mus

Jord ger motståndskraft mot allergier

Allt mer tyder på att kontakt med naturen ökar vårt välbefinnande. Nu visar forksning att möss som får leva i burar med jord på golvet får en ökad motståndskraft mot allergiska inflammationer.

Forskare vid Karolinska Institutet har tittat närmre på sambandet mellan ökningen av kroniska, inflammatoriska sjukdomar och minskad kontakt med naturliga mikroorganismer. Detta har de gjort genom att jämföra möss som lever i burar med jordgolv, med möss som lever i burar med spån.

Barn på landsbygden mindre allergiska
Studien har sin grund i ett tidigare forskningsprojekt i finska Karelen som visade att barn som har nära kontakt med naturen i regel är mindre allergiska än barn i städer, skriver SVT Nyheter. De på landsbygden visade sig ha en rikare sammansättning av bakterier på huden, deras immunförsvar var också effektivare på att producera antiinflammatoriska ämnen.

 

LÄS OCKSÅ: Därför är balanserade mikrober viktiga

Aktiverade antiinflammatoriska gener
Forskarna utgick från hypotesen att mikroberna i jorden hjälper till att utbilda vårt immunsystem, och att inflammatoriska sjukdomar och allergier ökar när vi tappar kontakten med dessa. Forskarna vid Institutet för miljömedicin såg att möss med jord i sina burar hade ett ökat uttryck av antiinflammatoriska gener och aktivare T-regulatoriska celler i tunntarmen.

LÄS OCKSÅ: Djurägare får ofta friskare barn enligt ny forskning

De med jordgolv bättre rustade
När mössen utsattes för allergisk lunginflammation utvecklade de möss som levt med jordgolv betydligt lindrigare inflammation jämfört med mössen i de rena burarna. Något som förklaras med att den högre graden av aktiva T-regulatoriska celler hos mössen dämpar immunsystemets allergiska reaktion.

Även om båda grupperna av möss utvecklade allergiska inflammationer så kunde mössen som levde med jord i sina burar hantera det bättre.

LÄS OCKSÅ; Sociala konflikter påverkar vår tarmflora – och tvärtom

Inflammationen påverkade tarmfloran
Den allergiska inflammationen påverkade i sin tur mössens tarmflora, vilket tyder på en direkt kommunikation åt båda hållen mellan de anatomiskt skilda avdelningarna. Sker en förändring av immunförsvaret och mikrobsammansättningen i ena änden påverkas även den andra.

Resultaten styrker att nära kontakt med naturen ökar vårt fysiska och psykiska välbefinnande. Och forskrarna tror att mer grönt i våra inomhusmiljöer som kontor, skolor och hem kan påverka vår hälsa positivt.

Av redaktionen

Källa: Forskning.se och Svt Nyheter

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Skiljas: Hitta tillbaka till dig själv

Mental hälsa

Det första året efter en skilsmässa är det vanligt att människor beter sig ganska konstigt. Det beror på att sidor vi hållit tillbaka hos oss själva får fritt spelrum igen. Det är inget fel, utan hjälper oss att hitta tillbaka till oss själva efter att länge ha varit en del av ett par förklarar stresscoachen Karin Isberg.

Hudexperten: Så undviker du torra läppar

Hud

Vintertid blir läpparna ofta torra och fnasiga, det beror främst på att vi växlar mellan att vara inne i den varma och torra luften och att gå ut i kylan men kan även ha andra orsaker. Då är det bra att ge dem lite extra omvårdnad och kärlek. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips. 

Låt 2019 bli starten på ett friskare liv

Kost

Har du lovat att leva hälsosammare det här året? I så fall grattis. I en serie artiklar kommer nutritionisten Lina Åhlén dela med sig av sina bästa tips för att hålla sig frisk. Och det behöver inte vara så svårt som det låter, med rätt mat, motion och god sömn kommer man långt enligt Lina.

Smygträna i köket – fyra enkla övningar

Träning

Träna i hemmet utan att ens bli svettig och ändå bygga muskler, låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, Leila Söderholm som skrivit boken "Smygträna" Delar med sig av några övningar ur boken som passar bra att göra i köket. Och lovar att de ger effekt. 

Kureras skönhetspanel testar: Schampo

Hud

Tillsammans med duschkräm är schampo den hygienprodukt de flesta av oss förbrukar mest av. Därför är det viktigt att välja ett som både är snällt mot kroppen och miljön. Kureras skönhetspanel har testat naturliga och ekologiska schampon för att hjälpa dig att hitta din favorit.

Snabb mikroomelett med spenat

Recept

Att tillaga ägg i mikron gör att en omelett bara tar ett par minuter att bli klar och mängden disk blir minimal. Inspirerade av Charlotte Kallas "mugcake", bjuder vi på ett mikrorecept till,  för er som tycker om att laga mat i mikrovågsugnen.

Nanoplast påverkar fiskars beteende

Eko/miljö

Vår konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem och omkring 10 procent av all plast som tillverkas hamnar i haven. Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så kallad nanoplast som kan påverka fiskars beteende.

charlotte kalla

Charlotte Kallas bästa motivationstips

Intervju

Om någon kan det här med pepp och motivation är det Charlotte Kalla. För idrottare är det viktigt med självdisciplin men belöningar som middag med vännerna eller att bara ge sig själv en klapp på axeln är minst lika viktiga.

Därför ska du unna dig en tupplur

Hälsa

Svårt att hålla ögonen öppna efter lunch? Unna dig en tupplur! Det finns en hel rad goda hälsoskäl att knoppa in på soffan en stund. Och så får du några råd för att få ut det mesta av din lilla extra slummer. 

Mjukstarta året med smygträning à la Leila

Träning

Det är lätt att tro att vi tränar mer än vad vi gör men klyftan mellan de som tränar mycket och de som inte rör sig alls ökar år för år. Och studier visar att vi rör oss för lite. Men Leila Söderholm vet råd, enligt henne skulle de flesta tjäna på att ta efter henne och börja träna i smyg.

Skiljas: Att hämnas eller inte hämnas?

Mental hälsa

Det är naturligt att vilja ge igen när vi har blivit sårade, svikna och respektlöst behandlade. Och så känns det ofta i en skilsmässa. Stresscoachen Karin Isberg förklarar vilka mekanismer som ligger bakom hämndbegäret och varför den bästa strategin är att låta bli.

Därför ska du ställa om till grönt i badrummet

Hud

Hudens är kroppens största organ. Allt du utsätter den för måste kroppen ta hand om. Och det som spolas bort i avloppet hamnar i naturen. Det finns alltså en rad goda skäl att ställa om till ekologiskt även inom hud- och skönhetsvård, för dig och för miljön.