Nu provar Akademiska sjukhuset i Uppsala låginflammatorisk kost som medicin för barn med inflammatorisk ledsjukdom. Tidigare har barn och tonåringar behandlats med smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel, men nu söker läkarna alternativ och komplement till den traditionella behandlingen.
Allt fler studier visar att viss kost dämpar inflammationer i kosten. Det finns vetenskapliga bevis för att hel- och halvfabrikatmat innehåller ämnen som inte är bra för immunförsvaret och eftersom största delen av vårt immunförsvar bor i tarmen regleras mycket av vår hälsa därifrån.
Det har intresserat läkare vid barnreumatologen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, och därför har man inlett en koststudie som pågår fram till 2021. Lillemor Berntsson som är barnreumatolog säger i ett pressmeddelande att om kosten bidrar till minskad smärta skulle det innebära ett mindre behov av långverkande antireumatisk läkemedelsbehandling och en möjlighet att kunna påverka sin sjukdom själv i vardagen.
LÄS OCKSÅ: Sanna Ehdin om kost och inflammation
Utan gluten och socker
I Sverige insjuknar runt 200 barn i ledgångsreumatism varje år. De typiska symtom är svullna och varma leder som värker. Lillemor Berntsson och hennes kollegor är förhoppningsfulla då de redan sett att kosten har en antiinflammatorisk effekt. Fyra av de första 15 unga patienterna som egentligen skulle ha fått biologiska läkemedel har redan efter en månads kostbehandling inte behövt börjad med dessa mediciner.
Maten barnen ska äta består bland annat av kött, fisk, ägg, skaldjur samt nötter, frukt och grönsaker. Den är fri från gluten och socker och innehåller en begränsad mängd mejeriprodukter. Lillemor Berntsson tror att gluten i sig inte är skadligt, det handlar mer om att minska mängden av vissa kolhydrater. Det viktigaste är maten är fri från ämnen som uppstår när man processar och den är även fri från konsistensgivare.
LÄS OCKSÅ: Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit
Hoppfulla studier
I USA har det gjorts en liknande studie på barn där forskarna har sett att kosten har effekt på inflammatoriska tillstånd i tarmen. Däremot läkte inte tarmslemhinnan full ut. Av erfarenhet vet forskarna att humanstudier på kost är svåra, men den första fasen av studier på de reumatiska barnen var lovande därför ansluter sig nu fler patienter till fas två.
För att få delta i studien ska barnet/tonåringen ha en diagnostiserad inflammatorisk sjukdom, så kallad juvenil idiopatisk artrit, men barnet ska inte vara höginflammatoriskt sjuk. Helst ska dieten följas i tre månader och under den tiden ändras i den långverkande medicineringen.
Av Inger Palm
Källa: Akademiska sjukhuset