Annons
Annons

Inspiration till en nyttigare våffeldag!

Våffeldagen är här – igen! Du kanske undviker att äta för mycket vetemjöl och raffinerat socker – och tror att våfflor därmed är kört för dig? Icke. Här får du veta hur du går till väga.

Redaktionen

25 mars, 2017
Inspiration till en nyttigare våffeldag!
Dela inlägget

Våffeldagen är här – igen!
Du kanske undviker att äta för mycket vetemjöl och raffinerat socker – och tror att våfflor därmed är kört för dig?
Icke. Här får du veta hur du går till väga.

Våffeldagen inträffar alltid den 25 mars. Anledningen? Jo, att det då är nio månader före jul, den tidpunkt då ängeln Gabriel förutsa Jesu födelse.

Våffeldagen egentligen Vårfrudagen
Vad har Jesu födelse med våfflor att göra kanske du undrar? Ja, en hel del – från början eftersom våffeldagen faktiskt har religiös bakgrund. Våffeldagen sägs till exempel ha uppstått på grund av ett misstag, en felsägning. Jungfru Maria kallades ”Vår fru”, vilket slarvigt uttalet blir ”våffer”… Maria bebådelsedagen blev sålunda vårfrudagen och senare våffeldagen.
Ibland är det så enkelt. Eller komplicerat.

Recept och inspiration!

Vill du äta nyttigare våfflor finns det olika proteinvåffelsmetar och glutenfria våffelsmetar att köpa färdiga på välsorterade mataffärer och i många hälsokostbutiker. Här följer dessutom tre recept – och ytterligare lite inspiration.

1. Mandelvåfflor utan vetemjöl och raffinerat socker
Helt fria från laktos och gluten.

2. Nyttigare våfflor med smak av kokos och banan
En barnsligt god klassiker i en ny, lite mer hälsosam tappning. Fri från gluten, mjölk och raffinerat socker.

3. Nyttigare våfflor med vaniljsmak
…med kokosfett, mandelmjöl och vanilj.

Mer inspiration till nyttigare våffelsmetar

Liten guide till olika sorters mjöl
Alternativ till våfflor: Gluten- och laktosfri efterrättswrap
6 nyttigare – och roligare – plättar!

Och inte minst… Välj en god men nyttig topping!
Kom ihåg: Huruvida din våffla blir av det nyttigare slaget avgörs till stor del av ditt val av topping. Använd fantasin! Skippa den köpta sockerstinna sylten och servera med frysta bär, uppskurna bitar färsk frukt eller rårör lite bär med valfri sötning. Små bitar av mörk chokladkross kanske?
Du kan också servera tillsammans med hemmagjord glass (med bara en ingrediens) och chokladsås (blanda bara kakao, agave och smält kokosfett). Glassen är to die for – har du inte provat så gör´t.
Och vill du testa kokosgrädde istället för traditionell grädde ska du se till att både grädden (som går att köpa på de flesta välsorterade mataffärer) och redskapen du använder är riktigt kalla, annars går den inte att vispa.

Trevlig våffeldag!

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons