Omfattande forskning från USA bekräftar att äldre personer som känner en tydlig mening och ett syfte med tillvaron lever längre – framförallt kvinnor. Men vad mening och syfte är kan variera från person till person.
Ett tydligt syfte och en mening med tillvaron har tidigare kunnat länkas till ett längre liv. Nu har forskare från Boston University’s School of Public Health i USA tittat närmre på detta för att utröna om det verkligen stämmer
I den aktuella studien analyserade forskarna ett stort och varierat urval av drygt 13 000 äldre personer i USA (över 50 år). Målet var att leta efter en koppling mellan den upplevda känslan av mening och syfte med tillvaron, och dödlighet.
LÄS OCKSÅ: Saffran ger känslomässig balans och bättre sömn
Meningsfullhet sänkte risk att dö
Deltagarna hämtades från en mångårig studie om åldrande i USA, som pågått sedan 1990: ”Health and Retirement Study”. Och resultatet visade att de deltagare som i högst grad kände en känsla av mening och syfte i livet sänkte sin risk att dö med 15 procent, jämfört med de som i lägst grad upplevde detta. Dessa resultat var samstämmigt bland alla deltagare, oavsett kön, etnicitet och ras. Men allra mest stämde det in på kvinnor! Kvinnor som kände en tydlig mening med tillvaron sänkte nämligen sin risk att dö i förtid med hela 34 procent. Motsvarande siffra bland män var 20 procent.
LÄS OCKSÅ: 8 nycklar till ett långt och lyckligt förhållande
Meningen med livet individuell
Men vad betyder det egentligen att känna en mening med tillvaron? I stort innebär det att uppleva att livet har en tydlig riktning och mål. Detta kan förstås betyda olika saker beroende på vem du är. För någon kanske det handlar om att göra skillnad i samhället och hjälpa andra, för en annan att göra karriär och för en tredje att ta hand om sin familj.
I denna studie fick deltagarna dock svara på specifika självskattande frågor, som: ”Jag har en känsla av riktning och ändamål i mitt liv”, ”Mina dagliga aktiviteter känns ofta triviala och oviktiga för mig” eller ”Jag har ingen känsla för vad jag försöker uppnå i mitt liv”.
LÄS OCKSÅ: ”Äldre behöver lika mycket protein som 20-åriga hockeyproffs”
Meningsfullhet främjar god hälsa
En bidragande faktor till resultatet kan vara att personer med en större känsla av meningsfullhet i tillvaron också deltar mer i hälsofrämjande aktiviteter, som att de tränar, låter bli rökning och även uppsöker förebyggande hälso- och sjukvård i större utsträckning än andra. Det sistnämnda gäller framförallt kvinnor.
Att uppmuntra äldre i sin närvaro att hitta en meningsfull sysselsättning eller uppgift kan därför göra stor skillnad för deras hälsa och liv.
Källa: Medical News Today
Av Carolina Eriksson