Våffla med glass

Inspiration till en nyttigare våffeldag!

Våffeldagen är här – igen!
Du kanske undviker att äta för mycket vetemjöl och raffinerat socker – och tror att våfflor därmed är kört för dig?
Icke. Här får du veta hur du går till väga.

Våffeldagen inträffar alltid den 25 mars. Anledningen? Jo, att det då är nio månader före jul, den tidpunkt då ängeln Gabriel förutsa Jesu födelse.

Våffeldagen egentligen Vårfrudagen
Vad har Jesu födelse med våfflor att göra kanske du undrar? Ja, en hel del – från början eftersom våffeldagen faktiskt har religiös bakgrund. Våffeldagen sägs till exempel ha uppstått på grund av ett misstag, en felsägning. Jungfru Maria kallades ”Vår fru”, vilket slarvigt uttalet blir ”våffer”… Maria bebådelsedagen blev sålunda vårfrudagen och senare våffeldagen.
Ibland är det så enkelt. Eller komplicerat.

 

Recept och inspiration!

Vill du äta nyttigare våfflor finns det olika proteinvåffelsmetar och glutenfria våffelsmetar att köpa färdiga på välsorterade mataffärer och i många hälsokostbutiker. Här följer dessutom tre recept – och ytterligare lite inspiration.

1. Mandelvåfflor utan vetemjöl och raffinerat socker
Helt fria från laktos och gluten.

2. Nyttigare våfflor med smak av kokos och banan
En barnsligt god klassiker i en ny, lite mer hälsosam tappning. Fri från gluten, mjölk och raffinerat socker.

3. Nyttigare våfflor med vaniljsmak
…med kokosfett, mandelmjöl och vanilj.

Mer inspiration till nyttigare våffelsmetar

Liten guide till olika sorters mjöl
• Alternativ till våfflor: Gluten- och laktosfri efterrättswrap
• 6 nyttigare – och roligare – plättar!

Och inte minst… Välj en god men nyttig topping!
Kom ihåg: Huruvida din våffla blir av det nyttigare slaget avgörs till stor del av ditt val av topping. Använd fantasin! Skippa den köpta sockerstinna sylten och servera med frysta bär, uppskurna bitar färsk frukt eller rårör lite bär med valfri sötning. Små bitar av mörk chokladkross kanske?
Du kan också servera tillsammans med hemmagjord glass (med bara en ingrediens) och chokladsås (blanda bara kakao, agave och smält kokosfett). Glassen är to die for – har du inte provat så gör´t.
Och vill du testa kokosgrädde istället för traditionell grädde ska du se till att både grädden (som går att köpa på de flesta välsorterade mataffärer) och redskapen du använder är riktigt kalla, annars går den inte att vispa.

Trevlig våffeldag!

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Omega 3 kan förhindra allergi hos nyfödda

Naturlig hälsa

Antalet barn som föds med eller utvecklar allergier har ökat de senaste decennierna. Vad det beror på kan inte forskarna säga med säkerhet, men det finns olika teorier. Studier har visat att barn till kvinnor som tar fiskolja med fria omega-3-fettsyror under graviditeten är mindre benägna att utveckla allergier och eksem.

Med en doft av oundvikligt uppror och villkorslös kärlek

Skönhet

Livet ska vara stort, vackert och dofta gott, det tycks tidigt ha varit viktiga aspekter av tillvaron för operasångaren Rickard Söderberg. Det och att värna allt levande, han bestämde sig redan som barn för att han inte ville äta något som hade föräldrar. Nu är han aktuell med den egna doften ”Marsha” – givetvis vegansk och i mesta möjliga mån ekologisk.

Sverige brinner – hur släcka oro och stress?

Krönikan

Sverige står i lågor. I skrivande stund härjar 83 bränder i terräng och många har flytt från sina hem. Inte bara personer som är direkt i de elddrabbade områdena påverkas, många känner oro och stress, och känsla av otillräcklighet. Vissa kanske till och med känner skam för att man inte kan göra något, eller för att man själv har det bra. Tanja Dyredand, stesscoach och yogalärare ger i denna krönika tips på hur du kan hantera oro och stress under kris. 

mind 2018 hjarnans genvagar

Mind 2018: Din hjärnas genvägar

Mental hälsa

Vår hjärna är väldigt listigt konstruerad, den har många knep att spara tid och energi i sitt arbete med att göra världen begriplig för oss. Dessa kallas kognitiva bias och anävnds för att bland annat skapa trygghet men de kan också skapa oro och det helt i onödan berättar stresscoachen Karin Isberg,

kvinna hos läkaren bild på bakterier

Bakterier kan ligga bakom endometrios

Forskning

Bakterier och endotoxiner kan ligga bakom kvinnosjukdomen endometrios enligt ny forskning. Detta genom att de orsakar inflammation och vissa läkemedel som i dagsläget används för att behandla sjukdomen kan istället bidra till att förvärra problemet.

mat slängs

Nationellt program för minskat matsvinn

Politik

Matsvinn är ett stort problem, det påverkar både miljön och innebär stora ekonomiska förluster för både individ och samhälle. Nu har Livsmedelsverket på regeringens uppdrag tagit fram handlingsplanen "Fler gör mer" för minskat matsvinn i landet.

Så fick Kjell normalt blodtryck utan mediciner

Hälsa

Kjell Anthelenius körde på i ett högt tempo – och både blodtryck och kolesterolvärdet sköt i höjden. Han bestämde sig för att sätta sin hälsa först och lägga om sin livsstil. Nu är hans värden normala igen, tack vare regelbunden träning, meditation, mer vegetarisk mat och ett tillskott med lagrad vitlök.

kvinna oroar sig mind 2018

Mind 2018: Orons viktiga funktion

Mental hälsa

Oro hjälper oss att förbereda oss för svårigheter och att kunna fatta bra och genomtänkta beslut. Att inte oroa sig kan göra att man är oförberedd på att handskas med problem menar stresscoachen Karin Isberg som dock skiljer på konstruktiv oro och oro som livsinställning.yoga i tantolunden yogaläraren anna gordh humlesjö

Anna ordnar yoga i parken för en god sak

Trendspaning

Att yoga utomhus sommartid är en växaande rörelse, i parker landet runt samlas människor för att yoga under bar himmel. Ofta är det gratis och ibland kan man ges möjlighet att bidra med en slant till en viktig sak, som i Tantolunden i Stockholm där det anordnas yoga med humanitärt fokus för femte året i rad.

bonsallad

Krispig grön bönsallad

Recept

Det bästa med skördetider är att det är så enkelt och går så snabbt att laga mat och få till goda och näringsrika måltider. Gå på marknader och botanisera bland nyskördade grönsaker. Detta recept från Nilla's Kitchen innehåller förvällda bondbönor, brytbönor och sockerärtor.

övrrviktig kvinna tränar på gym

Försämrad fettnedbrytning kan ligga bakom fetma

Vikt

Vad som gör att vissa kan hålla sig smala till synes utan ansträngning medan andra går upp i vikt bara de tittar på en bakelse, det är en fråga som gäckat mänskligheten länge. Svenska forskare har nu kommit med en möjlig förklaring och det är att övervikten i vissa fall kan förklaras med en sämre förmåga att omsätta fett.

hund i gräns och simmar

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Övrigt

78 procent av alla hundägarna tar med sig hunden på semestern något både hund och människa kan ha glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för den fyrbenta vännen. Här följer några tips på hur du gör din semester mer hundvänlig.

skylt varnar för fästingar

“Fästingburna sjukdomen borrelia är en dold epidemi”

Krönikan

Varje sommar får tusentals svenskar fästingbett och blir infekterade av de sjukdomar dessa  kryp sprider.  När hon själv drabbades svårt blev Cornelia Södergren tvungen att ta reda på så mycket hon kunde om fästingburna sjukdomar, deras förlopp och hur hon skulle skydda sig i fortsättningen. Ett arbete som resulterade i boken ”Borreliafenomenet – Den dolda epidemin”, som kommer ut senare i sommar.