Storhelger brukar betyda mer sex, men julen går tvärtemot den trenden. En studie av en halv miljon kvinnor världen över visar att vi har betydligt mindre sex under julen. Ansvarsfördelningen i hemmet är en möjlig förklaring. Men på annandagen vänder det!
Julen må med andra ord vara en tid för kärlek och lycka – men inte i sovrummet. Det är forskare vid Stanford University i Kalifornien som har studerat data från fler än 500 000 kvinnor i Storbritannien, Frankrike, Brasilien och USA genom en hälsoapp (Clue). I den kan användare anonymt logga sin sexuella aktivitet.
Och det visade sig att säsongsbetonade helgdagar alltid var förknippade med en topp i sexuell aktivitet. Men det gällde inte julen, som visade på en intressant och helt motsatt trend. Under de närmsta dagarna fram till juldagen, 25 december, avstannade istället all sexuell aktivitet.
LÄS OCKSÅ: Kemikalier i plast kan minska kvinnors sexlust
Kvinnor bär familjeansvaret
En av forskarna, Laura Symul analyserade det hela med att det för yngre och/eller barnfria kvinnor kan bero på att de tillbringar julen med sina föräldrar, och inte med en kärlekspartner.
Och Dr Jacqui Gabb, professor i sociologi och intimitet vid The Open University säger så här till tidningen The Independent: ”Kvinnor bär ofta familjeansvaret på sina axlar under julhelgn, vilket inkluderar att slå in och köpa presenter, fylla på med mat, dekorera huset och till och med hjälpa till att fixa julstämning i hemmet. För det mesta innebär detta att kvinnor helt enkelt är utmattade och inte på humör för att ha sex, särskilt inför julen när alla dessa skyldigheter ökar.”
LÄS OCKSÅ: Så förändras sexlusten mellan 30 till 50
Nyår bjuder på sexuell topp
Men om det känts mörkt på den erotiska fronten under julen så är trösten att lusten återvänder redan på annandagen, enligt studien,. Och den ökade lusten håller i sig ända fram till nyårsafton, med en riktig topp i sexuell aktivitet på nyårsnatten. Denna ”peak” inträffade i alla länder som ingick i studien.
Förutom den uppslupna feststämningen på nyårsafton, är nyår också en tid då vi brukar blickar framåt mot en nystart. Kanske väljer många också att försöka bilda familj då.
Och datafynd av officiella födelseuppgifter för varje land stödjer enligt studiens forskare denna teori. Man fann nämligen en liten ökning av födelsetalen mellan juni och november i länderna på norra halvklotet, med en topp i september (i Storbritannien framförallt) – exakt nio månader efter nyår.
LÄS OCKSÅ: 8 nycklar till ett långt och lyckligt förhållande
Källa: Independent
Av Carolina Eriksson