Receptet på denna smarriga socker- och glutenfria sommartårta kommer från ”Gluten free makers”.
Ingredienser:
Hasselnötsbotten
2,5 dl rostade hasselnötter
1,5 dl hasselnötter
13 urkärnade dadlar
1/2 tsk havssalt
1/2 tsk vaniljpulver
Kokosolja
Gräddtopping
3 dl cashewnötter
1/2 dl kokosflingor
2,5 dl kokosolja
4 dl kokosgrädde
1 dl agave sirap
1 msk limejuice
1/2 tsk havssalt
Jordgubbskräm
1 dl gräddtopping
250 gram frusna jordgubbar
1 msk limejuice
1 msk agavesirap
1 ask färska jordgubbar till garnering
LÄS OCKSÅ: Raw hallon-cheesecake till vardag och fest
Gör så här:
Botten
Mixa nötterna i en matberedare tills de blir nötmjöl.
Tillsätt salt, vaniljpulver och sedan dadlar, mixa till en deg.
Smörj en springform med kokosolja. Formen ska vara ca 24 cm i diameter.
Tryck ut degen i formen och ställ in i kylen medan du tilbereder gräddtoppingen och jordgubskrämen.
Gräddtopping
Blötlägg helst cashewnötterna i några timmar och sedan skölj dem.
Mixa alla ingredienser förutom kokosolja i en blender till en slät smet.
Tillsätt sedan smält kokosolja och mixa igen.
Jordgubbskräm
Mixa 1 dl av gräddtoppingen med de frusna jordgubbarna, limejuice och agave sirap till en slät smet.
Montering:
Ta ut hasselnötsbotten från kylen och bred ut ett jämt lager utav av jordgubbskrämen.
Ställ in formen i frysen i ca 10 minuter.
Ta ut ur frysen och häll ut resterande gräddtopping på tårtan. Sätt sedan in i frysen igen minst 2 timmar till eller längre. Tårtan går att förvara i frysen flera dagar.
Ta ut tårtan ur frysen ca 10 minuter innan servering. Garnera gärna med skivade färska jordgubbar och hackade rostade hasselnötter.
Fakta
Receptmakare: Marta Dell’Anna
Fler av Annas veganska och glutenfria recept hittar du på Glutenfree makers
Följ Marta på Instagram för mer matinspiration @martaglutenfri och martagrutenfri på Facebook.
Marta har även skapat glutenfria bröd, de hittar du här.