Att söka vård för underlivsbesvär är fortfarande något som många kvinnor inte är bekväma med. Alla kvinnor får därmed inte heller den vård de behöver. Det visar en ny undersökning av över 1000 svenska kvinnor.
Visste du att så många som var femte kvinna inte får den vård de behöver för sina vaginala besvär? Det framkom när Sifo/Kantar, på uppdrag av Dynamic Code, ställde frågor till 1020 kvinnor mellan 25-45 år om deras upplevelser av vården kring kvinnohälsa. I undersökningen tog man också reda på i vilken utsträckning de tillfrågade kvinnorna själva sökt och fått vård för sina vaginala besvär.
LÄS OCKSÅ: Drick mer och undvik urinvägsinfektion
Vågar inte söka hjälp
Så vad beror detta på? Jo, nästan 60 procent tycker än idag att det är jobbigare att söka vård för besvär som rör kvinnohälsa, än för andra sjukdomar och besvär. Bara knappt fyra av tio har sökt vård för sina vaginala besvär under de senaste fem åren. Att kvinnor inte söker vård beror oftast på att de inte vågar eller vill: det säger var femte kvinna och nästan var tredje ung kvinna (25-30 år).
Det är inte bara att söka hjälp hos sjukvården som tar emot; drygt en av sex kvinnor brukar inte prata om sin intimhälsa alls, och gör de det så är det med vänner.
LÄS OCKSÅ: Undersökning: Därför tiger vi om kvinnohälsa
Får inte rätt vård
Var tredje kvinna berättar också att när de väl sökt vård så har de inte fått hjälp tillräckligt snabbt – och det har framförallt berott på att de inte fått rätt diagnos. Drygt en av tio tycker dessutom att det är svårt att få läkartid för sina besvär.
En majoritet av de tillfrågade kvinnorna svarade dock att de kan tänka sig att göra självtester i hemmet för att själv kunna upptäcka sjukdomar och besvär som urinvägsinfektion, svamp, HPV och bakteriell vaginos. Och idag finns flera sådana alternativ på marknaden. Bland annat finns urinvägsinfektionstest från märket Quicktest att köpa hem. Ett annat test från märket VagiVital kan upptäcka såväl svamp, bakteriell vaginos och den parasitorsakade och sexuellt överförbara sjukdomen trichomonas.
LÄS OCKSÅ: Så lever och äter du i synk med din menscykel!
Av Carolina Eriksson