En och en halv vecka före valet bjöd bland andra Läkarföreningen för integrativ medicin och Facebookgruppen #valfrivård in till ett panelsamtal på Kulturhuset i Stockholm.
Representanter för samtliga partier i Stockholms läns landsting fick lära sig mer om komplementär medicin. De fick också ge sin syn på så kallat alternativa vårdformer och hur beprövade sådana kan integreras och bli en del av den etablerade och skattefinansierade sjukvården.
Attityden mjuknade
Först redovisades det för hur det ser ut i andra länder som Tyskland, Frankrike och Schweiz och sedan fick politikerna komma till tals. Inledningsvis kunde man märka ett ganska tydligt motstånd hos de flesta av dem med undantag för någon enstaka som inte framstod som helt anti men allt eftersom olika representanter för den komplementära vården fått komma till tals ändrades attityden något.
Kunniga talare
Bland de som talade märktes Torkel Falkenberg som lett forskning om integrativ medicin på Karolinska Institutet i 20 år, Ralf Sundberg docent och författare till boken ”Forskningsfusket” tillika ordförande i LIM och Peter Martin läkare som utbildat sig inom funktionsmedicin i USA och nu arbetar utifrån det perspektivet med patienter på sin mottagning i Göteborg. Samtliga kom med goda argument för varför komplementär medicin skulle innebära en vinst – inte bara för patienten utan också för samhället i stort – i form av minskade kostnader för såväl mediciner som sjukskrivningar.
LÄS OCKSÅ: Konferens visade på många vägar bort från medikalisering
Omdebatterad klinik på tapeten
Vidarkliniken kom förstås på tal och inte oväntat var flera representanter för kliniken på plats. Häromåret beslutade Stockholms landsting att säga upp avtalet med Vidarkliniken som då arbetade med rehabilitering av smärt- och stresspatienter, något som upprörde många särskilt som region Skåne valde att förlänga sitt avtal. Numera får Stockholms landsting enbart remittera cancerpatienter till Vidar rehab som kliniken nu heter.
En före detta cancerpatient som fått vård på Vidarkliniken är författaren och yogaläraren Karin Björkegren Jones. Hon var på plats och vittnade om hur viktig den vistelsen var för hennes återhämtning, hon berättade även om hur illa hon for av läkemedel under sin behandling och hur hon på egen hand lyckades bli fri från den hjärtsvikt som var en av de många biverkningar hon fick av cancerbehandlingen.
LÄS OCKSÅ: Karin Björkgren Jones efterlyser ett #metoo för “foliehattar
Ojämlik vård
Karin som även drabbats av underfunktion i sköldkörteln har bekostat stora delar av sin vård och rehabilitering själv, något som många som väljer komplementära och så kallade alternativa metoder idag tvingas göra. Till exempel får de som söker vård på Peter Martins klinik betala allt ur egen ficka. Något som gör vården ojämlik, särskilt som en majoritet av svenskarna skulle välja komplementär medicin om möjligheten fanns.
Det innebär att man behöver ta Facebookgruppen #valfrivårds 17.000 medlemmar på allvar. Även om vi kanske aldrig kommer ha direktdemokrati och få folkomrösta i frågan som man gjort i Schweiz, behöver politiker börja lyssna på den växande grupp väljare som efterfrågar en annan sorts valfrihet än den som erbjuds idag. Argumenten är legitima och forskning finns på många av de metoder som förespråkas, de används dessutom redan framgångsrikt i flera andra europeiska länder.
Ordförande i Världshälsoorganisationen WHO, Margaret Chan uppmanade så sent som förra året till ökad integration av komplementära vårdformer för att kunna möta kommande utmaningar.
”Lyft blicken och se vad som fungerar”
En annan talare var Therese Leijonhufvud från försäkringsbolaget Euro Accident, vars främsta uppgift är att hålla nere kostnaderna för de företag som tecknat försäkringar för sin personal. Ett sätt att göra det är att erbjuda adekvat vård och rehabilitering och i deras arsenal ingår osteopati och funktionsmedicin. Av den enkla anledningen att det är effektivt, det hjälper människor att bli friska och kortar sjukskrivningarna. Hon drog paralleller mellan sitt företag och det hon kallade ”Sveriges väl och ve AB” och menade att det var dags för politikerna att lyfta blicken och se vad som fungerar.
LÄS OCKSÅ: Socialdemokraterna: “Egenvård är viktigt”
Samtal som sådde frön
Varför går det då så trögt? Svaret på den frågan ligger dels i hur vårt sjukvårdssystem är uppbyggt och finansierat men det tycks även finnas en stor rädsla för att närma sig något man inte förstår. Då prioriterar man hellre det man känner till och fortsätter ropa på mer forskning innan man är beredd att ens överväga andra metoder än de som är godkända idag. Man pekar på den växande befolkningen och de ökande sjukvårdskostnader som kommer som en följd av att vi blir fler och lever längre utan att verka vara villig att ta till sig att det är precis där som mycket av den komplementära medicinen kan hjälpa till. Det vill säga att motverka att stora grupper hamnar i kronisk sjukdom och blir en belastning för statskassan.
Kanske sådde dagens samtal några frön hos politikerna i panelen även om nog få förväntar sig att det paradigmskifte som nämndes ska ske över en natt.
Av Nina Törmark
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Politiker som närvarade:
Landstingsråd Marie Ljungberg Schött (M)
Landstingsråd Gustav Hemming (C)
Oppositionslandstingsråd Dag Larsson (S)
Oppositionslandstingsråd Susanne Nordling (MP)
Catarina Wahlgren (V)
Margaretha Åkerberg (KD)
Jan Liliemark (L)
Dan Kareliusson (SD)
Övriga medverkande
Annika Dopping moderator
Daniel Olsson, Nina Rehnqvist, professor, Torkel Falkenberg, docent, Ralf Sundberg, docent, Peter Martin, läkare, Therese Leijonhufvud, Luke Bennett Warner osteopat, Linn Rönne, sjuksköterska och Karin Björkegren Jones.