Surkål, eller sauerkraut, är så extremt gott och kan med fördel ätas som ett nyttigt tillbehör till alla måltider. I alla fall frukost, lunch och middag. ????
Barn brukar uppskatta om man adderar fänkålsfrön, som gör att det smakar lakrits. Mums!
Sauerkraut är kål (eller rotsaker såsom till exempel morot och rättika) som fermenterats med hjälp av mjölksyrabakterier.
Rawfoodfamiljen.se står bakom det här receptet, som de beskriver som både anti-candida och diabetesvänligt. De berättar att de använder en kapsel probiotika till en hel stor burk surkål – plus det sista som blir kvar i föregående batch läggs ner i den nya.
► Läs också: Lär dig mer om candida – och vilka hälsoproblem det kan ge
Brukar fungera även för känsliga magar
Varför probiotika då? Jo, för att goda bakterier för magen är superviktigt för att bibehålla bakterieflora och hålla immunförsvaret starkt. De som annars brukar vara känsliga för rå kål och rotsaker brukar klara av fermenterade grönsaker alldeles utmärkt. Sauerkrauten gör susen för alla magar och är inte gasbildande. Även små barn kan äta mjölksyrade grönsaker. Då kan man kan mixa till smått om de inte tuggar så bra än.
Gott som det är – eller som tillbehör till det mesta
Sauerkraut är otroligt gott som det bara är, eller till kokt råris eller rött eller svart ris och hirs. Serveringsförslag ser du på lunchtallriken nedan:
► Läs också: Magstarkt! En bok om tarmflorans betydelse för hälsan
Fakta
Receptet kommer från bloggen Rawfoodfamiljen.se
Ingredienser
Vitkål eller rödkål
Probiotikakapsel (finns på hälsokosten)
Rikligt med kryddor (till exempel hela fänkål, kummin, korianderfrön)
Vatten
► Läs också: Kvinnor med ”goda” bakterier i brösten får mer sällan bröstcancer
Gör så här
1. Strimla eller skär röd/vitkål i strimlor eller bitar. Bloggen Rawfoodfamiljen gillar när det är lite större bitar.
2. Lägg kålen i en bunke och salta lite lätt, massera kålen med händerna, och den kommer börja mjukna och vätska sig något.
3. Tryck och pressa ner kålen så hårt du bara kan för hand (eller en Vitamix-stav) i en stor glasburk. Öppna en probiotikakapsel och strö ner lite allt eftersom. Krydda med till exempel hela fänkål, kummin och/eller korianderfrön och lägg i fröna allt eftersom. Det går åt ganska mycket, och varje frö kommer skapa en smakexplotion i munnen när de är klara att ätas.
Slå ner kålen så att burken blir så full som möjligt.
► Läs också: Fredrik Paulún om tarmflorans vikt för magen – och allmänhälsan
4. När burken typ är fylld med kål, häll i vatten så det nästan täcks, lägg ett eller flera kålblad som översta lagret.
5. Förslut locket och ställ på en tallrik, ganska så varmt, gärna lite i solen sådär eller intill ett element om det är kallt i rummet.
6. Öppna då och då för att släppa lite på trycket som skapas. Då kan det också rinna ut vätska så låt stå på tallrik eller dylikt. Har det bildats små bubblor och ser ”levande ut” och som det är full aktivitet där inne, då vet du att den har kickat igång.
7. Surkålen är klar efter cirka en vecka, men kan gott och väl stå längre.
8. När den är klar, öppna locket och ta bort de stora kålbladen på toppen och eventuellt lite av översta lagret. Förvara sedan i kylen.
► Läs också: Lilla probiotikaskolan: Lär dig mer om bakterierna som styr hälsan
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!