Nyss var det mensen som blev satt på kartan och framdragen i ljuset, idag debatteras ämnet friskt och är långt ifrån tabu. Medan klimakteriet eller menopausen – den tid i en kvinnas liv då mensen upphör – fortfarande anses skamlig och något som man helst bör tala tyst om. Men nu blir det ändring även på det.
Journalisten Katarina Wilk är med boken ”Perimenopower” en av de som bidrar till att uppmärksamma klimakteriet i höst. Tillsammans med Monika Björn, PT och yogalärare som skrivit boken ”Stark genom klimakteriet” och TV-serien ”Klimakteriet – Det ska hända dig med” som leds av Malin Jacobson Båth belyser hon en fas i varje kvinnas liv som det sällan pratas högt om. Tvärt om tycks det fortfarande 2018 vara något vi helst inte ska nämna. Därför lämnas också kvinnor lite åt sitt öde när det kommer till den här perioden i livet. En tid som för många är allt annat än problemfri.
Varför tror du att ni är så många som väljer att vädra detta ämne just nu?
– Vi kvinnor höjer rösten just nu inom många områden och det känns som att tiden är inne att även prata om klimakteriet, eller perimenopausen som jag väljer att kalla det. Men om jag ska vara ärlig så tror jag faktiskt att det är en ren slump.
LÄS OCKSÅ: Så påverkas du av klimakteriet
Katarina reder ut begreppen
Katarinas bok har en medicinsk bas samtidigt som den grundar sig på hennes egna erfarenheter. Anledningen till att hon skrivit boken är att hon vill hjälpa kvinnor förstå vad som händer i kroppen, ge insikt om att livsstilsförändringar kan hjälpa till och visa på att det finns behandlingar att tillgå.
– Jag vill att kvinnor ska känna sig inkluderade, att det här faktiskt händer de flesta av oss.
I boken reder Katarina ut begreppen kring ordet klimakteriet, när börjar det egentligen och när slutar det? Många känner inte till att besvär som börjar i 40-årsåldern också kan ha med mensens upphörande att göra.
– Det gjorde inte jag innan det drabbade mig.
Begreppet klimakteriet är väldigt otydligt idag anser Katarina som menar att det är bättre att prata om perimenopausen istället. Perimenopaus eller förklimakteriet är tiden innan mensen upphör. Den kan börja redan 10-15 år innan. Men vilken 41-åring gör kopplingen till klimakteriet när hon får sömnproblem? Och vilken läkare tror det när hon kommer till vårdcentralen, frågar sig Katarina.
– Jag vill få till en förändring genom att göra något ”nytt”, i det här fallet skippa ordet klimakteriet.
LÄS OCKSÅ: Skönare övergångsålder med örter
Vill underlätta för kvinnor
Men boken handlar inte bara om förklimakteriet.
– Det jag har gjort är att jag har klumpat ihop förklimakteriet och klimakteriet, för symtomen är nästan de samma oavsett om du hamnar där tio eller två år innan mensen upphör.
Katarina säger upprepade gånger att hon vill underlätta för kvinnor. Som det ser ut i dag är begreppen förvirrande menar hon och det enda vi behöver bry oss om är enligt Katarina tiden innan menopaus, alltså perimenopausen som kan börja redan vid 35 plus.
– Många kvinnor drabbas av sömnlöshet, svettningar och humörsvängningar och det är mina huvudteman.
Katarina har byggt upp boken som en tidslinje och rekommenderar först livsstilsförändringar när de första symtomen börjar smyga sig på för att sedan eventuellt ta till hormontillskott. Något hon vikt ett helt kapitel åt, där hon tar upp den senaste forskningen och reder ut missförstånd kring östrogenbehandling.
LÄS OCKSÅ: Nästan varannan kvinna lider av dolt klimakteriesymtom
Hur gjorde du för att skaffa kunskap och redskap för att ta dig igenom den här fasen?
– Hälso- och medicinjournalist som jag är så började jag researcha. Jag har plöjt miljoner studier, intervjuat läkare, läst böcker och rapporter. Helt plötsligt såg jag samband.
Katarina hade börjat få sömnproblem och hade haft lite panikattacker men förstod först inte var de kom ifrån.
Vad gjorde att det vände för dig?
– Jag provade mig fram och kom till slut fram vad som funkade för mig.
Må bättre med rätt redskap
Katarinas råd till andra kvinnor är först och främst att sluta googla.
– Inse att du inte är ensam. Inse att du inte är allvarligt sjuk. Och läs min bok, för här finns allt du behöver veta på ett och samma ställe.
Det går att må bättre, bara man har de rätta redskapen menar Katarina som även påminner om att kunskap är makt.
– Ju mer du vet om din kropp – desto lättare blir det att ta rätt beslut vad du ska göra åt det.
Efter mensen lyfts klimakteriet
I likhet med serietecknaren Liv Strömqvist, författaren Clara Henry och konstnären Carolina Falkholt som lyft frågan om mensen och kvinnokönet, gör en rad kvinnor nu oberoende av varandra en gemensam insats att belysa frågan om menopaus.
Betyder det att tabut försvinner nu tror du?
– Jag hoppas det men jag tror att det blir svårt om vi fortsätter använda ordet klimakteriet. Det är alldeles för laddat och för negativt. Ingen vill erkänna, inte ens för sig själv att man kanske har hamnat i det. Det finns något ofräscht över det. Man är gammal och förbrukad. Det finns något i själva ordet som är så laddat. säger Katarina som istället hoppas att ordet perimenopausen eller hennes egna påhittade ord och titeln på hennes bok ”Perimenopower” – en kombination av ordet perimenopause och power – kan göra att tabut minskar.
– Jag vill bidra till att den här perioden får lite glamour över sig och det får den inte om vi inte gör en radikal förändring. Det är en superkraft att vara kvinna, men den superkraften är lite dold under den här perioden avslutar Katarina som vill hjälpa kvinnor hitta sin egen perimenopower.
Av Nina Törmark
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Namn: Katarina Wilk
Ålder: 50 år
Familj: Ville 19 år, David 17 år
Bor: Stockholm
Aktuell med: Boken Perimenopower
Yrke: Författare och hälso-medicinjournalist
BÖCKER OM KLIMAKTERIET
”Perimenopower” av Katarina Wilk (Ehrlin förlag 2018)
”Stark genom klimakteriet” av Monika Björn (Norstedts 2018)
”Mellantid” av Marina Benjamin (Natur & kultur 2018)
TV-SERIE
”Klimakteriet – Det ska hända dig med” på SVT1, start 11 oktober 2018. Medverkar gör bland andra Anna Blomberg, Mia Parnevik, Dilsa Demirbag-Sten, Elisabeth Ohlson Wallin, Cissi Elwin, Anna Mannheimer, Pernilla Wiberg, Zinat Pirzadeh, Amanda Ooms och Agneta Sjödin.