Annons

Kom i form – med ostvassle

Har bilringarna gjort det svårare att knäppa byxorna? Har träningsskorna hamnat i garderoben och frukten bytts ut till godis? Deppa inte. Du är inte ensam om att hamna i osunda vanor. Vill du hitta formen igen – gör då en liten förändring i taget. Varför inte börja med ett lätt beslut? Ta hjälp av ostvassle som dämpar sötsuget och reglerar överskottsvätska och därför hjälper dig att gå ner i vikt.

Redaktionen

4 mars, 2016
Kom i form – med ostvassle

Har bilringarna gjort det svårare att knäppa byxorna? Har träningsskorna hamnat i garderoben och frukten bytts ut till godis?
Deppa inte. Du är inte ensam om att hamna i osunda vanor. Vill du hitta formen igen – gör då en liten förändring i taget.
Varför inte börja med ett lätt beslut? Ta hjälp av ostvassle som dämpar sötsuget och reglerar överskottsvätska och därför hjälper dig att gå ner i vikt.

Tillhör du de som just nu tycker att du behöver hitta tillbaka till lite sundare rutiner? Kanske sitter inte kläderna som de ska och du ligger efter med träningen. Det händer oss alla men ofta mår kroppen inte så bra.

Läs också: 10 ”regler” att leva efter om du vill bli mer hälsosam

Steg ett: Kom till rätta med sötsuget
När kavajen känns trång och byxorna är svåra att knäppa behöver inte all övervikt vara fett. Av för mycket salt mat binder kroppen vätska och blir svullen.
Men det känns kanske som ett oöverstigligt hinder att äta normalt igen och komma igång med träningen. Kanske har du redan försökt och misslyckats.
Ett vanligt fel är att man vill för mycket och försöker göra allt på en gång. Det kanske viktigast och allra svåraste kan vara att komma till rätta med sötsuget.
Det första steget till att komma igång med sunda vanor igen kan vara så enkelt men ändå så effektivt som att ta hjälp av koncentrerad och fermenterad ostvassle.

Gynnar både maghälsan och sommarformen
Ostvassle är kanske mest känt som basen till en god maghälsa. Men den schweiziske hälsopionjären Alfred Vogel, som för över 60 år sedan blev pappa till det ekologiska ostvasslet Molkosan, använde ofta vassle som en kur för att rena kroppen, men också för de patienter som ville gå ner i vikt.

Annons

Gynnar bildandet av goda bakterier i tarmen
Ostvassle sänker och stabiliserar både insulin och blodsockernivåerna. Det gör att mättnadskänslan förlängs och sötsuget dämpas. Vogel menade att ostvassle aktiverar levern, vilket är basen för ostvasslets utrensande förmåga. Ostvassle kan också reglera vätskeöverskottet på grund av att den har en lätt vätskedrivande effekt.
Ostvassle i form av Vogels Molkosan innehåller den kroppsegna mjölksyran L+ , vilket gynnar uppkomsten av de goda bakterierna i tarmen. När det råder balans mellan de goda och onda bakterierna fungerar matsmältning och näringsupptag som de ska. När man äter en osund kost tar de onda bakterierna över.

Läs också: Ekologisk ostvassle får tarmen på gott humör

Sänker och stabiliserar insulin och blodsocker
Forskare har gjort flera studier de senaste åren som bekräftar att Vogels teorier om ostvassle var rätt. I en av studierna fick friska försökspersoner äta en kolhydratrik kost. De som tog Molkosan 15 minuter innan måltiden hade en ökad insulinkänslighet och ett stabilt blodsocker.
En liknande studie gjordes 2008 där även diabetiker deltog. Försökspersonerna fick äta antingen rent socker eller en kolhydratrik måltid. Effekten på blodsocker- och insulinnivåerna var lika tydligt i båda grupperna oavsett i vilken form kolhydrater intogs.

Förlänger mättnadskänslan
Vid två andra tillfällen ville forskarna undersöka hur ostvassle påverkade mättnadskänslan när deltagarna åt bröd och grönsaker. Båda studierna visade att Molkosan gav en förlängd mättnadskänsla. Forskarna tror att mjölksyran i ostvassle, som också ger en sund tarmflora, även normaliserar produktionen av de hormon som styr mättnadskänslan.

Läs också: Antibiotika påverkar slår ut tarmfloran och triggar viktökning

Annons

Några tumregler för god hälsa
När du fått hjälp att dämpa sockersuget, äter du mindre och då mår du också bättre. Det gör att du får mer ork och kanske den energi som behövs för att ta upp träningen. Och när du väl kommit igång med fysisk aktivitet är det lättare att hålla sig till sunda matvanor. En kombination av frisk luft, bra mat och motion gör det också lättare att sova.
En av förutsättningarna att hålla sig normalviktig och bibehålla fastheten i huden genom livet är att blodsockret och insulinet är lågt, och där kan ostvassle göra nytta.
Så med andra ord: Börja med det viktigaste – dämpa sötsuget och ta sedan en sak i taget!

Läs också: 16 knep för dig som vill nå formen fortare!

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Det här kan ostvassle göra:
… öka insulinkänsligheten.
… stabilisera blodsockret.
… förlänga mättnadskänslan.
… reglera vätskeöverskottet.
… bidra till en bra miljö i tarmen.
… göra miljön i tarmen mer basisk. Då goda bakterierna överlever och skapar förutsättningar för en fungerande matsmältning.

Hemligheten är mjölksyrabakterien L+
Hälsopionjären Alfred Vogel visste att ostvassle var naturligt rik på den kroppsegna mjölksyran (L+) som är basen till god maghälsa. Hans utmaning var att vasslen måste användas färskt eftersom den snabbt jäste och blev förstörd. 1955 kom den första Molkosanen ut i Schweiz och då hade Vogel skapat en unik fermenteringsprocess och lyckades göra vassleprodukten stabil.

Mjölksyrabakterien L+ kan:
… skapa förutsättningar för en frisk tarmflora.
… försvåra för dåliga bakterier att få fäste.
… bidra till bättre matsmältningen.
… hålla tarmrörelserna igång och underlätta tömningen av tarmen.

Så använder du ostvassle:
• Ta 1 tsk-1 msk i ett stort glas vatten tre gånger per dag gärna 15 min innan du äter oavsett om du vill gå ner i vikt eller om du har problem med magen.
• Efter någon vecka kan du sänka dosen till 1 msk per dag.
• Eftersom ostvassle i form av Vogels produkt Molkosan räknas som ett livsmedel kan du dricka det hur ofta du vill.

Gör en supersmoothie på grönkål och ostvassle
Grönkål är en vardaglig grönsak hos oss men i USA betraktas grönkål som den nya supermaten och används i nästan allt – grönkålssmoothies, grönkålsgryta, grönkålssoppa och även grönkålschips.
Grönkål är rikt på C-vitamin och innehåller även järn, antioxidanter och kalcium.

Ingredienser:
1 dl grönkål (färsk eller frusen)
1 päron
1⁄2 banan
1 dl jordgubbar (färska eller frusna)
1 msk grekisk yoghurt
2 msk Molkosan Fruit
2 dl vatten

Gör så här:
Skala päronet och skär i små bitar. Lägg grönkål, päron, banan, jordgubbar, yoghurt, Molkosan Fruit (sötad med stevia) och vatten i en mixer och kör den tills den blir en krämig smoothie.

Annons