Annons

Kan vår bakterieflora manipulera vårt beteende?

Att det finns en koppling mellan tarmfloran och vår hjärna är vid det här laget ingen nyhet men nu visar det sig att vissa stammar kan påverka vårt sociala beteende och benägenheten till ångest och stress. Det är forskarnas förhoppning att större kunskap om bakteriefloran ska ge ledtrådar som kan hjälpa oss förbättra vår mentala hälsa.

Redaktionen

17 juni, 2018
Kan vår bakterieflora manipulera vårt beteende?
Dela inlägget

Att det finns en koppling mellan tarmfloran och vår hjärna är vid det här laget ingen nyhet men nu visar det sig att vissa stammar kan påverka vårt sociala beteende och benägenheten till ångest och stress. Det är forskarnas förhoppning att större kunskap om bakteriefloran ska ge ledtrådar som kan hjälpa oss till större välmående.

”Vi vet att många faktorer spelar in inklusive kommunikation via vagusnerven, immunsystemet och hormonförändringar likväl som aktiva ämnen som produceras av mikrober i tarmen”, säger forskaren Katerina Johnson vid universitetet i Oxford. Att bakterier påverkar beteendet kan enligt henne och kollegan Kevin Foster ha en evolutionär förklaring.

Är bakterier själviska
En teori är att vår bakterieflora manipulerar oss för egen vinning. Enligt den teorin skulle bakterierna göra oss mer sociala så att de kan få spridning till fler värddjur. Det är en kittlande tanke att bakterier i vårt innanmäte kan producera ämnen som liknar våra neurotransmittorer men forskarna menar att det är osannolikt på grund av den oerhörda mångfald av bakterier som bebor vår tarm.

LÄS OCKSÅ: Probiotika minskar negativa tankar

Skulle göra dem sårbara
Den insats det krävs för bakterierna att påverka vårt beteende är så pass krävande menar forskarna att den ansträngningen skulle göra dem sårbara och riskera att de blir utmanövrerade av konkurrerande mikrober som inte ägnar sig åt det.

Annons

LÄS OCKSÅ: Vår tarmflora avgörande för vår psykiska hälsa

Resultat av naturligt urval
Istället menar forskarna att vilka mikrober som befolkar vår tarm snarare är ett resultat av naturligt urval. Och att de mikrober vi huserar tillverkar bi-produkter och fettsyror som man vet i sin tur påverkar hjärnans funktion men också vårt immunförsvar. Katerina Johnson menar att vår fysik har anpassat sig till att dra nytta av våra följeslagare mikroberna. Hon drar kopplingar till vad hon kallar hygienhypotesen som menar att frånvaron av mikrober påverkar vårt immunsystems utveckling negativt. Hon menar att vi snarare har kommit att bli beroende av våra mikrober för att ha en normalt fungerande hjärna. I sådan omfattning att en förändring i vår bakterieflora kan ha en inverkan på vårt beteende.

LÄS OCKSÅ: Probiotika och kostomläggning – hjälp vid depression

Kan leda till styrning av bakteriefloran
Forskarna menar att en ökad förståelse av evolutionen av vårt mikrobiom och kommunikationen mellan mage-tarm och hjärna har potential att hjälpa oss att på ett effektivt sätt styra vårt inre ekosystem så att det gynnar vår mentala hälsa och vårt välmående.

Av Nina Törmark

Annons

Källa: The university of Oxford

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons