Annons

Juli – den månad då allra flest skiljer sig

Juni, juli och augusti är de månader då flest svenskar skiljer sig. Enligt en kartläggning spelar ekonomi, ålder och boendeort in i skilsmässostatistiken.

Redaktionen

13 juli, 2022
Juli – den månad då allra flest skiljer sig
Dela inlägget

Juni, juli och augusti är de månader då flest svenskar skiljer sig. Enligt en kartläggning spelar ekonomi, ålder och boendeort in i skilsmässostatistiken.

Nu är vi inne i skilsmässomånaden nummer ett. Juli är nämligen den månad då flest personer i Sverige skiljer sig, det enligt en kartläggning gjord av Ratsit (2018). Enligt undersökningen tycks sommarmånaderna rent generellt vara ”populära” när det kommer till skilsmässor då även juni och augusti placerar sig på andra, respektive fjärde plats.

Ekonomin spelar stor roll

Men det är långt ifrån bara själva månaden i sig som spelar roll när svenska par väljer att gå skilda vägar. Bland annat har inkomst och en ansträngd ekonomi inverkan på skilsmässostatistiken. Exempelvis har 13 procent av alla som skilt sig haft någon betalningsanmärkning, vilket kan jämföras mot 6 procent som är snittet.  Generellt framgår det även att ju mer du tjänar, desto mindre är risken för att ta ut skilsmässa.

LÄS OCKSÅ: Så förändras sexlusten mellan 30 till 50

Här skiljer sig flest

Något som spelar roll för äktenskapets livslängd tycks också vara var i landet man bor. I kartläggningen har man  gått igenom landets alla 290 kommuner. Under 2018 skiljde sig nästan 2 procent av alla gifta par i Gnesta och Bjuv – två platser med förhållandevis låga invånarantal. Men ser man till storstäder placerar sig Malmö (1,86 procent) på tredje plats, medan Stockholm (med 1,72 procent) och Göteborg (1,66 procent) på tolfte, respektive 23:e plats.

Annons

Bäst för äktenskapet tycks det vara att bo i Storuman eller Övertorneå. Där skilde sig endast 0,59 procent respektive 0,61 procent av alla gifta par skilde sig, då undersökningen gjordes.

LÄS OCKSÅ: Det händer i hjärnan när vi slutar vara kära

Vanligast bland yngre

Det varierar en del mellan Sveriges 290 kommuner, men vanligast är det att gifta par som är i åldrarna  20-29  skiljer sig. Men trots det är det inte bara unga som skiljer sig. Under 2018 skilde sig hela 180 par som var över 80 år.

LÄS OCKSÅ: Skiljas: Sorgen och ilskans viktiga funktion

6 faktorer som spelar in:

• Ju högre inkomst desto mindre risk för skilsmässa.
• Juli är den månad då flest skiljer sig, med juni och augusti på andra, respektive fjärde plats.
• Bäst chans till ett långt äktenskap för de som bor i till Storuman eller Övertorneå.
• 180 personer över 80 år skilde sig under 2018.
• Företagande är en riskfaktor för skilsmässa.
• De mellan 20-29 löper större risk att skilja sig än andra åldersgrupper.

Annons

Av redaktionen/Carolina Eriksson

Annons