Kortisol är ett hormon som produceras av binjurarna vid stress. Hormonet är viktigt för blodsocker och energimetabolism – i lagom mängd. Men förödande för sömn, träning, vikt och sex om nivåerna är för höga. Vilket blir konsekvensen vid upprepad stress.
Inom ayurvedisk medicin har man traditionellt använt ashwagandha vid stress och svaghet. Läkeörten anses allmänt stärkande och används därför vid trötthet, oro, obalans i sköldkörteln, bristande sexuell lust och nedsatt fertilitet liksom för att återfå fysisk styrka. Områden som alla påverkas av stress och förhöjd kortisolnivå.
Minskar känsligheten mot stress
Idag har forskarna kunnat visa, inte bara att ashwagandha fungerar, utan också hur ashwagandha fungerar. Och förklaringen är logisk – ashwagandha har en unik egenskap att minska kroppens känslighet för stress. Genom detta normaliseras kortisolnivån.
LÄS OCKSÅ: 8 anledningar att äta ashwagandha
Fett istället för muskler
Problemet med stress och ett högt kortisolpåslag är att det gör oss oroliga och trötta samtidigt som ämnesomsättningen sjunker. När kaloriförbrukningen minskar, ökar inlagringen av fett – framförallt kring mage och midja. Och eftersom energin delvis lagras i fettcellerna istället för att användas i musklerna blir kroppen svårtränad.
Antagonist till testosteron
Kortisol är ett katabolt (nedbrytande) hormon som bland annat bryter ner muskelceller för att frigöra glukos. Fortsätter stressen sjunker ämnesomsättningen samtidigt som blodsockerhalten ökar. Vid hög kortisolhalt, nedregleras även produktionen av testosteron, östrogen och progesteron – våra uppbyggande och reparerande könshormon – det vill säga våra naturligt anabola hormon. Även produktionen av sköldkörtelhormon minskar.
LÄS OCKSÅ: Balansera sköldkörteln på fyra veckor
Ashwagandha vänder utvecklingen
Fem dubbelblinda, kliniska studier från 2013 och 2016 visar att KSM-66, ett ekologiskt extrakt av ashwagandha, balanserar kortisolnivån varpå produktionen av könshormon ökar. Resultatet blir sänkt stressnivå, bättre sömn och ökad sexuell lust. Dessutom ökar syreupptagningsförmågan och träningseffekten. Resultatet blev bättre muskeltillväxt och ökad styrka. Som bonus minskade fettprocenten.
Kroppen blir lättränad
Förutom ökad produktion av cellenergi och könshormon visade forskarna även att produktionen av kroppseget kreatin ökade. Dessutom ökade mängden hemoglobin vilket förklarar den förbättrade syreupptagningsförmågan liksom den förbättrade maximala arbetskapaciteten. Kroppen blir helt enkelt mer lättränad.
Av Johanna Gustafsson
Källor:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26609282/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4687242/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4658772/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3863556/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3573577/
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!