från växtriket och minska på mängden kött, skriver de fortsättningsvis.
– Med de nya illustrationerna och fotografierna hoppas vi uppmuntra och inspirera till nya tankar i köket. Att till exempel våga prova och välja grova, fiberrika grönsaker och rotfrukter som kål av olika slag, bönor och lök. För miljön är det även bra att välja kött och fisk med omsorg, eller byta ut det mot bönor, ärter och linser, säger Åsa Brugård Konde.
► Läs också: Vanligt med näringsbrist hos energibarn
De två tallriksversionerna
1. Tallriken för den som rör sig regelbundet
För den som rör sig regelbundet kan grönsaksdelen och potatis-pasta-gryn-delen vara lika stora. För personer som är mycket fysiskt aktiva, och därför behöver mycket energi, kan potatis-pasta-bröd-gryn-delen ökas ännu mer.
2. Tallriken för den som rör sig lite
Många rör sig för lite. Den som inte har möjlighet att öka den fysiska aktiviteten behöver minska på kalorierna på olika sätt. Ett sätt att göra det är att minska på mängden potatis, pasta, bröd och gryn och i stället äta mer av grönsaker och rotfrukter. Genom att öka på just grönsaker och rotfrukter, som i de flesta fall innehåller mycket fibrer och färre kalorier, kan man bli mätt trots ett lägre kaloriintag. För att bibehålla eller minska vikten krävs samtidigt flera andra åtgärder.
Sök inspiration till god och nyttig mat
Har du dålig fantasi när det gäller att komma på vad du ska laga? Sök inspiration i Kureras receptbank!
Av Isabelle G Hedander
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
I Livsmedelsverkets tallriksmodell är delen för kött, fisk, ägg eller baljväxter en femtedel av mängden mat på tallriken. Storleken på grönsaksdelen och potatis-pasta-bröd-gryn-delen är flexibel, och beror på hur mycket en person rör sig, det vill säga graden av fysisk aktivitet. En fysiskt aktiv person behöver mer energi än en person med stillasittande livsstil.
Tallriksmodellen består av tre delar:
• Den första delen består av grönsaker och rotfrukter. En stor del av tallriken fylls med livsmedel från denna grupp. Den som inte rör sig så mycket kan låta grönsaker och rotfrukter fylla halva tallriken.
• Den andra delen är potatis, pasta, bröd eller gryn som ris, bulgur, mathavre och matkorn. Välj i första hand fullkornsvarianterna. Den som rör sig mycket kan göra denna del ännu större.
• Den minsta delen är avsedd för kött, fisk, ägg och baljväxter, som bönor, linser och ärter.
Tallriksmodellen visar proportionerna mellan de tre delarna. Modellen säger ingenting om hur mycket som är lagom att äta – det avgör hunger och energibehov.
Källa: Livsmedelsverket