Annons

Hitta motivationen att träna igen

Är du en periodare när det gäller träning? Du kanske tappar motivationen någonstans under vägen och väntar på att den ska komma tillbaka? Monika Björn säger att man inte kan luta sig tillbaka och vänta på motivation. Den bestämmer man sig för att inskaffa. Monika förklarar hur.

Inger Palm

21 februari, 2023
Hitta motivationen att träna igen
Dela inlägget

Är du en periodare när det gäller träning? Du kanske tappar motivationen någonstans under vägen och väntar på att den ska komma tillbaka? Träningsentreprenören Monika Björn säger att man inte kan luta sig tillbaka och vänta på motivation. Den bestämmer man sig för att inskaffa. Monika förklarar hur.

Att träna när det är sommar, ljust, varmt och mysigt – det är oftast inte svårt. Eller i en grupp med andra som förväntar sig att du ska komma. Men när det blir kallt, regnigt, mörkt och du känner dig trött – då är det kanske inte lika enkelt.

Träningsentreprenören Monika Björn får ofta frågan hur man hittar motivationen att träna när man tycker att den försvunnit.

– Det är ett stort missförstånd att motivation är något man har eller inte. Under vissa perioder kanske det inte är lika lätt att träna med då införskaffar man sig disciplin, och det är genom att vara disciplinerad och göra träningen till en vana som man genomför träningen, säger Monika.

LÄS OCKSÅ: Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Annons

Övertrötthet har drabbat många

Kvinna halvbild
Monika Björn.

Det kommer både bra och mindre bra dagar och när de dåliga dagarna kommer så menar Monika att det handlar om självkännedom och självinsikt. Ger sig latmasken till känna så kan man bestämma sig för att inte ge efter för den.

– Det handlar om att lära sig att se skillnad mellan lathet och bekvämlighet eller om det finns en verklig anledning att inte träna, som sjukdom eller skada.

Men pandemin har onekligen satt sina spår och många känner sig mer trötta än vanligt på grund av den stress som har pågått så pass länge.

– Det är extra viktigt att se till att komma ut och röra på sig, speciellt när vi lever under dessa speciella förhållanden. Det finns en engelsk term, fatigue som betyder att man är övertrött, och då är man inte kliniskt deprimerad utan psykologiskt och ibland även fysiologiskt trött. Det här tillståndet påverkar alla aspekter i livet, säger Monika.

LÄS OCKSÅ: ”Behåll” hjärnan med träning

Annons

All aktivitet är bra

Att se att fler än bara du själv drabbats av övertrötthet är ett steg på vägen att införskaffa sig motivation. En långvarig stress tar ut sin rätt och då menar Monika att man behöver vara mjukare med sig själv.

– Skifta ditt fokus. Försök förstå hur du fungerar och vad som fungerar bäst för dig – piska eller morot. Om din personlighet handlar om moroten, se till att belöna dig när du genomfört en viss mängd träning, som att köpa nya löparskor. Är det piskan, ja, då pratar du tuffare med dig själv och har en mer militärisk stil. Oavsett metod så handlar det om disciplin, att bestämma sig för att genomföra träningen.

För ett och ett halvt år sedan kom WHO (Världshälsoorganisationen) med nya riktlinjer för fysisk aktivitet. Tidigare sa man att motion måste utföras under minst tio minuter för att det skulle ge effekt men nu säger att tiden inte spelar någon roll. Det viktigaste är att bryta inaktiviteten och att alla minuter räknas.

– Att sätta mål är viktig del och det i sig kan kännas motiverande. Var då ärlig med dig själv. Handlar din träning om utseende, hälsa eller kanske att bli medicinfri. Att ha som mål att kunna springa i fem kilometer utan att stanna är enklare än att ha utseendemål. Men ha en vision och låt det ta tid. Att ta hjälp av en tränare kan hjälpa dig att sätta realistiska mål. Och de gånger träningen inte blir av och livet kom i mellan så tänk att imorgon är en ny dag. Ha inte de tappade dagarna som anledning att låta bli att träna en längre tid, säger Monika Björn.

Av Inger Palm

Annons