Antalet veganer i Sverige är cirka fyra procent och det väntas stiga. Något det pratats om länge är att det är mer ansträngande att träna om man inte äter proteiner i form av kött eller fisk. Men nu har en studie på kvinnor visat att de som äter vegansk mat hade högre syreupptagningsförmåga än som de som äter blandkost.
Att äta vegansk mat är att utesluta alla animaliska produkter ur kosten. Det betyder också att ägg- och mjölkprodukter utesluts, veganer äter inte heller några färdiga produkter som har spår av ingredienser som kommer från djur. Etik och moral ligger oftast till grund för de nya kostvalen.
LÄS OCKSÅ: 12 källor till protein för den som inte äter kött
Vegener hade fördelar
En studie som nyligen publicerades i tidskriften European Journal of Clinical Nutrition berättade om att forskare följt 56 kvinnor varav hälften ätit veganskt i minst två år och andra hälften var blandkostare. De fann att kvinnorna som var veganer hade en bättre uthållighet och högre maximal syreupptagningsförmåga än de kvinnor som åt blandkost. Veganerna hade även längre tid till utmattning vid en maximal ansträngning, jämfört med blandkostgruppen.
Dock fann man inga skillnader när det handlade om BMI, fetthalt på kroppen, muskelstyrka och fettfri massa samt nivån på den fysiska aktiviteten.
Resultatet visar att den uppfattning som finns som handlar om att vegansk kost är en nackdel för de som tränar blir omkullkastad eftersom studien visade att vegangruppen bara hade fördelar.
LÄS OCKSÅ: Vegantrenden växer explosionsartat – även inom kosttillskottsbranschen
Bra proteiner från växtriket
Ibland pratas det om att veganer inte kan bygga muskler, men det är också ett felaktigt antagande. Det har motbevisats av ett flera studier. Det spelar ingen roll vart protein kommer ifrån, det handlar bara om att äta protein som bidrar till muskeltillväxt. Det finns en rad bra växtbaserade proteiner, och för den som tränar mycket finns veganska proteinpulver som till exempel består av hampafrön, solroskärnor och ärtor.
Av Inger Palm
Källor: Läkare för framtiden och Nature