Annons

Antibiotika påverkar barns BMI – för resten av deras liv

Antibiotika får barn att lättare gå upp i vikt - under hela livet. Och inte nog med det, viktökningen accelererar sedan med åren. Anledningen, menar experter, är att medicinerna förstör de "goda" bakterierna i tarmen - vilket i sin tur triggar viktökning. Det framkommer av ny stor studie, publicerad i International Journal of Obesity.

Redaktionen

31 oktober, 2015
Antibiotika påverkar barns BMI – för resten av deras liv
Dela inlägget

Antibiotika får barn att lättare gå upp i vikt – under hela livet. Och inte nog med det, viktökningen accelererar sedan med åren. Anledningen, menar experter, är att medicinerna förstör de goda bakterierna i tarmen – vilket i sin tur triggar viktökning.
Det framkommer av stor studie, publicerad i International Journal of Obesity.

Barn som ges antibiotika under sin barndom går upp i vikt betydligt snabbare jämfört med barn som inte får det, varnar nu experter. Viktökningen accelererar sedan sannolikt med åren för resten av barnens liv.

LÄS OCKSÅ: Lär dig mer om bakterierna som styr hälsan

Förändrar balansen i kroppen

Antibiotikan tros ha en ökningseffekt på ett barns BMI, vilket står för ”Body mass index” och är ett mått som ofta används inom sjukvården för att bedöma undervikt, normalvikt, övervikt samt fetma.
Det experterna menar är orsaken är att antibiotikan förändrar balansen av de mikroorganismer som lever i kroppen.

LÄS OCKSÅ: Hur påverkar tarmfloran övervikt och fetma? Experten svarar

Annons

Professorn: ”Din BMI förändras för alltid”

Forskare vid Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health research varnar nu för att effekterna kan pågå in i vuxen ålder.

– Din BMI kan för alltid förändras av den antibiotika som du tar som barn, säger professor Brian Schwartz, som lett studien, uppger Daily Mail.

– Våra data tyder på att varje gång vi ger ett antibiotikum till barn får detta dem att gå upp i vikt snabbare med tiden.

För att komma fram till dessa resultat har professor Brian Schwartz, som lett studien, och hans team – mellan januari 2001 till februari 2012 – analyserat elektroniska patientjournaler hos 163 820 barn mellan tre och 18 år.

Underskattning av den verkliga siffran

Forskarna fann att barn som hade fått antibiotika vid sju eller flera tillfällen under barndomen, vid 15 års ålder vägde cirka 1,5 kilo mer än sina jämnåriga som hade inte hade fått antibiotika. Runt 21 procent av barnen i studien – motsvarande ungefär 30 000 barn – hade fått sju eller flera antibiotikakurer som barn.
Professor Schwartz menar dock att viktökningen bland de barn som ofta föreskrivits antibiotika sannolikt är en underskattning av den verkliga siffran.

Annons

LÄS OCKSÅ: Manukahonung mer effektivt än antibiotika

En viktökning som accelererar med åren

– Även om omfattningen av viktökningen orsakad av antibiotika kan vara blygsam i slutet av barndomen är vår slutsats att effekterna är kumulativa, vilket innebär att viktökningen sannolikt fortsätter och förvärras i vuxen ålder, menar han.

Det finns tio gånger fler bakterieceller i människokroppen än våra egna celler. Många av dessa bakterier gör sitt arbete i mag-tarmkanalen, vilket hjälper kroppen att smälta maten och ta upp näring. När det gäller människor finns det nu växande bevis för att antibiotika triggar viktökning på grund av den effekt som medicinerna har på de mikroorganismer som lever i kroppen.
Forskare som arbetat med att utveckla penicillin har däremot i många år vetat om att penicillinet orsakar viktökning hos djur. Det är inte alls någon nyhet, snarare tvärtom – och en väl beprövad metod för att maximera vinst inom industriellt jordbruk.

LÄS OCKSÅ: ”Ge inte djur antibiotika i onödan”

Antibiotika i djurens foder

Det är denna kunskap som lett till den moderna industrijordbruksmetoden att inkludera små mängder antibiotika i djurens dagliga foderranson. Knepet är väldigt effektivt för köttbönder som vill göda upp sina djur och få dem redo för slakt på kortast möjliga tid.

Även tidigare studier har visat att upprepad användning av antibiotika för all framtid kan påverka kroppens mikroorganismer. Antibiotika dödar inte bara skadliga bakterier, utan förstör även de bakterier som är avgörande för vår mag- och tarmhälsa vilket förändrar hur kroppen bryter ner mat och ökar upptaget av kalorier från absorberad näring.

Professor Schwartz säger att han tror att läkare håller på att bli mer förnuftiga och omdömesgilla i sin förskrivning av antibiotika, men han säger samtidigt att detta också kan vara en svår uppgift.
För ofta, säger han, är det föräldrarna som ”kräver” antibiotika för uppenbara förkylningsvirus, och andra krämpor antibiotikaläkemedlen inte är avsedda att bekämpa.

LÄS OCKSÅ: ”Det råder ett antibiotikamissbruk”

Överdriven användning leder till resistens

Det har länge funnits farhågor om att överdriven användning av antibiotika leder till att bakteriestammar blir resistenta mot dessa i vissa fall livräddande läkemedel.

– Att systematiskt skriva ut antibiotika bör undvikas utom när det verkligen behövs. Från allt vi lär oss nu förstår vi att det är viktigare än någonsin att läkare fungerar som väktare för sina unga patienter och håller dem från att få läkemedel som inte bara inte kommer att hjälpa dem, utan som också kan skada dem på lång sikt.

Av Isabelle G Hedander

Annons
Fakta

Fakta

Anledningen bakom den sannolikt permanenta förändring i BMI är att antibiotikamedicinerna förstör de ”goda” bakterierna i tarmen, vilket förändrar hur kroppen bryter ner mat, ökar upptaget av kalorier och triggar viktökning.
Probiotika är levande, nyttiga bakterier som när de tillförs i tillräcklig mängd medför hälsovinster för konsumenten.
Källa: WHO.
Återställ bakteriefloran så här
Tillskott med probiotika hjälper till att återställa bakteriefloran i tarmen efter antibiotikakur.
Läs mer om probiotika respektive antibiotika i Kureras näringsguide.

Annons