Foto: Stephanie Sifvert

Johanna Bjurström: Jag älskar hudvård!

Johanna Bjurström

Ålder: 43 år.
Yrke: Hudterapeut och homeopat, driver Holisitc Health Academy.
Bor: I Stockholm.
Familj: Maken Fredrik Bjurström och barnen Natalie och William.

Johanna Bjurström är hudterapeut och Kureras expert på naturlig hudvård Hon driver också utbildning för hudterapeuter som vill vidareutbilda sig inom naturlig hudvård med helhetssyn. Passionen för jobbet kommer av hennes egna erfarenheter av svår akne – och missade modelljobb på grund av problemen med huden.

Akne som inte alltid lät sig kamoufleras – och en knäskada som saboterade fotbollskarriären. Där har ni drivkrafterna bakom Johanna Bjurströms beslut att utbilda sig inom naturlig hudvård och helhetssyn kring hälsa, näring och hud.

Under åren som modell blev hon expert på att kamouflera blemmor och ojämnheter i huden när hon gick och sökte jobb.

– Jag kunde hålla på i timmar, säger Johanna och berättar om ångesten det medförde.

Ändå funkade det inte alltid, och det hände att hon gick miste om jobb på grund av hudproblemen. 

Hon var också fotbollsspelare och hade siktet inställt på en karriär som fotbollsproffs – tills hon råkade ut för en komplicerad skada som grusade drömmen.

LÄS OCKSÅ: Carina lär oss mer om naturlig hudvård

Läka sig själv
Dessa båda erfarenheter ledde Johanna in på den stig hon följer än idag. Hon utbildade sig till hudterapeut med en längtan och förhoppning att kunna läka sig själv. Och knäskadan gav henne en vink om att allt inte stod rätt till i kroppen. Så småningom utbildade hon sig även inom funktionsmedicin, näringslära och homeopati för att förstå och komma till rätta med problem, som hon skulle komma fram till hade orsakats av bland annat tungmetallförgiftning och födoämnesintoleranser.

 

Som hudterapeut mötte hon många klienter med hudproblem som de trodde var kopplade till olika livsmedel. Johanna hade inte hade fått lära sig något om sambandet mellan kost och hud på sin utbildning, där fokus låg på utsidan. Men genom att lyssna på sina klienter lärde sig Johanna mer om såväl deras som sina egna hudproblem. Mjölk hade hon redan märkt av att hon inte tålde så bra, men med tiden förstod hon allt mer om vad som orsakade de olika hudproblemen. Insikterna triggade Johanna att lära mer, och hon var i valet och kvalet om hon skulle utbilda sig till läkare, men förtroendet för läkarkåren hade fått sig en törn i samband med knäskadan. Hon valde istället att fördjupa sig i homeopati.

– Det var en kund som berättade att hon gick hos en homeopat.

Johanna blev nyfiken och slog i telefonkatalogen – detta var före googles tid – och hittade en hon fick praktisera hos.

– Efter det tänkte jag att ”det här vill jag bli”.

Sagt och gjort, Johanna utbildade sig till homeopat samtidigt som hon drev hudvårdsklinik i Göteborg. Många skulle kanske nöjt sig med att gå på behandling, men Johanna ville utvecklas och började även så smått använda sina nyfunna kunskaper på sina klienter.

– Många hade problem med näringsbrister, säger Johanna.

Med den ökande kunskapen började Johanna få större förståelse för vad som låg bakom hennes egna besvär och hur det kom sig att hennes knä kunde ta så mycket stryk i samband med skadan. Hon spårade det slutligen till allt det amalgam som användes när hennes tänder lagades när hon var barn. Det rörde sig om många fyllningar och ju mer hon läste på desto mer förstod hon nödvändigheten av att byta ut dem.

– Efter det mådde jag mycket bättre.

Successivt har Johanna fått pusselbit efter pusselbit som hjälpt henne läka sig själv och samtidigt bli bättre på att ta hand om sina kunder. För hon fortsatte som hudterapeut, det ville hon inte överge, istället inkluderade hon det hon lärt sig i sin praktik.

– Jag älskar ju det här med hudvård, det är så många som har problem och mycket av självkänslan sitter där, säger Johanna som vill hjälpa andra som tampas med liknande problem som hennes egna. 

 

LÄS OCKSÅ: Johanna har koll på både ut- och insidan

Sprider sin kunskap
Nästa steg var att byta till naturliga hudvårdsprodukter. Det saknades länge bra märken att jobba med och Johanna hade blivit hårt drillad att använda effektiva salongsprodukter när hon utbildade sig till hudterapeut.

– Det var ingen som talade om kemikalier och hormonstörande ämnen i hudvård på den tiden.

Så det dröjde innan hon med kritisk blick granskade innehållsförteckningen på de produkter hon använde, men ju mer hon lärde sig, ju mer förstod hon att flera av ingredienserna kunde ha negativ inverkan på både henne själv och kunderna.

– Det var ganska skrämmande, säger hon om insikten att de menstruella besvär hon led av kunde hänga ihop med ämnen hon exponerades för hela dagarna på sin klinik.

– Idag är jag glad att jag har förstått det.

När det började komma mer naturliga och ekologiska märken gick Johanna så småningom över och idag rekommenderar hon aldrig någon att använda den sortens produkter hon tidigare arbetade med.

– Nu lär jag mina elever att det är lika viktigt vad du stoppar i dig som vad du stryker på huden.

LÄS OCKSÅ: Ex-modellen Mette Picaut tar priset för naturlig hudvård

Mer känslighet
Johanna fokuserar numera helt på att sprida sin kunskap vidare till andra i sina utbildningar Hälso- och livsstilsterapeut och Advanced skin therapist, och har hittills utbildat närmare 300 elever.

 

På Kurera har Johanna hjälpt läsarna att ställa om till grönare hudvård och är även expert och svarar på läsarfrågor. 

– Det är så roligt för jag får frågor från medvetna människor som även frågar om vad de kan göra inifrån, säger Johanna om Kureras läsare.

Frågeställarna förstår att insidan och utsidan hänger ihop och vill inte bara veta vilken kräm de ska använda, berättar Johanna som gläds över att intresset för hälsa och naturlig hudvård ökar.

Johanna tipsar gärna om vad som är bra att tänka på när det gäller kosten för att undvika problem med huden.

– Inflammationsbildande kost som mejeriprodukter, men också gluten och socker kan ställa till det, säger hon och påminner om att mjölkpulver döljer sig i många livsmedel och kan ställa till oreda. Men viktigast är att undvika är det man är överkänslig mot.

– Tyvärr ser vi mer känslighet idag, något Johanna bland annat kopplar till en utarmad tarmflora.

Vad är det då som gör mest nytta?

– Alla grönsaker, bra fetter är också viktigt att få i sig.

Satsa på att äta så mycket grönt det bara går tipsar Johanna som dock understryker att man för den sakens skull inte måste bli vegan.

Av Nina Törmark


Johanna Bjurström

Ålder: 43 år.
Yrke: Hudterapeut och homeopat, driver Holisitc Health Academy.
Bor: I Stockholm.
Familj: Maken Fredrik Bjurström och barnen Natalie och William.

Fem saker som får mig att må bra!

1: Stretchar 
När jag vaknar varje morgon så stretchar jag igenom hela kroppen, vilket gör mig smidig och mjuk. Sedan går jag iväg och tränar på gymmet eller kör yoga hemma. När vädret tillåter älskar jag att springa längs vattnet där jag bor.

2: Äter Grönt 
Jag är vegan och väljer även bort vete, soja och ris samt potatis. Jag mår väldigt bra av att äta näringsrik kost med mycket grönt och min hud och kropp är tacksam för mitt val.

3: Känner min kropp
Jag tar inte tillskott varje dag, men känner väldigt lätt vad min kropp behöver för näring och när. Det jag får ta extra av emellanåt brukar vara D, B, järn och omega -3. Annars får jag i mig väldigt bra med näring. Jag brukar även tillsätta adaptogener genom olika superfoods för att maxa min näring. När jag vill boosta huden extra mycket tar jag bland annat Q10, kisel, MSM och C-vitaminer.

4: Mediterar
Jag mediterar och djupandas varje dag för att komma ner i varv. Jag är entreprenör och brinner för att hjälpa andra med deras hud och hälsa genom mina utbildningar och program, vilket gör att jag behöver tanka mig själv med energi först för att kunna hjälpa fler. 

5: Ren hudvård
Min hudvårdsrutin är enkel men ändå väldigt effektiv. Jag använder bara ekologiska produkter och rengör huden med en mild och en skonsam rengöring. Därefter lägger jag ett serum för extra fukt på natten och en lättare kräm på dagen. Jag tycker om att ha en egen spa-kväll med mild peeling och mask och gör även en inpackning i håret en gång i veckan. Jag känner efter hur huden är efter årstid och ger den det den behöver. Boostar jag min hud inifrån så behöver jag inte lika mycket på utsidan, men huden behöver även näring från utsidan och viktigt som sagt att det är rena, naturliga och ekologiska produkter.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sitter på huk

Sitta sig frisk – går det?

Hälsa

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

Ung kvinnlig karaktär fångad i en pillerburk. Kapslar. Medicin. Missbruk.

”Psykiatrin behöver gå från piller till samtal”

Kurera debatt

Idag äter var sjätte svensk psykofarmaka av något slag och drygt var tionde svensk äter någon antidepressiv medicin – många av dem är unga. Samtidigt ökar självmorden kraftigt bland unga vuxna. Psykiatern och psykoterapeuten Johan Stiernstedt frågar sig om det här är en rimlig utveckling och menar att samtal har blivit psykiatrins stora bristvara.

Håll dig frisk med honungens Rolls Royce 

Naturlig hälsa

Det är inte bara Bamse som gillar honung, det gör även vi människor – under första kvartalet 2020 ökade svenskarnas efterfrågan på manukahonung, "honungens Roll Royce", med hela 700 procent jämfört med i fjol. Den exklusiva honungen är effektiv för att förebygga och motverka förkylning, influensa och halsinfektioner.

Förälder – så lär du ditt barn goda digitala vanor

Mental hälsa

Föräldrar har en avgörande roll för sina barns välbefinnande - och ett ansvar att skydda dem från faror och säkerställa att de inte utsätter andra för trakasserier eller mobbning. Här följer några tips och råd för hur du kan stötta ditt barn till ett positivt och hälsofrämjande användande av digitala medier.

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Hud

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt? Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

 

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

 

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.