För att slippa magknip, förstoppning och uppkördhet behöver du skapa förutsättningar för en sund och frisk tarmflora. Vassle är prebiotika och gynnar uppkomsten av de goda bakterierna samtidigt som de stödjer matsmältningen och underlättar tarmtömningen.
Det pågår en ständig kamp mellan de goda och det så kallade onda bakterierna i din tarm. När du får ont i magen, blir gasig och svullen och kanske upplever smärtsamma toalettbesök – då har de onda bakterierna hamnat i överläge.
Magproblem kan ha sin början i olika faktorer. Kosten är huvudorsaken, men stress, dålig sömn, för lite motion, vissa läkemedel och medfödd känslighet för vissa saker är alla anledningar till att magen inte fungerar som den ska.
De närmare två kilo bakterier, mikroorganismer och svampar vi bär runt med i vår tarm har mycket med vårt välbefinnande att göra. Dessa påverkar alltifrån immunförsvar till humör och vikt.
Och om vi äter mat som minskar på de goda bakterierna och därmed ger plats till de vi kallar för de onda, då protesterar magen. Obalansen ger helt enkelt en ganska omedelbar olustkänsla och en rad otrevliga symtom.
LÄS OCKSÅ: Låt bitterörter lugna orolig mage
Även för laktosintoleranta
Besvär med magen är kopplade till livsstilen och framför allt matvanorna. Dock verkar vissa vara utrustade med en plåtmage medan andra kan reagera på minsta lilla avvikelse
Har du hört talas om vassle? Drycken som görs av kornas mjölk genom att den pastöriseras och genomgår en jäsningsprocess. Förädlingsprocessen förbrukar mjölksockret och gör att även de laktosintoleranta och mjölkprotein-allergiker kan dricka vassle.
Vassle är vad vi kallar för prebiotika och gör att upptaget av vitaminer, mineraler och andra näringsämnen från maten ökar. Prebiotika är kolhydrater som kroppen inte själv kan smälta som till exempel kostfiber och resistent stärkelse, och är näring åt de nyttiga bakterierna i tarmen.
LÄS OCKSÅ: 9 livsmedel som lugnar magen
Motståndskraft mot infektioner
I tarmen finns flera miljarder hälsosamma mjölksyrabakterier. Vassle innehåller också rikligt med mjölksyrabakterier och kan bidra med en sund och balanserad tarmflora. När du äter en hälsosam kost bestående av mycket fiber från växtriket överlever mjölksyrabakterierna i tarmen, och kan då utföra sitt uppdrag.
De goda bakterierna har som jobb att bryta ner maten vi äter, ta upp näringsämnen och att stimulera immunförsvaret så att vi blir mer motståndskraftiga mot infektioner.
Forskare har identifierat mjölksyran L+ i vasslen. De tror att det är just L+ som ger en sund tarmflora, men också normaliserar produktionen av de hormoner som styr mättnadskänslan.
L+ skapar en god miljö i tarmen så att uppkomsten av snälla bakterier gynnas. Och samtidigt försvåras tillväxten av candida och andra otrevliga svampar.
L+ bidrar också till att bilda kortkedjiga fettsyror som är nödvändiga näringsämnen för en frisk tarmslemhinna. När tarmen är tätare minskar risken för ”läckande tarm”. Även tarmrörelsen blir bättre och vasslen bidrar till att hålla kärlen rena vilket i sin tur minskar risken att få åderförfettning.
När balansen mellan de goda och de onda bakterierna är bra fungerar näringsupptag, hunger och mättnadskänslor som de ska. Och en sund och stabil miljö i tarmen gör det lättare att bibehålla vikten, men hjälper också om du vill gå ner i vikt
Vassle har en lätt vätskedrivande effekt och kan därför bidra till att reglera vätske-överskott en aning. Det gör att du känner dig mindre svullen.
LÄS OCKSÅ: Trög mage? Här är mat som är bra vid förstoppning
Minskar småätandet
Just sötsug och svårigheten att säga nej till sig själv när man triggas att äta mer av de som inte är så bra, gör magen orolig. Stress är en bidragande faktor till drivet att vilja äta för mycket. Och vasslen kan dämpa suget efter det söta. Det har gjorts några studier på vasslen, och i en studie ville forskarna se hur drycken påverkade mättnadskänslan när deltagarna fick äta bröd och grönsaker. Resultat visade att vasslen gav en längre mättnad.
Teorin bakom det är att man tror att vassle ökar insulinkänsligheten, något som är viktigt för en långsiktig viktkontroll. Insulin bidrar till ett stabilt blodsocker, och ett stabilt blodsocker hjälper oss att hålla vikten och inte vilja småäta. Vassle är också basbildande och påverkar syra-basbalansen positivt. Om du har mycket vätska i kroppen, drick vasslen en kvart innan du äter för bästa effekt. Har du däremot matsmältningsproblem bör du ta den direkt efter varje måltid.
Lyssna på magkänslan – den talar om när mage och tarm är i obalans och behöver hjälp.
Ta reda på vad just din orsak är till att magen inte mår bra och börja sedan vandringen mot en bättre hälsa.
Av Inger Palm
Vassle…
… är gjort på mjölk från kor.
… kan drickas av glutenintoleranta och mjölkproteinallergiker.
… kan stabilisera blodsockret och minska sötsuget.
… kan minska svullnad, magknip och normalisera toalettbesöken.