Fakta
Receptet kommer från Holistic och är framtaget i samarbete med Ida Högberg, rawfoodkock och holistisk hälsopedagog - som inspiration kring den nya ekologiska/ veganska produktserien Active by Holistic.Här är ett aptitligt recept på en vacker, raw lakritstårta med rödbeta och choklad, skapad av rawfoodkocken Ida Högberg.
Är du lakritsskeptiker? Lugn. Receptet går att anpassa efter egen fantasi eller instruktioner nedan.
Receptet ger 12-14 bitar.
Ingredienser
Tårtbotten
3 dl kokosflingor
2 dl svarta sesamfrön
12 färska dadlar
2 msk lakritspulver
0,5 msk vaniljpulver
1 tsk salt
► Läs också: Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer
Chokladkräm
1 dl cashewnötter
1 avokado
0,75 dl vatten
0,5 dl kokosolja
3 msk honung
4 msk kakaopulver
1 msk lakritspulver
1 tsk vaniljpulver
0,5 tsk salt
0,5 msk solroslecitin
1 dl kakaonibs
► Läs också: Övervinn sötsuget – med kokosolja!
Rödbetskräm
5 dl cashewnötter
2,5 dl vatten
0,75 dl honung, agave eller lönnsirap
1 dl kokosolja
2 msk Active Rödbeta (ett rödbetspulver)
0,5 tsk salt
1,5 msk solroslecitin
► Läs också – Forskning: Rödbetsjuice hjälper hjärtsviktspatienter
Gör så härTårtbotten
Klä botten på en springform med plastfolie. Mixa allt utom dadlar till ett fint mjöl i en matberedare. Tillsätt dadlarna en efter en medan matberedaren snurrar och kör tills det blir till en kakdeg som håller ihop. Tryck ut degen i springformen till en tårtbotten.
Tips! Inget fan av lakrits? Uteslut lakritspulvret på samtliga ställen och tillsätt istället en deciliter kakao i tårtbotten.
Chokladkräm
Smält kokosoljan försiktigt i ett vattenbad. Mixa samtliga ingredienser förutom kakaonibs och solroslecitin och mixa ytterligare en gång tills allting har blandats väl. Häll ut smeten i mitten på kakan ovanpå rödbetskrämen och bred försiktigt ut den till ett övre lager med en slickepott. Spar en dryg centimeter längst ut på kanten av kakan så att rödbetskrämen tittar fram. Strössla kakaonibs över tårtan och ställ in i frysen i cirka tre timmar tills den stelnat.
► Läs också: Choklad minskar risken för stroke och hjärtsjukdomar
Rödbetskräm
Smält kokosoljan försiktigt i ett vattenbad. Mixa cashewnötter till ett mjöl i en torr mixerkanna. Tillsätt samtliga ingredienser förutom solroslecitin och mixa igen till en slät sås. Tillsätt solroslecitin och mixa ytterligare en gång tills allting har blandats väl. Häll ner smeten ovanpå tårtbotten i springformen och jämna till ytan med en slickepott.
► Du hittar fler goda tårtrecept här
Vid servering
Ta bort kanten på springformen och tina tårtan cirka 15 minuter i rumstemperatur.
Ät och njut!