Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år –  bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Vid epilepsi är vissa nervceller överaktiva, vilket kan leda till olika typer av epileptiska anfall. De flesta läkemedel mot epilepsi blockerar funktionen hos natriumkanaler, för att sänka retbarheten i cellerna och minska hur mycket nervsignaler nervcellerna skickar. Samtidigt letar forskare efter substanser som istället öppnar kaliumkanalerna. Att öppna kaliumkanalerna dämpar nervcellernas aktivitet, och fungerar som en broms i nervsystemet.

 

Koriander kan vara svaret
Och det har nu visat sig att koriander som länge har använts som ett traditionellt antikonvulsivt läkemedel, aktiverar kaliumkanaler i hjärnan som minskar anfallsaktiviteten. Forskarna vid University of California fann att en komponent av koriander, kallad dodecenal, binder till en specifik del av kaliumkanalerna för att öppna dem.

LÄS OCKSÅ: 3 örter mot sömnbesvär

Mekanismerna har hittills varit okända
Det finns en lång historia att använda olika örter, bland dem koriander som antikrampmedel inom folkmedicin. Men många av de bakomliggande mekanismerna för hur örterna fungerar har hittills varit okända. Men i denna nya studie kunde forskare avslöja vad det är som gör det möjligt för koriander att effektivt försena vissa anfall som är vanliga vid epilepsi och andra sjukdomar.

LÄS OCKSÅ: Örtskolan – värt att veta om rosenrot

Kan leda till nya läkemedel
Studien, som publicerades i FASEB Journal , skapar ny förståelse för örtens verkan som kan leda till förbättrade behandlingsmetoder och framtagande av mer effektiva läkemedel. "Vi upptäckte att koriander, som har använts som ett traditionellt antikonvulsivt läkemedel, aktiverar en klass kaliumkanaler i hjärnan för att minska anfallsaktiviteten," sa Geoff Abbott, doktor, professor i fysiologi och biofysik vid UCI School of Medicine, principutredare för studien.

LÄS OCKSÅ: Fem örter som hjälper vid stress och utmattning

Örtmedicin har alltid använts
Den dokumenterade användningen av botaniska folkmediciner sträcker sig lika långt som den mänskliga historien. Det finns DNA-bevis, från 48 000 år tillbaka, som tyder på att neandertalare använde växter för medicinskt bruk. Arkeologiska bevis, som går tillbaka 800 000 år, har även visat att Homo erectus och liknande arter använde växter för andra syften än som enbart föda.

 

Koriander i Tutankhamens grav
Det kommer allt mer stöd för effekten hos örtmediciner, i allt från anekdotiska till kliniska prövningar. Många av dem anänds som mat eller kryddor i vår vardag som exempelvis koriander. Koriander har används som krydda i maten av oss människor i minst 8000 år. Det återfanns i Tutankhamens grav och tros ha odlats av de forna egyptierna.

Förutom de antikonvulsiva egenskaperna har koriander också visat sig ha en positiv inverkan på maghälsa men den har även anti-cancer, antiinflammatoriska, anti-svamp, antibakteriella, hjärtskyddande och smärtstillande effekter menar Abbott.

Av redaktionen

Källa: Science Daily och Linköpings universitet


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Var med och fira nationella Fredagsfysdagen

Gravid/barn

Är du lärare eller förälder och vill hjälpa barnen till hälsosammare vanor och bättre förutsättningar i skolan? Då ska du uppmärksamma den här dagen lite extra. 20 september i år instiftas nämligen nationella Fredagsfysdagen av Susanna Almström – kvinnan bakom ”Skolmatslyftet en sockersmart skola” och ”Fredagsfys Sverige”.

Blomkålspizza med zucchini och fetaost

Recept

Potatispizza är knaprig och mättande utan alltför många konstigheter, något som uppskattas av de flesta barn. Dessutom är den enkel att göra. Detta recept från kokboken "Little green kitchen stories" är på en så kallad pizza bianca – utan tomatsås – med blomkålsbotten, ett smart sätt att få in mer grönsaker i pizzan.

 

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

 

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

 

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

 

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.

Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

Eko/miljö

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.