Annons

Kel med husdjur i coronatider ökar våra oxytocinnivåer

Att vi semestrar hemma istället för att resa bort innebär att många har, eller funderar på, att skaffa hund eller katt. Även corona-vårens hemmajobbande har bidragit till en "husdjursboom". Och umgänget med husdjur medför flera hälsofördelar.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
16 augusti, 2020
Kel med husdjur i coronatider ökar våra oxytocinnivåer

Att vi semestrar hemma istället för att resa bort och jobbar hemma mer har bidragit till en ”husdjursboom” under coronapandemin. Och umgänget med husdjur medför flera hälsofördelar.

Faktum är att djurägare generellt är friskare, använder läkemedel i mindre utsträckning och söker vård mer sällan. Detta enligt SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet). Och antalet sällskapsdjur i våra hem har som sagt ökat; Jordbruksverkets statistik visar exempelvis att 5 345 hundar nyregistrerades i april i år – nästan tusen fler än än samma period 2018. Djuren flyttar dessutom in på både äldreboenden och i skolor där de gör gott för både äldre och barn, och fenomenet med kattcaféer, där besökare kan kela med en katt till fikat, har gjort entré i bland annat Stockholms innerstad.

LÄS OCKSÅ: 7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur är hälsobringande

Ja nära kontakt med djur får oss att må bra och påverkar vår hälsa positivt, det kan styrkas av forskning på området och förstås av många husdjursägare.

– Förklaringen är att människor liksom alla däggdjur påverkas av en positiv omgivning och av kontakt med levande varelser, berättar Kerstin Uvnäs-Moberg, professor i fysiologi vid SLU, i en publikation från lärosätet.

Annons

Hormonet oxytocin, eller snarare oxytocinsystemet som brukar kallas ”lugn-och-ro-systemet”, spelar en viktig roll i detta förklarar hon vidare. I umgänget med våra husdjur utsöndras nämligen oxytocin, vilket många nog är i extra behov av i coronatider, då vi berövats många mänskliga kramar i rädsla för smitta. Då kan gos med ett husdjur bli ett bra substitut, ja kanske rentav nödvändigt.

Hormonet gör oss sociala och vänliga

Oxytocin är en signalsubstans i hjärnan som när det frisätts gör att vi blir mer sociala, generösa och vänliga. Oxytocinsystemet kan ses som en aktiv motpol till kamp-flykt-reaktionen som aktiveras vid stress. Det är också tydligt att det är bra för både den mentala och kroppsliga hälsan. Oxytocin aktiveras när vi uppfattar vår omgivning som vänlig, ofarlig och attraktiv. Det är även det hormon som stimulerar värkarbete och mjölkutdrivning hos både människor och djur.

– Det minskar även oro, dämpar smärta, inflammation och stress. Samtidigt som läkande processer stimuleras och vår känsla av välbefinnande ökar, förklarar Kerstin Uvnäs-Moberg vidare.

LÄS OCKSÅ: Katter skänker tröst i oroliga tider

Oxytocinhalten ökar när vi klappar

Oxytocinhalten ökar när vi ser vår hund, katt eller annat sällskapsdjur i ögonen och framför allt när vi klappar dem, vilket gör att nerver i huden aktiveras.

Annons

– Men blotta närvaron av ett djur som en människa har en god anknytning håller igång aktiviteten i oxytocinsystemet. Faktum är att även djurens oxytocin också aktiveras när vi umgås med dem, berättar Kerstin Uvnäs-Moberg.

LÄS OCKSÅ: Första hjälpen för huskatten

Men, aktiveras lugn-och-ro-systemet även hos den som är rädd för djur?

– Nej, denna funktionella och mycket värdefulla funktion aktiveras bara när vi uppfattar omgivningen som bekant, lugn och trygg. Därför aktiveras inte oxytocinsystemet och alla dessa positiva effekter om negativa känslor som rädsla eller obehag råder, förklarar Kerstin.

Källa: Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU)

Av Carolina Eriksson

 

 

Annons