mus

Jord ger motståndskraft mot allergier

Allt mer tyder på att kontakt med naturen ökar vårt välbefinnande. Nu visar forksning att möss som får leva i burar med jord på golvet får en ökad motståndskraft mot allergiska inflammationer.

Forskare vid Karolinska Institutet har tittat närmre på sambandet mellan ökningen av kroniska, inflammatoriska sjukdomar och minskad kontakt med naturliga mikroorganismer. Detta har de gjort genom att jämföra möss som lever i burar med jordgolv, med möss som lever i burar med spån.

Barn på landsbygden mindre allergiska
Studien har sin grund i ett tidigare forskningsprojekt i finska Karelen som visade att barn som har nära kontakt med naturen i regel är mindre allergiska än barn i städer, skriver SVT Nyheter. De på landsbygden visade sig ha en rikare sammansättning av bakterier på huden, deras immunförsvar var också effektivare på att producera antiinflammatoriska ämnen.

 

LÄS OCKSÅ: Därför är balanserade mikrober viktiga

Aktiverade antiinflammatoriska gener
Forskarna utgick från hypotesen att mikroberna i jorden hjälper till att utbilda vårt immunsystem, och att inflammatoriska sjukdomar och allergier ökar när vi tappar kontakten med dessa. Forskarna vid Institutet för miljömedicin såg att möss med jord i sina burar hade ett ökat uttryck av antiinflammatoriska gener och aktivare T-regulatoriska celler i tunntarmen.

LÄS OCKSÅ: Djurägare får ofta friskare barn enligt ny forskning

De med jordgolv bättre rustade
När mössen utsattes för allergisk lunginflammation utvecklade de möss som levt med jordgolv betydligt lindrigare inflammation jämfört med mössen i de rena burarna. Något som förklaras med att den högre graden av aktiva T-regulatoriska celler hos mössen dämpar immunsystemets allergiska reaktion.

Även om båda grupperna av möss utvecklade allergiska inflammationer så kunde mössen som levde med jord i sina burar hantera det bättre.

LÄS OCKSÅ; Sociala konflikter påverkar vår tarmflora – och tvärtom

Inflammationen påverkade tarmfloran
Den allergiska inflammationen påverkade i sin tur mössens tarmflora, vilket tyder på en direkt kommunikation åt båda hållen mellan de anatomiskt skilda avdelningarna. Sker en förändring av immunförsvaret och mikrobsammansättningen i ena änden påverkas även den andra.

Resultaten styrker att nära kontakt med naturen ökar vårt fysiska och psykiska välbefinnande. Och forskrarna tror att mer grönt i våra inomhusmiljöer som kontor, skolor och hem kan påverka vår hälsa positivt.

Av redaktionen

Källa: Forskning.se och Svt Nyheter

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Kureras skönhetspanel testar: Handkrämer

Hud

Torr inomhusluft och kyligare luft ute gör snabbt våra utsatta händer torra och fnasiga. Skönt då att hålla händerna mjuka med en välgörande kräm. Kurera satte ett gäng handkrämstuber i händerna på testpanelen och lät den prova sig fram bland fem naturliga alternativ. Läs om panelens utlåtande och favorit!

Vanligt med muskelsmärta vid skrivbordsarbete

Värk

Besvär på grund av arbete vid bildskärm i form av spända axlar och smärta i armar och nacke kryper nedåt i åldrarna i takt med att datoranvändande startar allt tidigare. Bland vuxna är kvinnor överrepresenterade och så många som var tredje kvinna i vuxen ålder uppger enligt en ny underökning att de har besvär.

Slipper förkylningar med bättre immunförsvar

Hälsa

Efter många år med kliande utslag fick Britt-Marie äntligen en medicin som hjälpte mot hennes psoriasis – sprutor som funkade som trolleri! Fast medaljen hade en baksida. Sprutorna försvagade hennes immunförsvar så att Britt-Marie drog på sig den ena förkylningen efter den andra. Lösningen heter probiotika och stöttar den viktiga bakteriefloran i magen. Med det kan Britt-Marie träna simning och tävla som hon vill, för nu håller hon sig frisk.

eva sanner

Eva Sanner om naturens läkande kraft

Intervju

Alla har väl hört att det är hälsosamt att vistas i naturen. Men även om vi ”vet” att det är bra och kan känna att vi mår bättre är det först på senare år som vi tack vare vetenskapen börjat förstå varför.

kind

Näring för huden – utsidan speglar insidan

Skönhet

Idag finns stor kunskap om hur vi kan ta hand om vår hud på bästa sätt. Utsidan speglar insidan, och faktorer så som livsstil, kost och genetiska förutsättningar påverkar hudens funktion och utseende. Här berättar Nina Jonasson hudterapeut och diplomerad näringsterapeut om hur du skapar bäst förutsättningar för frisk och ungdomlig hud.

saffranssoppa med tofu

Saffransoppa med tofu

Recept

En vegansk tappning av en klassisk fisksoppa passar perfekt när höstkylan kryper sig på för den som heller vill ha fisk är det bara att byta ut tofun mot valfri vit firre.

Immunförsvaret – ett underverk att vårda

Förkylning

Vi kommer dagligen i kontakt med tusentals virus och bakterier. Bara genom ett tryck på din mobilskärm så har du kommit i kontakt med cirka 6000 bakterier. Vi har dessutom miljoner bakterier och virus i vår egen mikroflora. Med tanke på det är det ett under att vi inte blir sjuka oftare. Underverket kallas immunförsvar.

Kureras skönhetspanel testar: Duschkrämer

Hud

Idag är det premiär för Kureras skönhetspanel, först ut är duschkrämer. Oavsett när och hur du duschar är sällskapet i duschen viktigt. Ja, duschkrämen, alltså. Eller gelen. Kurera har låtit skönhetstestpanelen prova sig fram bland fem naturliga alternativ och hittat en löddrande och smart favorit.