När vi åldras blir hjärnan långsammare. Det beror bland annat på att färre neuroner växer. En studie på möss visade att selen stimulerade neurontillväxten.
Selen är ett spårämne och en mineral som vi får i oss från mat som fullkorn, skaldjur och nötter. Kroppen behöver selen för en mängd olika processer och viktiga kroppsfunktioner som bland annat immunförsvar, nagel- och hårväxt, fertilitet, metabolism och cellproduktion. I Sverige får vi oss mindre selen.
Det genomsnittliga selenintaget i Europa är jämförelsevis lågt på grund av näringsfattig jordbruksmark. Det pågår därför mycket forskning på vad selenbrist kan innebära för hälsan.
LÄS OCKSÅ: Glutenintoleranta får oftare selenbrist
Neurontillväxt bättre
Forskare vid universitetet i Queensland och vid Brain Institute i Australien har undersökt vad selen kan bidra till i våra hjärnor. I en åldrande hjärna växer färre neuroner än i en ung hjärna. När neuroner blir färre börjar hjärnan sakta ner.
Genom att ge ett selentillskott till möss har man kunnat vända processen och faktiskt lyckats stimulera neurontillväxt och därigenom vända en kognitiv funktionsnedsättning.
Tidigare studier där man tittat på vad fysisk aktivitet kan göra för att påverka åldrandet i hjärnan såg man att nivåerna av selenoprotein P, ett protein som är nyckeln till att transportera selen i blodet, förhöjdes av fysisk aktivitet.
Det är känt sedan 20 år att träning stimulerar neurontillväxt i hjärnan, även om forskarna inte ännu har förstått mekanismen bakom detta.
Forskarteamet ville alltså se om selen kunde kopiera träningens föryngrande effekt på hjärnan, och man upptäckte att det kunde det.
LÄS OCKSÅ: Selen stöttar sköldkörteln
Strokedrabbade möss blev bättre
När mössen fick tillskott av selen ökade produktionen av neuroner i deras hjärnor, vilket effektivt vände det kognitiva degenerationen av åldrandet.
Forskarna undersökte också om selen kunde påverka den negativa kognitiva förändringen hos möss som drabbats av stroke. Även här hade selen en potential att återställa normal kognitiv kapacitet.
Unga och friska möss är normalt riktigt bra på att lära sig och att minnas. En stroke berövar dem dock förmågan att utföra vissa uppgifter. Ändå lyckades forskarna återställa normala inlärningsförmåga och minnesfunktion hos strokedrabbade möss.
LÄS OCKSÅ: Selen kopplas till svårighetsgraden av covid-19 – men vad är selen?
Ökad kognitiv funktion
Det australiensiska forskarteamet tror att deras studieresultat öppnar en ny terapeutisk väg för att öka kognitiv funktion hos personer som inte kan träna, antingen på grund av sämre hälsa eller hög ålder.
Av Inger Palm
Läs studien här