Annons
Annons

Knepen för att leva frisk till 100 år 

Vem vill inte ha en frisk och hälsosam ålderdom och kunna njuta av socialt umgänge och roliga aktiviteter? Men då gäller det att ta hand om sig själv. Här tipsar funktionsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander om näringen, aktiviteterna och återhämtningen som ökar chanserna att leva frisk till 100 år.

Redaktionen

4 januari, 2024
En grupp glada äldre kvinnor som blåser s
Dela inlägget

Tänk om alla människor kunde få dö friska. gå till en plats där var och en kunde hitta ro, lägga sig ner och sluta sina ögon. I en perfekt värld tänker jag att jag samlar mina fantastiska barn och barnbarn till en stor middag där alla äter och dricker just det som de tycker om. Efter middagen går jag undan och lägger mig på sängen i rummet bredvid och lyssnar till glada tjo och tjim, blundar och säger hej då till mitt 100-åriga liv. 

Ät mer färgglada grönsaker

I dag är det få förunnat att kunna göra det, men jag tror inte det är omöjligt. Jag har precis påbörjat min resa mot att leva frisk till hundra år. Med rätt livsstil är det möjligt.  

Till dig som har dina tänder kvar, börja med att öka intaget av fräscha, krispiga, färgglada grönsaker, bär och frukter. Ät mycket och ät dig mätt varje dag. Leta upp den godaste olivoljan du kan hitta och ta minst tre matskedar varje dag. Lägg till ekologisk C8 MCT-olja 1–2 teskedar varje morgon i teet eller kaffet. Gillar du inälvsmat så köp ekologisk närodlad lever, njure och hjärta. Vildfångad fisk och skaldjur är förmodligen mycket viktigare för vår hälsa än vad vi anar. Gör en vacker tallrik med det godaste i ditt skafferi och kylskåp. Njut. Ät i lugn och ro, lägg ner besticken mellan tuggorna och tugga maten noga. Allt detta leder till en bättre matsmältning och gladare mage och mindre risk för problem med tarmen. 

Till dig som saknar tänder, mixa dina favoriter till olika goda och näringsrika smoothies, drick sakta och njut. 

LÄS OCKSÅ: Därför är det viktigt med tillskott när vi blir äldre

Frisk luft och motion ger god sömn

Frisk luft och fysisk aktivitet ger en god sömn varje dag vilket är avgörande för en fungerande kropp. Jag träffade en fantastisk man i Älvdalen som var en bit över nittio år, han berättade att han gick 10 000 steg varje dag i sin egen takt, jagade och plockade av skogens skafferi. Han var fullt frisk, pigg i både kroppen och knoppen. Han tipsade mig om att det bästa sömnpillret var att träna kroppen på dagen och hjärnan på kvällen. Han sa att han släckte ner sitt hus 2 timmar innan sängdags och satte sig i sin fåtölj bredvid sängen ”nattaklar”, som han uttryckte det, och läste ett kapitel eller två i en svår bok. En bok som utmanade han hjärna att tänka stort, nytt och annorlunda. Då kunde han sova gott i minst 6 timmar. Underbart.  

Av Fredrik Ölander,  funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert.

Fredrik Ölander är funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert.
Fakta

Vanliga näringsbrister hos äldre

  • Vitamin D-brist
  • Omega 3-brist 
  • Dåliga mag- och tarmbakterier 
  • Vätskebrist 
  • Vitamin B-brist 
  • Vitamin C-brist 

5 tips för hälsosamt åldrande 

  • Ät lagad mat från grunden varje dag.
  • Säkerställ att din kost är varierad.
  • Ta promenader varje dag, gärna flera.
  • Träna styrketräning 2 gånger i veckan.
  • Umgås med vänner/ var social/ aktivera dig varje dag med något du gillar .
Annons
Annons