Underfunktion i sköldkörteln eller hypotyreos innebär att många av kroppens funktioner går på lågvarv. Bara i Sverige behandlas cirka 458 000 personer, det vill säga 4 procent av befolkningen för tillståndet. Forskning visar dock att långt ifrån alla blir hjälpta av standardbehandlingen – snarare tvärtom.
Den bakomliggande orsaken till sjukdomen kan variera men de flesta fallen anses vara av autoimmun karaktär. Av de drabbade är 5–10 gånger fler kvinnor än män och hypotyreos benämns därför ibland som en dold kvinnosjukdom.
Sköldkörtel och hypofys samarbetar
Sköldkörteln producerar hormoner som är inblandade i många funktioner i kroppen men främst i ämnesomsättningen och med att balansera energinivån. Regleringen av sköldkörteln sker i hypofysen som bildar ett tyreoideastimulerande hormon förkortat TSH. Detta når sköldkörteln via blodbanan och stimulerar till produktion av hormoner. Halten av ett av hormonerna, T4, har i sin tur en bromsande effekt på produktionen av TSH i hypofysen. Hos en frisk person reglerar sköldkörteln och hypofysen alltså varandra så att det bildas en lagom mängd hormoner.
Två huvudsakliga hormoner
De hormoner sköldkörteln producerar består av aminosyran Tyrosin – den minsta byggstenen av proteiner – som bundit till sig jodatomer. Siffrorna i betäckningen står för de antalet atomer som hormonet innehåller. De två huvudsakliga hormoner som tillverkas är T4 (Tyroxin) och T3 (Trijodtyronin), där T4 är en lagringsform av hormonet och T3 den mer aktiva formen som kommunicerar direkt till cellen. Större delen av T3 bildas genom ombildning av T4 i kroppens olika vävnader genom enzymerna dejodinaser.
LÄS OCKSÅ: Hur står det till med sköldkörteln?
De flesta behandlas med syntetsikt hormon
Den idag vanligaste behandlingen för hypotyreos är med Levaxin. Medicinen innehåller det verksamma ämnet levotyroxin som är ett artificiellt hormon som liknar Tyroxin T4. Medicineringen innebär att patienten, ofta på livslång basis, får äta ett tillskott av den syntetiska versionen av T4 med antagande att kroppen sedan på egen hand omvandlar detta till de övriga hormonerna, och då framförallt till T3, som är mest biologiskt aktivt. Forskning visar dock att långt ifrån alla blir hjälpta av standardbehandlingen –snarare tvärtom.
LÄS OCKSÅ: 11 tips för naturlig hjälp vid sköldkörtelproblem
Kombination krävs för lyckat resultat
En studie publicerad i JCI, The Journal of Clinical Investigation, visar att endast en kombinationsbehandling, där både T4 och T3 ingår, kan göra patienter som är i behov av medicinering friska och helt symptomfria. Forskarna som ligger bakom studien menar att behandling av hypotyreos med bara levotyroxin exempelvis i form av Levaxin minskar vävnaders förmåga att omvandla T4 till det aktiva hormonet T3. Studien vittnar om att TSH- prover kan visa på normala värden trots att T3- nivåerna i blodet och vävnader kan vara låga och den drabbade uppleva sig fortsatt nedsatt av sjukdomen. Även i ETA:s (European Thyroid Association) riktlinjer från 2012 finns detta att läsa och författarna menar där att både T4 och T3 behövs för att ge normala vävnadshalter av T3.
LÄS OCKSÅ: Nadja gick från sköldkörtelsjuk till frisk
Naturligt sköldkörtelextrakt från gris
Innan Levaxinets tid var standardbehandling för hypotyreos att sätta in naturligt sköldkörtelextrakt i form av torkad sköldkörtel från gris, eftersom denna är mycket lik människans sköldkörtel och innehåller alla de hormoner en patient med hypoterios är i behov av. I nuläget krävs det att läkare som vill skriva ut det naturliga preparatet ansöker om licens vilket endast skedde till ungefär 1000 patienter under 2017.
Hur läkare och kliniker hanterar redan medicinerade hypotyreospatienter med kvarvarande symptom varierar. Behandlingen är ofta inriktad på att styra TSH-värdet inom referensramarna men borde enligt forskningen alltså även fokusera på värdena för hormonerna T4 och T3 så att dessa balanseras och inte överstiger referensvärdena.
Linda Fång
Gästskribent på Kurera, studerar till kost- och näringsrådgivare
Källa: The Journal of Clinical Investigation och Sköldkörtelförbundet