Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

En grupp festklädda personer sjunger ihop

Hög sång ökar risken för smittspridning av covid-19

Sjunger du i kör eller vill gå på konsert och sjunga med i publiken framöver? Då gör du bäst i att sjunga mjukt, med distans – och kanske även med munskydd. Forskare vid Lunds universitet har nämligen upptäckt att högljudd, konsonantrik sång sprider mycket aerosolpartiklar till omgivningen via luften. 

Det har tidigare skrivits rapporter om hur covid-19 sprids i samband med körsång och det har införts olika restriktioner för att göra sång säkrare världen över. Men, det har hittills saknats vetenskapliga undersökningar av hur mycket aerosolpartiklar och större droppar som verkligen avges när vi sjunger, enligt Jakob Löndahl, docent i aerosolteknologi vid Lunds universitet.

 

Med det utgångsläget bestämde sig forskarna i Lund för att studera hur mycket luftburna så kallade aerosolpartiklar som faktiskt avges när vi sjunger  – och i förlängningen om vi bidrar till ökad smittspridning av covid-19 genom att sjunga.

LÄS OCKSÅ: Stor studie visar: Hudutslag ett huvudsymtom på covid-19

B och P värstingar
Tolv friska sångare och två som konstaterats smittade med covid-19 fick medverka i forskningsprojektet. Sju av deltagarna var operasångare till yrket. I ett "aerosollaboratorie" vid Lunds universitet fick sångarna gå in i en specialbyggd kammare med filtrerad och ren luft. Där inne analyserades mängden partiklar som kom från sångarna när de bara andades, talade, sjöng olika typer av sånger samt sjöng med munskydd. De fick bland annat sjunga en kort och konsonantrik visa, ”Bibbis pippi Petter”, tolv gånger under två minuter. Samt sjunga samma visa igen, men då utan konsonanter, alltså med endast vokalerna kvar.

LÄS OCKSÅ: Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Högre sång = fler droppar
Aerosoler och större droppar mättes under hela sångstunden med hjälp av starka lampor, en höghastighetskamera och ett instrument som kan mäta mycket små partiklar. Och det visade sig att ju högre, kraftfull och konsonantrik sången var, desto mer aerosoler och droppar hittades i den omgivande luften.

En del droppar är så stora att de bara hinner röra sig någon decimeter från munnen innan de faller neråt, men andra är mindre och kan sväva i luften under många minuter. Bokstäverna B och P stack ut som de största aerosolspridarna.

Det gjordes också mätningar av virus i luften i närheten av de två covid-19-smittade personerna. "Deras luftprover innehöll inga påvisbara virus, men mängden virus kan variera i olika delar av luftvägarna och hos olika personer. Därmed kan aerosoler från en covidsjuk fortfarande utgöra en smittrisk vid sång", enligt Malin Alsved, doktorand i aerosolteknologi vid Lunds universitet.

 

LÄS OCKSÅ: Här är yrkesgrupperna som har störst risk att smittas av corona

Så sjunger vi säkert
Men, detta betyder inte att vi är förbjudna att stämma upp i sång, menar forskarna. Med denna förståelse och kunskap om riskerna med att sjunga många tillsammans, kan vi sjunga på ett säkrare sätt: med hjälp av distans, god hygien och bra ventilation som minskar mängden aerosoler i luften. Även munskydd kan göra skillnad, för när sångarna tog på sig ett enkelt skydd fångades faktiskt det mesta av aerosolerna upp och nivåerna partiklar i luften blev inte högre än vid vanligt tal, enligt docent Jakob Löndahl.

Källa: Lunds universitet

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

färgrika grönsaker

Näringsämnen som kan bidra till mindre symtom vid covid-19

Forskning

Kardiologen och överläkaren Urban Alehagen har tillsammans med norska och ryska forskare gjort en studie där de skriver att brist på specifika näringsämnen kan förvärra symtomen för de som fått covid-19. Genom att säkerställa en god näringsstatus, framförallt bland äldre, kan detta ha en immunstärkande effekt.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

 

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg.