Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år –  bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Vid epilepsi är vissa nervceller överaktiva, vilket kan leda till olika typer av epileptiska anfall. De flesta läkemedel mot epilepsi blockerar funktionen hos natriumkanaler, för att sänka retbarheten i cellerna och minska hur mycket nervsignaler nervcellerna skickar. Samtidigt letar forskare efter substanser som istället öppnar kaliumkanalerna. Att öppna kaliumkanalerna dämpar nervcellernas aktivitet, och fungerar som en broms i nervsystemet.

 

Koriander kan vara svaret
Och det har nu visat sig att koriander som länge har använts som ett traditionellt antikonvulsivt läkemedel, aktiverar kaliumkanaler i hjärnan som minskar anfallsaktiviteten. Forskarna vid University of California fann att en komponent av koriander, kallad dodecenal, binder till en specifik del av kaliumkanalerna för att öppna dem.

LÄS OCKSÅ: 3 örter mot sömnbesvär

Mekanismerna har hittills varit okända
Det finns en lång historia att använda olika örter, bland dem koriander som antikrampmedel inom folkmedicin. Men många av de bakomliggande mekanismerna för hur örterna fungerar har hittills varit okända. Men i denna nya studie kunde forskare avslöja vad det är som gör det möjligt för koriander att effektivt försena vissa anfall som är vanliga vid epilepsi och andra sjukdomar.

LÄS OCKSÅ: Örtskolan – värt att veta om rosenrot

Kan leda till nya läkemedel
Studien, som publicerades i FASEB Journal , skapar ny förståelse för örtens verkan som kan leda till förbättrade behandlingsmetoder och framtagande av mer effektiva läkemedel. "Vi upptäckte att koriander, som har använts som ett traditionellt antikonvulsivt läkemedel, aktiverar en klass kaliumkanaler i hjärnan för att minska anfallsaktiviteten," sa Geoff Abbott, doktor, professor i fysiologi och biofysik vid UCI School of Medicine, principutredare för studien.

LÄS OCKSÅ: Fem örter som hjälper vid stress och utmattning

Örtmedicin har alltid använts
Den dokumenterade användningen av botaniska folkmediciner sträcker sig lika långt som den mänskliga historien. Det finns DNA-bevis, från 48 000 år tillbaka, som tyder på att neandertalare använde växter för medicinskt bruk. Arkeologiska bevis, som går tillbaka 800 000 år, har även visat att Homo erectus och liknande arter använde växter för andra syften än som enbart föda.

 

Koriander i Tutankhamens grav
Det kommer allt mer stöd för effekten hos örtmediciner, i allt från anekdotiska till kliniska prövningar. Många av dem anänds som mat eller kryddor i vår vardag som exempelvis koriander. Koriander har används som krydda i maten av oss människor i minst 8000 år. Det återfanns i Tutankhamens grav och tros ha odlats av de forna egyptierna.

Förutom de antikonvulsiva egenskaperna har koriander också visat sig ha en positiv inverkan på maghälsa men den har även anti-cancer, antiinflammatoriska, anti-svamp, antibakteriella, hjärtskyddande och smärtstillande effekter menar Abbott.

Av redaktionen

Källa: Science Daily och Linköpings universitet


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så stoppade Norge utbrott av covid-19 på äldreboende

Äldre

Sverige har just nu flest antal döda i covid-19 räknat per invånare. Majoriteten är äldre äldre, det vill säga personer över 80 år. Ungefär en av tio patienter vid Stockholms äldreboende som fått covid-19 har fått sjukhusvård. Av äldre som vistats på sjukhus har sju av tio tillfrisknat, men av de som fick stanna kvar på boendet dog majoriteten. I Norge tog man en annan väg än Sverige för att stoppa utbrott vid äldreboende.

Vinn-Lisen-Sundgren_vilda_vaxter

Tävla och vinn boken “Äta vilda växter”

Tävling

Sugen på att lära dig mer om naturens skafferi, men känner dig osäker på vad som är ätligt eller inte? Var med och tävla och vinn boken "Äta vilda växter" av örtspecialisten och naturfilosofen Lisen Sundgren. Här bjuder hon på massor av kunskap kring ätbara (och giftiga) råvaror i naturen.

vilda-vaxter-skola-harsyra

Vilda växter-skola: harsyra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom skogens skafferi. Här tipsar hon om tre olika sätt att tillaga c-vitaminbomben harsyra.

 

vilda-vaxter-skola-myskmadra

Vilda växter-skola: myskmadra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar kommer att guida dig genom skogens skafferi. Först ut: doldisen myskmadran - en säreget doftande ört som signalerar att våren har kommit.

 

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

 

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

 

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

 

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.