Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år –  bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Vid epilepsi är vissa nervceller överaktiva, vilket kan leda till olika typer av epileptiska anfall. De flesta läkemedel mot epilepsi blockerar funktionen hos natriumkanaler, för att sänka retbarheten i cellerna och minska hur mycket nervsignaler nervcellerna skickar. Samtidigt letar forskare efter substanser som istället öppnar kaliumkanalerna. Att öppna kaliumkanalerna dämpar nervcellernas aktivitet, och fungerar som en broms i nervsystemet.

 

Koriander kan vara svaret
Och det har nu visat sig att koriander som länge har använts som ett traditionellt antikonvulsivt läkemedel, aktiverar kaliumkanaler i hjärnan som minskar anfallsaktiviteten. Forskarna vid University of California fann att en komponent av koriander, kallad dodecenal, binder till en specifik del av kaliumkanalerna för att öppna dem.

LÄS OCKSÅ: 3 örter mot sömnbesvär

Mekanismerna har hittills varit okända
Det finns en lång historia att använda olika örter, bland dem koriander som antikrampmedel inom folkmedicin. Men många av de bakomliggande mekanismerna för hur örterna fungerar har hittills varit okända. Men i denna nya studie kunde forskare avslöja vad det är som gör det möjligt för koriander att effektivt försena vissa anfall som är vanliga vid epilepsi och andra sjukdomar.

LÄS OCKSÅ: Örtskolan – värt att veta om rosenrot

Kan leda till nya läkemedel
Studien, som publicerades i FASEB Journal , skapar ny förståelse för örtens verkan som kan leda till förbättrade behandlingsmetoder och framtagande av mer effektiva läkemedel. "Vi upptäckte att koriander, som har använts som ett traditionellt antikonvulsivt läkemedel, aktiverar en klass kaliumkanaler i hjärnan för att minska anfallsaktiviteten," sa Geoff Abbott, doktor, professor i fysiologi och biofysik vid UCI School of Medicine, principutredare för studien.

LÄS OCKSÅ: Fem örter som hjälper vid stress och utmattning

Örtmedicin har alltid använts
Den dokumenterade användningen av botaniska folkmediciner sträcker sig lika långt som den mänskliga historien. Det finns DNA-bevis, från 48 000 år tillbaka, som tyder på att neandertalare använde växter för medicinskt bruk. Arkeologiska bevis, som går tillbaka 800 000 år, har även visat att Homo erectus och liknande arter använde växter för andra syften än som enbart föda.

 

Koriander i Tutankhamens grav
Det kommer allt mer stöd för effekten hos örtmediciner, i allt från anekdotiska till kliniska prövningar. Många av dem anänds som mat eller kryddor i vår vardag som exempelvis koriander. Koriander har används som krydda i maten av oss människor i minst 8000 år. Det återfanns i Tutankhamens grav och tros ha odlats av de forna egyptierna.

Förutom de antikonvulsiva egenskaperna har koriander också visat sig ha en positiv inverkan på maghälsa men den har även anti-cancer, antiinflammatoriska, anti-svamp, antibakteriella, hjärtskyddande och smärtstillande effekter menar Abbott.

Av redaktionen

Källa: Science Daily och Linköpings universitet


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Övrigt

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

färgrika grönsaker

Näringsämnen som kan bidra till mindre symtom vid covid-19

Forskning

Kardiologen och överläkaren Urban Alehagen har tillsammans med norska och ryska forskare gjort en studie där de skriver att brist på specifika näringsämnen kan förvärra symtomen för de som fått covid-19. Genom att säkerställa en god näringsstatus, framförallt bland äldre, kan detta ha en immunstärkande effekt.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

 

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg. 

Programledaren Stephan Wilson i ett utegym

”Jag lyckades ta kontroll över min hälsa”

Krönikan

För fem år sedan gjorde programledaren Stephan Wilson en livsstilsförändring - efter en stark upplevelse som på många sätt förändrade hans liv. I sin krönika berättar han att han har sin nyfikenhet och sin upptäckarlust att tacka för att han idag är starkare och piggare vid 40 år fyllda än vid 20.

 

Gott Nytt År önskar vi på Kurera

Kurera

2020 blev året då alla pratade om hälsa och immunförsvar. För oss som gör tidningen och sajten Kurera har det varit både utvecklande och spännande. Över sex miljoner (!) användare och har klickat in på Kurera.se för att läsa artiklar under 2020. Här nedan berättar vi lite om vilka som varit mest lästa. Stort tack till er, alla våra läsare, för förtroendet!  Vi som gör Kurera är väldigt glada att vi har så engagerade läsare, som ofta tipsar oss om intressanta uppslag. Fortsätt gärna så! Tack för 2020 – och vi ses under 2021.

Ulrika Ennen, vd WW Viktväktarna

”Låt covid-19 bli en väckarklocka för Sveriges övervikt”

Kurera debatt

Ny forskning visar att övervikt utgör en särskilt allvarlig riskfaktor vid covid-19. Samtidigt har majoriteten av svenskarna fetma eller övervikt – en situation som dessutom riskerar att eskalera i takt med ökat hemarbete. Nu är det hög tid för regeringen och Folkhälsomyndigheten att öka hälsoinsatserna, skriver Ulrika Ennen, vd för WW Viktväktarna, i ett debattinlägg.

Skål med smoothie och bär och utspridda bär och frukter mot turkos bakgrund

8 största gröna mattrenderna 2021

Eko/miljö

Under 2021 kommer vi äta kaffe istället för att dricka det, mumsa på kikärter i oväntade former, lägga mer tid på frukosten – och spetsa vår kombucha. Häng med på den årliga trendspaningen från en av världens mest inflytelserika hälsomatkedjor – Whole Foods Market i USA.