Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Stephanie Sifvert

Johanna Bjurström: Jag älskar hudvård!

Johanna Bjurström

Ålder: 43 år.
Yrke: Hudterapeut och homeopat, driver Holisitc Health Academy.
Bor: I Stockholm.
Familj: Maken Fredrik Bjurström och barnen Natalie och William.

Johanna Bjurström är hudterapeut och Kureras expert på naturlig hudvård Hon driver också utbildning för hudterapeuter som vill vidareutbilda sig inom naturlig hudvård med helhetssyn. Passionen för jobbet kommer av hennes egna erfarenheter av svår akne – och missade modelljobb på grund av problemen med huden.

Akne som inte alltid lät sig kamoufleras – och en knäskada som saboterade fotbollskarriären. Där har ni drivkrafterna bakom Johanna Bjurströms beslut att utbilda sig inom naturlig hudvård och helhetssyn kring hälsa, näring och hud.

Under åren som modell blev hon expert på att kamouflera blemmor och ojämnheter i huden när hon gick och sökte jobb.

– Jag kunde hålla på i timmar, säger Johanna och berättar om ångesten det medförde.

Ändå funkade det inte alltid, och det hände att hon gick miste om jobb på grund av hudproblemen. 

Hon var också fotbollsspelare och hade siktet inställt på en karriär som fotbollsproffs – tills hon råkade ut för en komplicerad skada som grusade drömmen.

LÄS OCKSÅ: Carina lär oss mer om naturlig hudvård

Läka sig själv
Dessa båda erfarenheter ledde Johanna in på den stig hon följer än idag. Hon utbildade sig till hudterapeut med en längtan och förhoppning att kunna läka sig själv. Och knäskadan gav henne en vink om att allt inte stod rätt till i kroppen. Så småningom utbildade hon sig även inom funktionsmedicin, näringslära och homeopati för att förstå och komma till rätta med problem, som hon skulle komma fram till hade orsakats av bland annat tungmetallförgiftning och födoämnesintoleranser.

 

Som hudterapeut mötte hon många klienter med hudproblem som de trodde var kopplade till olika livsmedel. Johanna hade inte hade fått lära sig något om sambandet mellan kost och hud på sin utbildning, där fokus låg på utsidan. Men genom att lyssna på sina klienter lärde sig Johanna mer om såväl deras som sina egna hudproblem. Mjölk hade hon redan märkt av att hon inte tålde så bra, men med tiden förstod hon allt mer om vad som orsakade de olika hudproblemen. Insikterna triggade Johanna att lära mer, och hon var i valet och kvalet om hon skulle utbilda sig till läkare, men förtroendet för läkarkåren hade fått sig en törn i samband med knäskadan. Hon valde istället att fördjupa sig i homeopati.

– Det var en kund som berättade att hon gick hos en homeopat.

Johanna blev nyfiken och slog i telefonkatalogen – detta var före googles tid – och hittade en hon fick praktisera hos.

– Efter det tänkte jag att ”det här vill jag bli”.

Sagt och gjort, Johanna utbildade sig till homeopat samtidigt som hon drev hudvårdsklinik i Göteborg. Många skulle kanske nöjt sig med att gå på behandling, men Johanna ville utvecklas och började även så smått använda sina nyfunna kunskaper på sina klienter.

– Många hade problem med näringsbrister, säger Johanna.

Med den ökande kunskapen började Johanna få större förståelse för vad som låg bakom hennes egna besvär och hur det kom sig att hennes knä kunde ta så mycket stryk i samband med skadan. Hon spårade det slutligen till allt det amalgam som användes när hennes tänder lagades när hon var barn. Det rörde sig om många fyllningar och ju mer hon läste på desto mer förstod hon nödvändigheten av att byta ut dem.

– Efter det mådde jag mycket bättre.

Successivt har Johanna fått pusselbit efter pusselbit som hjälpt henne läka sig själv och samtidigt bli bättre på att ta hand om sina kunder. För hon fortsatte som hudterapeut, det ville hon inte överge, istället inkluderade hon det hon lärt sig i sin praktik.

– Jag älskar ju det här med hudvård, det är så många som har problem och mycket av självkänslan sitter där, säger Johanna som vill hjälpa andra som tampas med liknande problem som hennes egna. 

 

LÄS OCKSÅ: Johanna har koll på både ut- och insidan

Sprider sin kunskap
Nästa steg var att byta till naturliga hudvårdsprodukter. Det saknades länge bra märken att jobba med och Johanna hade blivit hårt drillad att använda effektiva salongsprodukter när hon utbildade sig till hudterapeut.

– Det var ingen som talade om kemikalier och hormonstörande ämnen i hudvård på den tiden.

Så det dröjde innan hon med kritisk blick granskade innehållsförteckningen på de produkter hon använde, men ju mer hon lärde sig, ju mer förstod hon att flera av ingredienserna kunde ha negativ inverkan på både henne själv och kunderna.

– Det var ganska skrämmande, säger hon om insikten att de menstruella besvär hon led av kunde hänga ihop med ämnen hon exponerades för hela dagarna på sin klinik.

– Idag är jag glad att jag har förstått det.

När det började komma mer naturliga och ekologiska märken gick Johanna så småningom över och idag rekommenderar hon aldrig någon att använda den sortens produkter hon tidigare arbetade med.

– Nu lär jag mina elever att det är lika viktigt vad du stoppar i dig som vad du stryker på huden.

LÄS OCKSÅ: Ex-modellen Mette Picaut tar priset för naturlig hudvård

Mer känslighet
Johanna fokuserar numera helt på att sprida sin kunskap vidare till andra i sina utbildningar Hälso- och livsstilsterapeut och Advanced skin therapist, och har hittills utbildat närmare 300 elever.

 

På Kurera har Johanna hjälpt läsarna att ställa om till grönare hudvård och är även expert och svarar på läsarfrågor. 

– Det är så roligt för jag får frågor från medvetna människor som även frågar om vad de kan göra inifrån, säger Johanna om Kureras läsare.

Frågeställarna förstår att insidan och utsidan hänger ihop och vill inte bara veta vilken kräm de ska använda, berättar Johanna som gläds över att intresset för hälsa och naturlig hudvård ökar.

Johanna tipsar gärna om vad som är bra att tänka på när det gäller kosten för att undvika problem med huden.

– Inflammationsbildande kost som mejeriprodukter, men också gluten och socker kan ställa till det, säger hon och påminner om att mjölkpulver döljer sig i många livsmedel och kan ställa till oreda. Men viktigast är att undvika är det man är överkänslig mot.

– Tyvärr ser vi mer känslighet idag, något Johanna bland annat kopplar till en utarmad tarmflora.

Vad är det då som gör mest nytta?

– Alla grönsaker, bra fetter är också viktigt att få i sig.

Satsa på att äta så mycket grönt det bara går tipsar Johanna som dock understryker att man för den sakens skull inte måste bli vegan.

Av Nina Törmark


Johanna Bjurström

Ålder: 43 år.
Yrke: Hudterapeut och homeopat, driver Holisitc Health Academy.
Bor: I Stockholm.
Familj: Maken Fredrik Bjurström och barnen Natalie och William.

Fem saker som får mig att må bra!

1: Stretchar 
När jag vaknar varje morgon så stretchar jag igenom hela kroppen, vilket gör mig smidig och mjuk. Sedan går jag iväg och tränar på gymmet eller kör yoga hemma. När vädret tillåter älskar jag att springa längs vattnet där jag bor.

2: Äter Grönt 
Jag är vegan och väljer även bort vete, soja och ris samt potatis. Jag mår väldigt bra av att äta näringsrik kost med mycket grönt och min hud och kropp är tacksam för mitt val.

3: Känner min kropp
Jag tar inte tillskott varje dag, men känner väldigt lätt vad min kropp behöver för näring och när. Det jag får ta extra av emellanåt brukar vara D, B, järn och omega -3. Annars får jag i mig väldigt bra med näring. Jag brukar även tillsätta adaptogener genom olika superfoods för att maxa min näring. När jag vill boosta huden extra mycket tar jag bland annat Q10, kisel, MSM och C-vitaminer.

4: Mediterar
Jag mediterar och djupandas varje dag för att komma ner i varv. Jag är entreprenör och brinner för att hjälpa andra med deras hud och hälsa genom mina utbildningar och program, vilket gör att jag behöver tanka mig själv med energi först för att kunna hjälpa fler. 

5: Ren hudvård
Min hudvårdsrutin är enkel men ändå väldigt effektiv. Jag använder bara ekologiska produkter och rengör huden med en mild och en skonsam rengöring. Därefter lägger jag ett serum för extra fukt på natten och en lättare kräm på dagen. Jag tycker om att ha en egen spa-kväll med mild peeling och mask och gör även en inpackning i håret en gång i veckan. Jag känner efter hur huden är efter årstid och ger den det den behöver. Boostar jag min hud inifrån så behöver jag inte lika mycket på utsidan, men huden behöver även näring från utsidan och viktigt som sagt att det är rena, naturliga och ekologiska produkter.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

 

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

 

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.