Annons
Annons

Hög sång ökar risken för smittspridning av covid-19

Sjunger du i kör eller vill gå på konsert och sjunga med i publiken framöver? Då gör du bäst i att sjunga mjukt, med distans – och kanske även med munskydd. Forskare vid Lunds universitet har nämligen upptäckt att högljudd, konsonantrik sång sprider mycket aerosolpartiklar till omgivningen via luften.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
13 september, 2020
Hög sång ökar risken för smittspridning av covid-19

Sjunger du i kör eller vill gå på konsert och sjunga med i publiken framöver? Då gör du bäst i att sjunga mjukt, med distans – och kanske även med munskydd. Forskare vid Lunds universitet har nämligen upptäckt att högljudd, konsonantrik sång sprider mycket aerosolpartiklar till omgivningen via luften.

Det har tidigare skrivits rapporter om hur covid-19 sprids i samband med körsång och det har införts olika restriktioner för att göra sång säkrare världen över. Men, det har hittills saknats vetenskapliga undersökningar av hur mycket aerosolpartiklar och större droppar som verkligen avges när vi sjunger, enligt Jakob Löndahl, docent i aerosolteknologi vid Lunds universitet.

Med det utgångsläget bestämde sig forskarna i Lund för att studera hur mycket luftburna så kallade aerosolpartiklar som faktiskt avges när vi sjunger – och i förlängningen om vi bidrar till ökad smittspridning av covid-19 genom att sjunga.

LÄS OCKSÅ: Stor studie visar: Hudutslag ett huvudsymtom på covid-19

B och P värstingar
Tolv friska sångare och två som konstaterats smittade med covid-19 fick medverka i forskningsprojektet. Sju av deltagarna var operasångare till yrket. I ett ”aerosollaboratorie” vid Lunds universitet fick sångarna gå in i en specialbyggd kammare med filtrerad och ren luft. Där inne analyserades mängden partiklar som kom från sångarna när de bara andades, talade, sjöng olika typer av sånger samt sjöng med munskydd. De fick bland annat sjunga en kort och konsonantrik visa, ”Bibbis pippi Petter”, tolv gånger under två minuter. Samt sjunga samma visa igen, men då utan konsonanter, alltså med endast vokalerna kvar.

LÄS OCKSÅ: Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Högre sång = fler droppar
Aerosoler och större droppar mättes under hela sångstunden med hjälp av starka lampor, en höghastighetskamera och ett instrument som kan mäta mycket små partiklar. Och det visade sig att ju högre, kraftfull och konsonantrik sången var, desto mer aerosoler och droppar hittades i den omgivande luften.

En del droppar är så stora att de bara hinner röra sig någon decimeter från munnen innan de faller neråt, men andra är mindre och kan sväva i luften under många minuter. Bokstäverna B och P stack ut som de största aerosolspridarna.

Det gjordes också mätningar av virus i luften i närheten av de två covid-19-smittade personerna. ”Deras luftprover innehöll inga påvisbara virus, men mängden virus kan variera i olika delar av luftvägarna och hos olika personer. Därmed kan aerosoler från en covidsjuk fortfarande utgöra en smittrisk vid sång”, enligt Malin Alsved, doktorand i aerosolteknologi vid Lunds universitet.

LÄS OCKSÅ: Här är yrkesgrupperna som har störst risk att smittas av corona

Så sjunger vi säkert
Men, detta betyder inte att vi är förbjudna att stämma upp i sång, menar forskarna. Med denna förståelse och kunskap om riskerna med att sjunga många tillsammans, kan vi sjunga på ett säkrare sätt: med hjälp av distans, god hygien och bra ventilation som minskar mängden aerosoler i luften. Även munskydd kan göra skillnad, för när sångarna tog på sig ett enkelt skydd fångades faktiskt det mesta av aerosolerna upp och nivåerna partiklar i luften blev inte högre än vid vanligt tal, enligt docent Jakob Löndahl.

Källa: Lunds universitet

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons