Här får du gratis blodsockerkoll på världsdiabetsdagen

Diabetes är en av våra stora folksjukdomar. Det är en sjukdom som ökar över hela världen, och om 20 år kommer antalet sjuka uppgå till uppskattningsvis 640 miljoner. I Sverige är över en halv miljon människor drabbade och de flesta har typ 2-diabetes. I dag är det världsdiabetesdagen och det uppmärksammas i Stockholm genom att du får ett gratis blodsockertest.

Diabetes typ 2 eller åldersdiabetes som sjukdomen också kallas ökar i hela världen. I Sverige är det närmare 500 000 personer i olika åldrar som har någon form av diabetes. De allra flesta, ungefär nio av tio, har typ 2 diabetes. Det är också den typen som ökar mest och snabbast.

 

Livsstil tillsammans med en viss ärftlighet är det som orsakar typ 2 diabetes, och det är en sjukdom som kan uppstå i alla åldrar. Dock ökar risken om du är överviktig, röker, är stillasittande och förstås när du blir äldre.

LÄS OCKSÅ: Diabetes - en global epidemi

Diabetes väntas öka lavinartat
Analyser visar att cirka 150 000 svenskar är helt omedvetna om att de har diabetes typ 2 och dystra siffror säger att de närmaste tio åren kommer antalet diabetiker ha ökat i Sverige med hela 100 000 personer. Idag den 14 november uppmärksammas världsdiabetesdagen genom att den som vill kan testa sitt blodsocker utan kostan på varuhuset NK i Stockholm. Ett evenemang som är tänkt att fortgå  i stockholmstrakten under resten av året, men även en bit in på nästa år.

Världsdiabetesdagen instiftades 1991 av International Diabetes Federation (IDF) och Världshälsoorganisationen (WHO) för att påminna om att diabetes är en sjukdom som ökar i hela världen över. I Sverige arbetar bland annat Diabetes Wellness att sprida kunskap om sjukdomen och forskningen runt omkring den.

LÄS OCKSÅ: Bakterie kan ligga bakom typ 1 diabetes

Jobbar förebyggande
Att konstant ha för högt blodsocker är skadligt för kroppen och innebär att du när som helst kan utveckla diabetes, men genom att förändra kosten och börja motionera går typ 2 diabetes att undvika. Och ju tidigare det upptäcks, desto tidigare kan man åtgärda situationen. Ann Fogelberg, som PR- och Pressansvarig på Diabetes Wellness Sverige säger:

 

– Genom att erbjuda kostnadsfri blodsockerkoll kan vi fånga upp personer som ligger i riskzonen för diabetes typ 2. Vi kan ge råd om vad man kan göra för att minska risken att drabbas av sjukdomen eller hänvisa till sjukvården om det behövs. Vi har märkt att det har varit uppskattat att få möjligheten att kunna testa sitt blodsocker för att hålla koll på sin hälsa. Genom att erbjuda gratis blodsockerkoll vill vi öka medvetenheten om diabetes och kunna hjälpa personer som eventuellt ligger i riskzonen genom att sprida information om att sundare levnadsvanor förebygger diabetes typ 2.

Hit kan du gå för att få en blodsockerkoll:

14 november: NK Stockholm, vid huvudentrén, kl 11-15.
20 november: Jakobsbergs centrum, kl 11-16
27 november: Sollentuna centrum, kl 11-16
4 december: Farsta centrum, kl 11-16

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

 

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.

Sofia har hittat sin hudvård

Hälsa

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.

 

Camilla kan springa med hundarna igen

Hälsa

När Camilla Hallgren såg hur hennes hundar blev piggare och rörligare i lederna av ett tillskott med musselextrakt så bestämde hon sig för att prova själv. Artrosen i ett knä som hindrat henne att leva ett aktivt liv är nu helt borta. Nu springer hon milen utan problem igen.

Går det att träna bort gäddhänget?

Hälsa

Kroppen förändras efter en graviditet, en viktnedgång och samband med klimakteriet. Utebliven fysisk aktivitet och sämre kosthållning sätter också spår på kroppen. En sak som kan uppstå är överskottshud – och något kvinnor ofta pratar om är gäddhänget, som plötsligt blivit påtagligt. Men går det att få bort gäddhänget? Vi frågade vår träningsexpert Monika Björn, som har flera goda råd att ge.

 

Åsa: ”Jag har fått min kropp tillbaka”

Hälsa

Två graviditeter gjorde huden på Åsa Engströms mage slapp och skrynklig. Och när hon hade gått ner 42 kilo såg magen ut som ett russin. En kräm med ämnen som stramar upp huden, gjorde skillnad. Hård träning förbättrade resultatet – så mycket att Åsa ställde upp i en Bikini Fitness-tävling!

Hälsointresse-boom i coronakrisen

Hälsa

Vi har fått ett större hälsointresse under coronapandemin, i alla fall om man får tro statistiken från magasinappen Readly – där läsandet av hälsomagasin har ökat markant jämfört med i fjol. Det här intresserar oss mest just nu.

9-halsopoddar-for-hangmattan

9 hälsopoddar för hängmattan

Hälsa

Oavsett om du sitter på bryggan, cyklar till jobbet eller vilar i hängmattan är det härligt med en inspirerande podd i lurarna. Här ger vi dig tips på sommarens skönaste lyssning med fokus på hälsa och välmående.

 

Näringen som håller ögonen friska

Äldre

Ögonsjukdomar som gula fläcken-sjukan och grå starr är åldersrelaterade sjukdomar. Men åldersförändringar i ögonen kan bromas upp. Genom att tillföra näring till ögat i form av bland annat C- och E-vitamin, lutein, och zink kan sjukdomsförloppet stanna av.