Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

En grupp festklädda personer sjunger ihop

Hög sång ökar risken för smittspridning av covid-19

Sjunger du i kör eller vill gå på konsert och sjunga med i publiken framöver? Då gör du bäst i att sjunga mjukt, med distans – och kanske även med munskydd. Forskare vid Lunds universitet har nämligen upptäckt att högljudd, konsonantrik sång sprider mycket aerosolpartiklar till omgivningen via luften. 

Det har tidigare skrivits rapporter om hur covid-19 sprids i samband med körsång och det har införts olika restriktioner för att göra sång säkrare världen över. Men, det har hittills saknats vetenskapliga undersökningar av hur mycket aerosolpartiklar och större droppar som verkligen avges när vi sjunger, enligt Jakob Löndahl, docent i aerosolteknologi vid Lunds universitet.

 

Med det utgångsläget bestämde sig forskarna i Lund för att studera hur mycket luftburna så kallade aerosolpartiklar som faktiskt avges när vi sjunger  – och i förlängningen om vi bidrar till ökad smittspridning av covid-19 genom att sjunga.

LÄS OCKSÅ: Stor studie visar: Hudutslag ett huvudsymtom på covid-19

B och P värstingar
Tolv friska sångare och två som konstaterats smittade med covid-19 fick medverka i forskningsprojektet. Sju av deltagarna var operasångare till yrket. I ett "aerosollaboratorie" vid Lunds universitet fick sångarna gå in i en specialbyggd kammare med filtrerad och ren luft. Där inne analyserades mängden partiklar som kom från sångarna när de bara andades, talade, sjöng olika typer av sånger samt sjöng med munskydd. De fick bland annat sjunga en kort och konsonantrik visa, ”Bibbis pippi Petter”, tolv gånger under två minuter. Samt sjunga samma visa igen, men då utan konsonanter, alltså med endast vokalerna kvar.

LÄS OCKSÅ: Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Högre sång = fler droppar
Aerosoler och större droppar mättes under hela sångstunden med hjälp av starka lampor, en höghastighetskamera och ett instrument som kan mäta mycket små partiklar. Och det visade sig att ju högre, kraftfull och konsonantrik sången var, desto mer aerosoler och droppar hittades i den omgivande luften.

En del droppar är så stora att de bara hinner röra sig någon decimeter från munnen innan de faller neråt, men andra är mindre och kan sväva i luften under många minuter. Bokstäverna B och P stack ut som de största aerosolspridarna.

Det gjordes också mätningar av virus i luften i närheten av de två covid-19-smittade personerna. "Deras luftprover innehöll inga påvisbara virus, men mängden virus kan variera i olika delar av luftvägarna och hos olika personer. Därmed kan aerosoler från en covidsjuk fortfarande utgöra en smittrisk vid sång", enligt Malin Alsved, doktorand i aerosolteknologi vid Lunds universitet.

 

LÄS OCKSÅ: Här är yrkesgrupperna som har störst risk att smittas av corona

Så sjunger vi säkert
Men, detta betyder inte att vi är förbjudna att stämma upp i sång, menar forskarna. Med denna förståelse och kunskap om riskerna med att sjunga många tillsammans, kan vi sjunga på ett säkrare sätt: med hjälp av distans, god hygien och bra ventilation som minskar mängden aerosoler i luften. Även munskydd kan göra skillnad, för när sångarna tog på sig ett enkelt skydd fångades faktiskt det mesta av aerosolerna upp och nivåerna partiklar i luften blev inte högre än vid vanligt tal, enligt docent Jakob Löndahl.

Källa: Lunds universitet

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

 

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.